Животът: 800 000 българи работят, но са бедни!

Рекордьори сме по ръст на заплати, но далеч от тези в ЕС
135
Животът: 800 000 българи работят, но са бедни!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Работещите бедни са 600 – 800 хиляди", призна социалният министър Бисер Петков пред bTV. Това са хората, които получават доходи от труд, но не им стигат за нормален живот.

Преди дни КНСБ представи своите изчисления, според които издръжката на живот у нас расте и на четиричленно семейство са необходими 2448 лв. месечно.

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.

"Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие", каза министър Петков и допълни, че кабинетът е вдигнал минималната работна заплата от 510 на 560 лева.

"Не се постигна споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват", каза още Петков.

Всъщност България е рекордьор по нарастване на заплатите, но те са далеч от тези в останалите страни в ЕС.

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез "социалните трансфери" като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
25
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 5 години
Работещите бедни са 600 800 хиляди ?!Може и още ...И още ...Още може ....
46
3
 
21
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Ами пробвайте да намалите ддс-то върху храните, лекарствата (както е в много други страни) и битовите сметки, това е най-лесния начин да намалите разходите за издръжка на средностатистическия българин, но както знаем не това ви е целта. Само не знам, защо ви търпи огромна част от българския народ, ама явно си ви заслужават !
45
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задава се втори Народен съд. Българите става и си лягат с гняв и омраза към политическия си елит.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като стане дума за заплати и все програмистите са ви в устите. Ми не може всички да са програмисти - трябва си подходящо мислене и логика за тая работа. Аз смятам ,че ако си имаш къща и нямаш кредит към 1000-1500 лв си е достатъчно да си живееш нормално скромно ( без излишни луксове). Ако имаш дете около 2000 ще стигнат също.В белите държави масивите хора също не си позволяват всичко. Нормално е. Казва се капитализъм
43
1
 
21
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До безработенПриятелю,разбирам,че работиш за себе си на частно и без да си регистрилал фирма.Това заслужават нашите управници.Но за пари вече са опрели дотам,че да не можеш да си смениш крушка или гума на колата си,защото според новата тъпня на герберастите ще си в нарушение на закона!Сигурно ще измислят и други тъпни за пари.Например очаквам и квота за домати и краставици в личния "заден" двор.
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тодар ПравешкиДобри ли са акциите от "Фиат", Тодоре?Доволни ли са внуците и правнуците ти или мислят, че са им малко няколкото милиарда, с които разполагат и незнайния брой присвоени бижута от национализираните частни притежания и от археологическите находки?Щото народът е на мнение, че беше редно да им завещаеш само кърпените си чорапи, каскета и чалмата на оная.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами... това е Бойковия "капитализъм".По други държави не е така.
40
0
 
37
 
! Отговори
А колко са онези, преди 5 години
които са работили по 40 години, осигурявали са се, цял живот коректно са плащали данъци, но днес получават такива пенсии, че след като си платят сметките им остават толкова пари, че са принудени да избират: 1. Да си купят само една част от животоподдържащите лекарства и да чакат децата им да ги хранят; 2. Да ядат ежедневно само хляб и кисело мляко, но да не си купуват лекарства.тези хора немогат да заминат в чужбина, за да търсят по-добри заплати, защото са вече над 65 г. Но са градили България
39
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То не може хем с Русия хем богати.
38
6
 
5
 
! Отговори
нотариус преди 5 години
Аз взимам 2000лв за 20 минути.
37
3
 
6
 
! Отговори
наследство преди 5 години
2001-ва средната заплата беше 240 лева.
36
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е млад да се евакуира незабавно от тая територия! Ще дойде време и ще съжалявате!
35
5
 
12
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 5 години
Вкусне ле са бананете дрогарке и дрогаре?
34
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са комунистите. В Румъния се изчистиха от комунистите и сега живеят богато и карат скъпи коли. Ако искаме и ние да живееме богато и да карама скъпи коли като ръмънците требе да се изчистиме от комунистите.
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работещите бедни са над 2.5 милиона.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТакаAйде бе.....5 - 6000 вземат всички програмисти?! Тия пари ги вземат 10% от програмистите, най-добрите и с опит.. Масово заплатите им са около и под 2000 лв.
31
1
 
8
 
! Отговори
безработен преди 5 години
аз от 15 години съм безработен но във фирма не почвам под 3000 лв заплата а иначе на частно требе проектче за матричка пелтон и така нататък мин 300-400 лв надник и така само за 3 дена изкарвам повече от колкото може да ми даде некой частник у нашио край
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият в света историческият парк до Варна вече създаде над 4000 добре платени работни места за много занаятчии,скулптори и творци.
29
0
 
17
 
! Отговори
Така преди 5 години
До АнонименТака е. От обикновените работещи само програмистите са добре в България. Взимат заплати 5-6 000 лева.Ама няма как всички да са програмисти.
28
1
 
20
 
! Отговори
ТОЕСТ-НЕМА преди 5 години
ТАКАВА ДЪРЖАВА---във нея всичко е бутафорно и фалшиво --истинска е кражбата на върхушката и неиния обслужващ персонал--ДОЛУ ГЕРБ И ПРЕДНИТЕ !