Пушачите – половината от болните от рак на белия дроб

Над 70% от случаите се хващат чак в трета или четвърта степен
54
Пушачите – половината от болните от рак на белия дроб
Снимка: Булфото, архив

Близо 44% от пациентите с карцином на белия дроб не са пушачи, а всечи четвърти от болните няма симптоми.

Над 70 на сто от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети или четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5 процента, съобщи медицинският онколог в СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков" - Варна доц. Димитър Калев, цитиран от БТА.

Той посочи, че едва 15% се откриват в първи или втори стадий, а в останалите европейски държави този процент достига 25 на сто.

Рискови фактори за болестта са активно или пасивно тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, експозиция на радон или азбест, фамилно предразположение.

В България карциномът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените.

Ежегодно се диагностицират 3794 нови случая, допълни още онкологът.

Симптомите на заболяването са постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции, затруднено преглъщане.

Ако заболяването се е разпространило извън белия дроб, симптомите са необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата.

Рискова възраст за поява на болестта е 55-74 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки разбиращ от математическа статистика ще заключи:пушиш или не-50/50%.Танк ю. От 40 години се опитвам да спра цигарите.Нямало е смисъл.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
моя роднина не е пушила, а я хвана рак на белия дроб на възраст под 40 години.Нито е пушач, нито е във възраст между 55-70+ години. Аре да спрете да пишете врели некипели. Ако се знаеше от какво се получава, вероятно щеше да има и лечение. Всичко са теории, а днес бг няма да получите нобелова наградата, защото сте "измислили" от какво се разболява човек. Само драскате да си запълните скапания сайт.
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова си правя ежеседмични пълни изследвания и сканирания, когато е възможно. Да, излиза ми енда камара пари, но днес почти всичко, ако бъде хванато достатъчно рано, може, ако не да бъде победено, то поне да е под някакъв контрол. За съжаление повечето хора, разбират, че имат рак 6 месеца по-късно
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Значи пушачи - непушачи са 50 на 50? Ако е вярно, излиза, че е все тая дали пушиш."Ако въртиш барабана на револвера щото си пич, на някое превъртане все ще гръмне. И без нищо да правиш, тялото се скапва с времето, така че не е добра идея да му помагаш по склона надолу.
5
5
 
14
 
! Отговори
наивни сте преди 6 години
ако си въобразявате ,че щом не пушите няма да се разболеете от рак или пък ако пушите непременно ще се разболеете от рак ! НЯМА ГАРАНЦИЯ - ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ ! Пушенето има и един плюс - организмът е слаб и умира лесно ,няма дълготрайна агония !Имах 2 съседи и двамата болни от рак , единият пушач ,другият не е пушил никога ,не пие алкохол ,абе трезвеник ! На пушача организмът му слаб и гушна букета само след 2 седмици агония , а другия горкият година и половина в страни болки ,страшна агония
4
5
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Значи пушачи - непушачи са 50 на 50? Ако е вярно, излиза, че е все тая дали пушиш.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отказах цигарите на 14 август 2013 :)
2
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Другата половина болни от рак не са пушачи :)
1
0
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Така е защото ЛЛ си умират от кеф да дават направления за изследвания