Все пак ГЕРБ може да удари рамо за кабинет на РБ

Цветанов остави вратичка - разговорите предстоят в понеделник
Обновена: 17 дек 2016 18:03 | 17 дек 2016 18:00, Веселина Йорданова
120
Все пак ГЕРБ може да удари рамо за кабинет на РБ
Снимка: архив, БулФото

Партия ГЕРБ би могла да подкрепи правителство с мандат на Реформаторския блок, но няма да номинира Бойко Борисов за премиер. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата
В понеделник предстоят разговори възможно ли е да се състави правителство в този парламент.

"Към днешния ден премиерът Борисов няма да бъде номиниран за министър-председател за следващ кабинет. Бихме могли да подкрепим евентуален кабинет с мандат на Реформаторския блок, но нищо повече като персонални имена, които биха могли да бъдат спрягани", отсече председателят на ПГ на ГЕРБ.

Към настоящия момент се водят неформални разговори и от ГЕРБ смятат, че са длъжни като партньори в двегодишния досегашен период да проведат срещата и да направят опит, ако такъв е възможен и не се променя политиката на правителството досега, да се върви напред.

На въпрос дали Борисов трябва да остане премиер, Цветанов посочи, че партийният лидер е заявил ясно намеренията си още по време на президентската кампания и е подал оставка след балотажа, както е обещал. При връчването на първия мандат на ГЕРБ като най-многочислена парламентарна група в 43-ото НС, той бе върнат, напомни Цветанов в "Годината" на Дарик.

На въпрос дали стои като вариант друг политик от партията на Борисов да състави правителство с мандата на реформаторите, Цветанов посочи, че към настоящия момент такъв вариант не е обсъждан. Персонални имена не са коментирани, каза още Цветанов. "Малко песимистично съм настроен, че човек от ГЕРБ може да оглави кабинет", каза още шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

На въпрос дали ГЕРБ би подкрепила експертно или политическо правителство, той коментира, че политическото има по-голяма тежест, защото се знае кой носи отговорност.

"В тази ситуация, в която се намираме днес, трябва да се стараем да отговорим на очакванията на хората - имаше проведен референдум, над 2.5 млн. българи дадоха гласа си за промяна на избирателната система и в момента това, което ще направим, ако има съставяне на кабинет в 43-тия парламент, да продължи основната си дейност парламентът по изборното законодателство и всички секторни политики, които се нуждаят от законодателна промяна", каза Цветанов.

Шефът на парламента Цецка Цачева прогнозира в същото предаване, че хоризонтът на този парламент е до края на месец януари и отиваме на предсрочни избори.

"Нелогично е да се случи друго. Ние сме най-голямата група в парламента. След оставката сме заявили позиция, че мнозинството не може да бъде достатъчно стабилно. Животът е толкова динамичен, постоянно изникват проблеми като трагедията в Хитрино. Имаме и резултата от референдума, който задължава политиците да извършат промени в изборното законодателство. Заявихме, че бихме подкрепили правителство на Реформаторския блок ако бъдат постигнати мерките, заявени от гражданите, но това е трудно постижимо", каза още Цачева.

Тя сподели мнение, че немската система на провеждане на избори е неприложима в българската действителност, тъй като действащата Конституция ясно фиксира точния брой на депутатите. Според нея обаче тази система може да се модифицира, но трябват воля и работа.

Тя обясни, че два ще бъдат основните проблеми, свързани с изборното законодателство - разпределението на държавата на райони и какво ще се случи с вота в чужбина. Цецка Цачева определи годината като ползотворна за парламента. Според нея качеството на законодателния процес е било добро.

"Думата на 2017 г. ще бъде "гражданите", защото те ще решават съдбините си. Много е важно с какви послания и как ще се държат с тях политиците", каза още председателят на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
31
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
И Цветанов и Бойко трябва да бъдат в затвора, а не в политиката.
62
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двуполюсният модел СДС-БСП беше разбит.Новият двуполюсен ГЕРБ-ДПС ще е следващият! Герб не е алтернатива на ДПС,просто са бизнес партньори!
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези двамата - ЦЦ и ББ са големи артисти! Дано да съм жив да видя какво ще се случи когато си разменят ролите! Ще има май пак сълза и смях, високо кръвно, мюфтия, пръстови отпечатъци в някоя "правителствена" болница....
60
3
 
