Заплаха от морбили през 2019 г. и ваксините като враг: Чия е вината?

Имат ли доверие българите на ваксините и каква вина носят антиваксърите?
24 фев 2019 17:43,
66
Заплаха от морбили през 2019 г. и ваксините като враг: Чия е вината?

В последните няколко седмици сред дискутираните теми в обществото се завърна темата за дребната шарка, позната още като морбили. Вече над 30 човека са болни от морбили, а заедно с темата за болестта още по-наболял стана въпроса и за ваксините и най-вече за хората, които отказват да имунизират себе си или децата си.

Дребната шарка е опасно инфекциозно заболяване, което беше останало в историята. По данни на Здравното министерство имунизационният обхват на населението не отговаря на изискванията на Световната здравна организация.

"Тези които не са ваксинирани, се надявам на благоразумието на колегите лекари да ги ваксинират. За сега мисля, че няма опасност от епидемия", посочва пред Deutsche Welle проф. Тодор Кантарджиев, националният консултант по микробиология.

Според проучване на ЕК в България цари най-голямо недоверие към ваксинирането. Едва 2/3 от българите смятат, че ваксините са безопасни. Според проф. Тодор Кантарджиев обаче само половин процент от майките са против ваксините.

от другата страна са онези, които по една или друга причина, не искат да имунизират себе си или децата си. Ема Черногорска е председастел на сдружение, което се бори за подобряване на ваксиналната профилактика. Тя има две деца, първото е ваксинирано, второто - не.

"Самият факт, че има много случаи на морбили при ваксинирани сочи, че всъщност не неваксинираните боледуват, не неваксинираните разпространяват заразяването", сочи Ема.

Основният й страх е от негативните странични ефекти на имунизацията. Тя и други родители искат от специалистите да признаят, че е възможно да се получат увреждания след ваксиниране.

Медиците са категорични: "Ваксините бяха обвинявани в какви ли не неща, което  медицински се доказа, че е невярно", отсича проф. Кантарджиев.

Юлия вече 21 години живее в най-големия си страх. Дори и тя обаче не отрича ваксините. Третото й дете, Гого, е диагностициран с бактериален менингит, а всичко почва след реимунизация.

"99% съм сигурна, че това дете е пострадало от ваксината", казва Юлия.

Въпреки това тя е ваксинирала другите си деца.

"Не става да си против нещо, което помага на населението да оцелява", смята тя. Тя все пак посочва, че според нея е редно да бъдат правени изследвания дали организма може да понесе ваксината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Моята варицела беше около 150 огромни пъпки, ще рече от около 3 мм до около почти сантиметър. Дребната ми беше като обрив. И двете ги прекарах под каратина, първата за две седмици, втората за една Аз знам, че едрата всъщност е вариолата, но откакто я няма много хора наричат варицелата едра. Но каквато и да е, е доста по-едра от дребната. И да за протокола аз имам усложнения, но нямам представа от коя от двете.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Морбили е опасна за всяка възрост. А варицелата, в колкото по-ранна възраст се изкара, толкова по-лесно минава, затова е добре, ако децата я изкарат като малки. В България все още няма ваксина за варицела, говореше се, че към тривалентната морбили-паротит-рубеола ще включат и варицела.
31
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил съм си като дете двете ваксини против морбили, които ми дават доживотен имунитет. Основно си бия против тетанус и менингит, когато изтече периода на старите. Срещу грип не помня откога не съм си бил, но не съм и боледувал от грип от много години.
30
8
 
23
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
От невежество са си отишли повече хора, отколкото от всички войни и катаклизми взети заедно.Толкова весело и безотговорно се пише за опасната и коварна "Морбили", че дори майките си правят Шарка-партита, за да я прекарат по-бързо децата, че на един лекар му идва, да не си хаби нервите и да ги остави да си трошат главите.Но разумът трябва да надделее и да се каже, че тук се бърка с Варицелата.След Морбили, усложнения могат да се проявят дори, и след 15-20 години.Не подценяваяте Морбили и Рубеола!
29
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкарах морбили,когато бях в четвърти клас.Почти целият клас премина през тази шарка и не знам някой да е имал усложнения.Със сигурност не води до безплодие,защото съучениците ми си имат деца,а някои вече и внуци.Единствената разлика с варицелата е ,че при морбилито пъпките бяха двойно повече.Стига с тази паника вече,разберете,че някой се опитва да си продаде ваксините.Малка е вероятноста да хванете морбили,но да имате странични ефекти от ваксината шанса е доста по-голям.
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което сме карали като малки е варицела, най-безобидната дребна шарка и да, водили сме децата при болните деца на някоя приятелка, за да се заразят нарочно. Морбилито е друг вид дребна шарка, която въобще не е безобидна.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу морбили съм ваксиниран 2 пъти- като бебе и като тийнейджър, доколкото знам повече не се налага никога. Виж за грип не съм се ваксинирал от 15 години, когато за последно прекарах такъв (при поставена ваксина).
26
5
 
