9-годишно дете е дало положителна проба за COVID-19

Ген. Мутафчийски благодари на гражданите, изразили съпричастност с лекарите
Обновена: 16 мар 2020 08:50 | 16 мар 2020 08:20,
119
9-годишно дете е дало положителна проба за COVID-19

9-годишно дете с английско гражданство е дало у нас положителна проба за коронавирус, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Така случаите в България стават 52.

Детето е чуждестранен гражданин. Чичото на детето, който е извън България, е бил контактен със сестраси, която е също с COVID-19, допълни още Мутафчийски.

Още по темата

Той подчерта, че това е пореден случай на безотговорност и нарушаване на съветите на Националния оперативен щаб.

9-годишното дете почти няма клинична картина на заболяването, но е с ясна епидемиологична пътека.

Той посочи, че е безотговорно от страна на туристическите фирми и хотели в страната, в стремеж да запазят бизнеса си, приемат хора.

"В страната се забелязва отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките и заповедите, които се издават за наше огромно удовлетворение", посочи ген. Мутафчийски.

Той изказа благодарност към всички български граждани, които разбраха сериозността на положението и се съобразиха.

От името на оперативния щаб Мутафчийски отново призова хората да не се разхождат излишно, да предприемат само най-необходимите мероприятия.

"Това ще даде възможност и ние да не бъдем прекалено твърди в изискванията, тогава не е нужно да пренатягаме за тази мобилизация", посочи още той.

Шефът на ВМА също така благодари на онези, които снощи са ръкопляскали на българските медици, които се грижат за болните от коронавирус и здравето на българите.

Той обобщи ситуацията на Балканския полуостров, като най-сериозно е положението в Гърция, където новите случаи са 103 и общо заразените са 331. Там се обмисля обща забрана за излизане.

В страните край нас случаите също нарастват - в Румъния има още 3 и общо са 139, в Северна Македония са 19, Сърбия 48 и от тази нощ е в извънредно положение. В Турция също има скок на заболелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
mene преди 4 години
До Фактela davish kvi merki se vzemat :) zatvarqt u4ilishta i graddini, e-obuchenie nqma vsi4ko se dava na listove, magazinite ne se zarezdat karantina nqma. zabolelite v hessen bqha okolo 100 v NRW 2100 e kvo tolkoz :)
65
1
 
2
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До Василев,Обясни ни сега какви ще са последиците за света и дали да очакваме сериозно преразглеждане на начина ни на живот оттук нататък. :)
64
2
 
4
 
! Отговори
Александров преди 4 години
До ВасилевНе знам как ти се вижда ситуацията в България и в света като цяло, но те уверявам, че всички правителства приемат проблема много сериозно и правят всичко по силите си. В държави като Италия, Германия, Франция и Испания има недостиг на оборудване и ЛПС, включително и за медиците. Апела ми е, бъдете по-отговорни и се опитвайте да гледате на случващото се малко по-безпристрастно и по възможност обективно. Стига сте писали глупости, защото някаква злоба ви пречи да видите реалността
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен до до 61И аз това казвам.Да се оправяме сами.Но...1 млрд.отпусната помощ от ЕС разделяме на 6 млн души и всеки получава около 160 евро. Купува си плат и конци и си шие маски и каквото трябва.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
които са предали Родината си и са отишли да слугуват на чужденциВ събота минах по Иван Асен, беше пълно с хора, слугуващи на нашенци - излезли, кафенце си пият, децата си играят, пипат се едно друго, ни маски, ни нищо. Абе, как в извънредно положение и призиви да си стоиш вкъщи да не му удариш едно кафенце и да обсъдите кой какво е взел от магазина...
61
8
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
На практика досега властта никакви мерки не е взела. Тъжно, но факт.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти защо не изпрати самолет за детето?
59
1
 
0
 
! Отговори
до 61 преди 4 години
Абсолютно е така.
58
0
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
И защо аз да си правя, аз имам за всеки случай, въпроса е защо след като имаше маски по аптеките, китайците ги искупиха и пратиха в Китай!Нали искат да сме единни и обединени, ама в какво, в нещастието или в мерките!И не се ли създава паника, когато хората виждат, че още не е започнала кризата, и няма дтржавана политика!Въпроса не е всеки сам да се спасява или да си шие маски, защото има хора които нямат възможност!Омръзна ми от селяни прости, всеки ден да споря и да им обеснявам!Фийл!ЦРУ!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е скитало това дете ?
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детето не е виновно, виновни са родителите, които са предали Родината си и са отишли да слугуват на чужденци.
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ген, Мутафчийски , вчера не Ви послушаха за по-строги мерки и ще стане страшно !Трябва Децата да си стоят в къщи , а не както е в момента в София - разхождат ги и сеят зараза , или искат възрастните да починат ? май така излиза .мога да пращам снимки от нашия вход -цял ден в асансьора,по стълбите - Деца !
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61:Стига чака все някой да те оправя. Ти защо нямаш маска? Нормалните хора видяха че тива св задава още от миналия месец ... хвани се и си налрави маска, или и това ти е трудно?
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пир по време на чума.И сега управляващите ще вземат близо милиард от ЕС ужким за борба с вируса.Поне да осигурят едни маски.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
#ГоджиКъдеТиЕМаската
51
6
 
6
 
! Отговори
Лицемери преди 4 години
Тиквата изпрати самолет до Китай,за да прибере българи в разгара на кризата там и стана герой.....сега а едно дете,обратното!!!!
50
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годжи плаши и всява паника с непрекъснатото си явяване с военна униформа.Нали още не сме във военно положение.
49
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пръв път от много време имаме държава и държавници.Аха, същата тази държава се спука да плюе медсестрите само допреди седмица :)
48
0
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 4 години
Не се опитвай, бе човек, защо се хабиш?! Погледни му изказа и се замисли такъв човек възможно ли е да е грамотен. Вместо да си потърси грешките се засяга като примадона.
47
5
 
14
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Всички българи, трябва да спрат да плащат данъци, защото правителството разполага с милиарди, но не може да осиигури предпазни средства в аптеките и нужната техника и предпазни средства в болниците!Сега цялата държавна администрация,трябва да дари възнагражденията си по време на кризата, за болни и социални слаби,ако наистина искат да сме солидарни всички губещи!И след коронавируса пак, ще питаме защо президента и любовницата му са усвоили апартамент незаконно, и за офшаорките в Барселона!ЦРУ