30
 
! Отговори
До 69 преди 7 години
Хиляди умни българи се държат далеч от Парламента, за сметка на това си отглеждаме "умници" като Цветанов и Борисов, капацитети от най-престижен световен университет!
59
6
 
16
 
! Отговори
До Македонеца преди 7 години
Ако имаш чувство за справедливост ще подкрепиш БСП. Герберските олигарси грабят вече 6 години и е честно да отстъпят ред на червените, че бая изпусталяха и вият на гладно вече.
58
1
 
22
 
! Отговори
до учен преди 7 години
Как ще кръщават булевард на Б Б, бе! Нали нарушават собствения си закон за комунистическото минало.
57
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казах че Признаха Станишев за виновен и ми изтриха коментара добреее бее смешници
56
23
 
4
 
! Отговори
Македонеца преди 7 години
Добре де, да не гласуваме за ГЕРБ. Тогава за БСП ли да гласувам? Дайте ми една разумна причина да подкрепя тези доказани крадци и продажници.
55
2
 
21
 
! Отговори
РБ+ГЕРБ=ВЛ преди 7 години
Може да им ударят едно рамо, но могат да им ударят и една пи... подкрепа!Тиквун постигна една от целите си - прецака РБ и те няма да влязат повече в Парламата. Проблемът е, че не постигна втората цел - да вземе електоралните единици на РБ - подскачащите "антикомунисти" по площадите. Те няма да гласуват за Тиквун и той ще падне на изборите. После работата е ясна, ГЕРБ се разпада и отива при СДС и НДСВ. Тиквун вдига кръвно и от Бай *** - Шефа на Мафията се превръща в Булката беглец.
54
1
 
27
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Цецо,защо не си в затвора?????(където ти е мястото)
53
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз така - до следващите избори ще подкрепям ГЕРБ , но в деня на самите избори ще си избера друг
52
1
 
18
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
Те точно точно твоите патриоти дават мило и драго да подкрепят кабинет на ГЕЛБ и РБ и го заявиха неведнъж. Другото било "безотговорно" според тях.
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Протакат ,за да излязат в коледна ваканция и да си получат пълното месечно възнаграждение и бонуси като министри и тем подобни
50
21
 
3
 
! Отговори
u4en преди 7 години
ББ е последователен в целта си -да се изолира БСП и ДПС от властта до 50-то НС.Като играещ треньор ще пусне РБ да потренират! След ред.избори които ще спечели ще подготви за игра и новата фор.-Р.Кънев-Хр.Иванов.- зелените. Ще стане поч.пред. на ГЕРБ и се оттегля. Следва 2-мандата президент. И на финала-Кмета на София кръщава бул. от сев.тангента до Банкя- Булевард Б.Б.!!!
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА.Днес едно, утре друго.Целта е да се ошашави напълно материала.
48
2
 
32
 
! Отговори
socialen преди 7 години
В Европа и останалия свят се чудят, що за бананова република е България, след като неграмотният Борисов и слабоумният Цветанов "управляват".
47
0
 
26
 
! Отговори
socialen преди 7 години
От САЩ са им заповядали да не разтурват Парламента, защото преименувалото се СДС със стипендиантите на Фондация "Америка за България" няма да може да влезне повече в Парламента и добрият олигарх Прокопиев няма да може повече да "управлява" страната.
46
1
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Сега да бъда искрен...ника ми е от 10 години..Вярвах в каузата на поартията АТАКА. Сега използвам ника като реноме за справедливост чест достойнство и на 90% обективно мнение по дадени теми. Нито Волен ще ни оправи, нито Тиквата, нито никой..ние сме в тотална криза на кадри..ръководни кадри и народа отваря очи широко и не може да повярва че това му се случва- да няма за кого да гласува след като установява, че всичките са *** ламтящи за власт...установи го вече след 27 години!
45
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига ни занимавахте вече с тези. Цяла седмица до обяд нямало да подкрепят, следобяд могло и да подкрепят. То деца от детска градина имат по-постоянно поведение.
44
0
 
24
 
! Отговори
socialen преди 7 години
От неграмотния Борисов нямат никаква полза и се чудят кво да го правят и затова все го турват за "премиер", защото за нищо не става.Неграмотният Борисов не може да изкара и един мандат от простотия.