9
 
! Отговори
lekar infekciozni b. преди 5 години
До Анонимен-Знаеш ли -що пневмонии и миокардити прави морбили,особено при малки деца,а енцефалити....благодарение на болниците има малка смъртност...в България,като искате не се ваксинирайте,,проблема си е ваш.....
25
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НА ВРЕМЕТО В САЩ РЕШИЛИ ВЪПРОСА С ИНДИАНЦИТЕ КАТО ИМ ПОДАРЯВАЛИ ЧУМАВИ ОДЯЛА КАТО ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ :DАКО В ГЕТАТА СЕ ПУСНЕ ПО 1 ЧОВЕК БОЛЕН ОТ МОРБИЛИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА С ГЕТАТА :D
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ваксърите" каквото и да значи казват на "антиваксърте" че не става.
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 25Първо - не крещи! Второ - ти карал/а ли си дребна шарка? Защото имам чувството, че май не знаеш за какво говориш. Тази болест се прекарва в карантина за около една седмица на силни хапчета. Преминава като доста тежък грип. Може да е убила много хора в нецивилизованите страни, но не и у нас.
22
9
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЕДРАТА ШАРКА НЕ СЪЩЕСТВУВА ОТ 1980-ТА ГОДИНА ТОГАВА Е ОБЯВЕНО ОКОНЧАТЕЛНОТО И УНИЩОЖЕНИЕ И ОТ ТОГАВА Я НЯМА!МОРБИЛИ ДРЕБНА ШАРКА Е УБИЛ НАД 200 МИЛИОНА ДУШИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 150 ГОДИНИ И Е ПЪРВЕНЕЦ ПО СМЪРТНОСТ! ХИВ Е УБИЛ ЕДВА 25 МИЛИОНА ДУШИ
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 18Отговарям, карал съм варицела и морбили. Първата е едра, още ми стоят някои белези. Втората е дребна. Едната я изкарах на 8, другата на към 16 години. Вариолата е смъртоносна болест, която за щастие е изкоренена на този етап от около 30-40 години. Други въпроси?
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато се пускат неимунизирани няма да се имунизирам с тежки метали!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мале, колко сте промити мозъци, не е истина... Повечето от вас не знаят разликата между морбили, варицела и вариола, ама вдигате лозунги.
18
12
 
21
 
! Отговори
Антиваксърски патици преди 5 години
За да си ваксинираме децата срещу морбили трябва са имат навършени определени месеци. Ако преди това някое антиваксърско лай. но им лепне морбили резултатът може да бъде и смърт или много тежки увреждания. Антиваксърските патици са за пребиване. Като не могат да живеят в общество да ходят у джунглата, там ваксини няма, всичко е естествено, и кем трейлс няма, никой с нищо не ги ръси, има си шамани да са щастливи. Трябва да е сериозно наказуем риска, на който подлагат обществото
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много изследвания през последните години показаха че ваксините водят до хормонални проблеми, нарушения в умственото развитие, понижаване на IQ -то на децата и в по късен етап често водят------А, дай ни тези факти!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНТи как реши че не са толкова задължителни?
15
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Номер 17 да ми каже какво е варицела вариола морбили рубеола и тогава да драска в нета Много неуки хора обаче и нагли и нахални Всичко знаещи
14
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, какво откачиха с тези морбили? Това си е обикновена дребна шарка, кооято си я има открай време. Имам познати, дето едно дете, като се разболее, си правят шарка парти, за да могат да я прекарат всички деца наведнъж рано, че по-късно стерилизира мъжете. Те говорят за нея, все едно че е вариола! Пак някакви промивки на мозъка...