Университетите ще осигуряват 400 места за студенти бежанци

Обучението им ще се финансира от държавата
25 юли 2024 08:22, Петър Бойчев
68
Университетите ще осигуряват 400 места за студенти бежанци
Снимка БГНЕС

Всяка година държавните висши училища ще осигуряват до 400 места в редовна форма на обучение на чуждестранни граждани и лица без гражданство, получили временна закрила у нас. Обучението ще се провежда на български език, а допълнителните места ще се субсидират от държавата и ще се утвърждават над ежегодния брой приемани студенти. Това реши правителството на днешното заседание, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Мярката е заложена в приетите и обнародвани вече промени в Закона за висшето образование. Днес правителството одобри постановление, което допълва и регламентира въпросните текстове. Документът дава възможност на университетите да приемат студенти с временна закрила у нас и без конкурсен изпит, ако успешно преди това са преминали държавни зрелостни изпитни или задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по теория и практика на професията.

Кандидатстването може да се организира и чрез конкурсни изпити на български език, освен в специалностите от професионално направление ''Филология'', където изпитите ще се провеждат на съответния чужд език.

През първата година в университета студентите ще преминават през специализирано обучение по езикова подготовка, организирана от департаментите на висшите училища. Те ще имат право на стипендия, студентски общежития и ще заплащат такси по реда за българските граждани. След изтичането на срока на временната закрила или след отпадането й, студентите ще могат да продължат образованието си при настоящите досега условия.

Одобрената днес мярка е допълнение на приобщаващата политика, която дава възможност на учениците да продължат образованието си в български университети. Промяната дава определена сигурност и възможност за последващо развитие, квалификация и реализация на пазара на труда.

Необходимите средства за подкрепящата мярка ще бъдат разчитани в бюджета за съответната година на държавните висши училища. За академичната 2024-2025 г. допълнителното финансиране ще се осигури чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
един вид след украинците дето не говорят украински, ще си внесеме и мобици. да им е честито на русофилските щерки първокурсници, ще разберат от първо лице кво е българосъветска дружба.
43
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Нигога глас за ГЕРБ, ДПС, ПП/ДБ! Или накрая ще изчезнем, благодарение на изброените. На следващите избори си размърдайде д-та.
42
0
 
10
 
! Отговори
кой преди 1 месец
Още преди 25 години македонците учеха тук със стипендии, минимални такси и почти безплатно общежитие. А тези, които се правеха на българи и взимаха български паспорт, направо учеха без пари. А българчетата плащаха
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това го видях и на практика в ОК. Всякакви същества от маййната си се уреждат със всевъзможни помощи и грантове, а местното население е направено уайт ***. Това си е политика на недопускане да има средна класа и хора с някакъв социален статус и права. Както казаше една позната: "Тук е един трудов лагер с добро хранене". Какъв беше лафа за "принизеното висше, от което няма смисъл". Ами сами го направихте така! Щом хората започнаха да въздишат по социализма...
40
0
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Това сигурно е някаква шега!
39
1
 
13
 
! Отговори
План РанЪт преди 1 месец
Марионетките на Посолството упорито продължават разчистването на територията от местното население за сметка на вносни тъмнолилави инджИнерита, микробиолози и ракетни учени... За шепа грантове продадоха България!
38
2
 
20
 
! Отговори
Урките преди 1 месец
На морето е пълно с гаДнИ невъзпитани Украйнци ! Крещят ти на главата а децата им се катерят по тебе казваш им еи деца по натам то те гледа тъпо и ти вика -ШО ? Детските площадки са пълни с 16 17 годишни деца които трошат всичко !Цялата страна потрошиха! Отвратителен народ! Чак пък Университети я да се махат от България ! Въобще няма да им мълча ! ВЪН!!!! Народа не е съгласен да се взимат бежанци в държата, да ги изхранваме и образоваме чак!
37
0
 
14
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
България е само времена спирка и даваща пари на вятъра.
36
0
 
15
 
! Отговори
манутд преди 1 месец
И като завършат безплатно,например медицина...дали в БГ ще останат да лекуват?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35, провери кой да университет и ще видиш идентични такси. Просто преди да пишеш потърси. Не е тайна информация скрита само от теб.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33, май не си много наясно какво е държава, и какво ЕС. Явно гражданско образование все пак е наложащ предмет в училищата. Вземи учебника на детето си и се образовай!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За бг какви ли не такси са измислени.Такса приема, такса документ, такса семестар, такса испити за диплома, такса комисия итн.
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30 държавата е Ес.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 31, а само хотелиерите ли да облажат? Нали искахте да сте равни?
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родните Професоре му намериха цаката и ще направат пара.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен. 28, нали това са ти написали: плаща се от държавата, не от ЕС!!!!!
28
0
 
11
 
! Отговори
Хмммм преди 1 месец
После да не се намери пак някой, който да каже, че парите идват от ЕС? Четете и помнете, защото не е приятно да се дискутира с полирани мозъци.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само така а за бг юскай конкурсни испити и платено. Ес нали плаща.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С две думи, ето плачевното състояние на "реномираните" ни университети, които раздаваха дипломи на килограм, а не за знания. И сега ще приемат мигранти, щото трябва да си запълнят бройките, а професори, декани, научни сътрудници и т.н. трябва за си получат тлъстите заплати.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До МенАЩОМ ИМ Е БЕЗПЛАТНО - ЩО НЕ САМО НА БГ ДЕЦАТА Е ПЛАТЕНО