Свито търсене на храни в пандемията, рекорден ръст на цените

Купува се точно толкова, колкото е нужно, продукти не се изхвърлят
96
Свито търсене на храни в пандемията, рекорден ръст на цените
Снимка: Pixabay

Храните у нас са най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, информира Нова телевизия.

Още по темата

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.
Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете.

Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни – не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата
година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
21
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
"Свито търсене на храни в пандемията, рекорден ръст на цените" - ето това е необоримо доказателство, че БЪЛГАРСКАТА"ИКОНОМИКА" НЕ Е ПАЗАРНА А СПЕКУЛАТИВНА, Т.Е. ТЪРГАШЕСКА. Същевременно, ПО КОНСТИТУЦИЯ, Р България е СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА. Само на хартия, а на практика - ДАЖЕ НЕ И ДЪРЖАВА, а МУТРОМАФИОТСКА КОМУНЯЖКА К-О-Ч-И-Н-А. Всичко това е така, защото "НЕ СМЕ НАРОД, А М-Ъ-Р-Ш-А" (П. Славейков).
34
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Основният пазарен принцип е - което се търси и е добро качество, то си вдига постепенно цената, а не това за печалбата. Иначе пазарът губи смисъл и се стига до регулации и асиметрии. Истинският капитализъм спазва този принцип, а не дивият като тук.
33
3
 
14
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
"Свито търсене на храни в пандемията, рекорден ръст на цените" - ето това е необоримо доказателство, че БЪЛГАРСКАТА"ИКОНОМИКА" НЕ Е ПАЗАРНА А СПЕКУЛАТИВНА, Т.Е. ТЪРГАШЕСКА. Същевременно, ПО КОНСТИТУЦИЯ, Р България е СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА. Само на хартия, а на практика - ДАЖЕ НЕ И ДЪРЖАВА, а МУТРОМАФИОТСКА КОМУНЯЖКА ***. Всичко това е така, защото "НЕ СМЕ НАРОД, А ***" (П. Славейков).
32
3
 
7
 
! Отговори
Селски Бек преди 3 години
Искам идно сако за сватбата
31
4
 
13
 
! Отговори
Видимите резултати преди 3 години
Малко остава и ще обърнете само на филий с мас
30
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Току-що прочетох, че санираните блокове нямало да плащат за техн. паспорт, а другите немалка сума. Не стига дето го направиха с общи пари, ами сега ще скубят и други пари от останалите. В Германия били санирали - че къде са те, къде ние. Ако някой може да ми обясни защо се дават милиарди за няколко хил. апартамента, а не предприятия, дето да дават пари, нека да ми обясни.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното манипулативно заглавие в сайта -осмо за деня........
28
3
 
16
 
! Отговори
Нещо не ми се връзв. преди 3 години
"В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни." Как да се разбира?!? Че народонаселението на територията БГ по време на пандемия яде по един път на ден както през 13-век?!? Бла бла.... Кожодерите дигат цените и търсят оправдания!
27
4
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
не е все едно, щото ние не гласуваме За кондидат, а гласуваме Против!
26
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-бедни в Европа с най-високи цени. Все тая е за кой ше се гласува - всичко е лапачи и слугинаж.
25
4
 
4
 
! Отговори
Горд гербераст преди 3 години
Абе защо *** e цензурирано? Ние сме горди с оценките, която нашия вожда дава!
24
3
 
8
 
! Отговори
Марсианецът преди 3 години
мен не ме засяга - ям само картофи и сам си ги отглеждам в собствените си из праж нения!
23
3
 
1
 
! Отговори
Горд гербераст преди 3 години
До КypнелаПКП! ***! ***!
22
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като вдигат цените потребленеието още ще се сви,е накрая храните им ще изветрят по рафтовете и ще фалират. Веднъж загубиш ли си клиентите в пандемията си умрял сбъркали са адреса да си играят на капитализъм.
21
4
 
17
 
! Отговори
Горд гербераст преди 3 години
Важното е че нашия вожд се справя много добре с пълненето на чекмеджетата! Аз съм съгласен и аз да гладувам, и децата ми да гладуват, стига той да може да напълни още няколко чекмеджета!Хайл Боко!
20
5
 
11
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
А тези опашки пред Хипермаркетите какви са?:):):О)
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен"Това не е ли обратно на пазарния принцип"?При пазарната икономика основен принцип е увеличаване на печалбата. Нормално е когато няма търсене цената на стоките да расте за да се увеличава печалбата въпреки по-ниските продажби.
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
Това дето е на снимката не е храна,едното пълно с глутен да ти скапе щитовидната жлеза и червата,а другото пълно с оцвететели,подобрители,овкусители и консерванти,като главния консервант калиев или натриев нитрит които ги има във всеки готов колбас са и канцерогенни,да ви е сладко.
17
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на БКП пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
16
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Кое ли пък не е обратно тук, че и това да не е? Северът по-беден от юга, тарикатът по-богат от читавия, лежащия с повече пари от помощи от работещия и пр.?