Ще бъде ли Франция следващата страна, която ще предизвика криза в еврозоната?

Отвързаният бюджетен дефицит на Париж и конфронтацията с Брюксел и Берлин са рецепта за проблеми
26 юни 2024 07:00, Елка Василева
71
Ще бъде ли Франция следващата страна, която ще предизвика криза в еврозоната?
Снимка: архив, БГНЕС

„Нашата Европа не е безсмъртна, тя може да умре“, предупреди Еманюел Макрон в края на април. Кой да знаеше, че само няколко седмици по-късно президентът на Франция ще се заеме да докаже своята теза, като свика предсрочни избори, които заплашват да вкарат целия Европейски съюз в потенциално фатална криза, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Още по темата
В момента световното внимание е насочено към политическите драми във Франция. Първият тур на гласуването ще се проведе на 30 юни. Крайнодесният Национален сбор (RN) в момента води в социологическите проучвания, а Новият народен фронт - коалиция, доминирана от крайната левица, е на второ място.

Парламент, доминиран от политическите крайности, би потопил Франция в период на продължителна нестабилност (в най-добрия случай). В най-лошия това би довело до приемането на прахоснически и националистически политики, които бързо биха провокирали икономическа и социална криза във Франция.

Сривът на Франция бързо ще се превърне в проблем на ЕС. Ще има два основни трансмисионни механизма. Първият е фискален. Вторият е дипломатически.

Франция е във финансов хаос. Държавният дълг е 110% от БВП, като сегашното правителство отчете бюджетен дефицит от 5,5% миналата година. Както крайната десница, така и крайната левица се ангажират с големи увеличения на разходите и намаляване на данъците, което би надуло дълга и дефицита, като същевременно наруши правилата на ЕС.

Финансовият министър Бруно льо Мер предупреди, че победата на която и да е от крайните партии може да доведе до дългова криза във Франция и надзор над финансите на страната от страна на МВФ или Европейската комисия. Льо Мер посочи реакцията на „минибюджета" на краткото правителство на Лиз Тръс във Великобритания, за да подчертае колко бързо пазарите могат да се обърнат срещу финансово безразсъдна държава.

В действителност една френска фискална криза може да бъде по-лоша от опита на Великобритания с Лиз Тръс. В Обединеното кралство имаше механизъм за бързото уволнение на Тръс и за възстановяване на рационалното управление. Тази задача би била много по-трудна във Франция, където крайната десница и крайната левица имат добре установени ръководства без предпазливи, базирани на реалността политици около тях.

Второто голямо усложнение е, че Франция е една от 20-те страни, които използват единната европейска валута.

Какво ще се случи, ако рисковата премия по френските облигации скочи? ЕС вече има механизми да се намеси чрез покупки на облигации. Но дали Брюксел и Берлин ще се съгласят с подобен ход, ако кризата е провокирана от нефинансирани френски обещания за разходи? В момента германското правителство се опитва да намери спестявания от милиарди долари в собствения си национален бюджет. Защо ще подкрепя спасителна програма за разточителната Франция?

Крайната десница и крайната левица във Франция също така са дълбоко евроскептични – и вече се оплакват от диктата на Брюксел и изразяват враждебност към Германия. В изборната платформа на RN се говори за „дълбоко и непреодолимо разминаване“ между мирогледите на Франция и Германия. Джордан Бардела, който вероятно ще бъде кандидатът на RN за министър-председател, наскоро заплаши да намали вноската на Франция в бюджета на ЕС с 2-3 милиарда евро годишно.

По време на гръцката дългова криза, която продължи почти едно десетилетие, неподчинението спрямо ЕС от страна на Атина в крайна сметка беше преодоляно от заплахата Гърция да бъде изключена от еврозоната – ход, който би унищожил стойността на гръцките спестявания. Но изключването на Франция от еврозоната - или самия ЕС - е почти немислимо. Целият европейски проект е изграден около френско-германската ос от 50-те години на миналия век.

Много по-вероятно е Франция да остане в ЕС и единната валута, но да действа като подриващ фактор. Това би разрушило европейското сближаване и стабилността във време, когато ЕС се опитва да бъде единен на фона на заплахата от Русия.

Освен ако Макрон не подаде оставка (което изглежда малко вероятно), той ще продължи да представлява Франция на международни срещи на високо равнище и тези на ЕС. Но, ако изключим промяна в електоралните нагласи в последния момент, френският президент вероятно ще излезе от тези избори със сериозно накърнен статут. Някои от европейските колеги на Макрон може тихичко да злорадстват. Но цялостното въздействие върху Европа на една отслабена и гневна Франция би било много негативно.

Първоначалните инстинкти на RN биха били да се изправи срещу Брюксел в името на френския суверенитет. Но лидерите на крайната десница показаха известно разбиране през последните години, че твърдият евроскептицизъм може да изплаши и да отчужди избирателите и пазарите. След като загуби президентските избори през 2017 г., RN тихо се отказа от говоренето си за напускане на еврозоната.

Една икономическа криза, съчетана с конфронтация с Брюксел и Берлин, може да накара RN да се откаже от своите националистически и конфронтационни инстинкти. Или пък управленската реалност може да тласне партията към разбирателство с ЕС.

По-възрастните могат да си спомнят икономическата криза във Франция в началото на 80-те години, когато едно социалистическо правителство се опита да наложи радикален, ляв дневен ред. Тази криза в крайна сметка доведе до възхода на Жак Делор, първо като френски финансов министър, а след това като президент на Европейската комисия. В Брюксел Делор тласна драматичния напредък в европейската интеграция и пускането на единната валута.

Историята едва ли ще се повтори по съвсем същия начин. Но десетилетният опит показва, че е грешка да се залага срещу способността на ЕС да преодолява смъртоносни заплахи, завършва Ракмън.

Още подобни материали четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от Избори 2024
Не сме надежден партньор с толкова чести избори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
всички бягат от еврото и бюрократите терористи от брюксел
63
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
До Koki/47 "НПълнихте европа със живптни от азия..." - те точно тези са 5 пъти по-стока от неграмотен комплексиран про'с'так като ТЕБ, дет гласува да го управляват чужденци срещу едната МРЗ. Факти.
62
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
Дано по-скоро умира европата на макрон и сие. И да си вземе в ада и макрон и сие-то, и милионите неграмотни и некадърни про'с'таци дет гласуват за тях!
61
1
 
0
 
! Отговори
Фицата преди 2 дни
До ТериториаленНещо не те слуша главата не знам какво четеш но пишеш гл;постиЯ кажи и за българският войник че ме напушва на смях
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Време е ненормалния тоталитарен 4-ти Райх да умре.
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
С политиките, които се провеждат не само във Франция, но и в целият ЕС , хората се отучиха да работят. Виждайки как данъците изкарани с труд, се прахосват с лека ръка за всякакви измислени каузи, обикновенният човек се обезверява все повече и повече. Недоволството се събира и в даден момент ще избухне. Франция не си е извадила поука от историята и ще плати цената за това. Същото важи и за цяла Европа!
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Франция никога няма да фалира,може да им стане малко сложно но няма да фалира,те нали затова натискат нас ,поляците,румънците,чехите да влезем в тази прословута Еврозона,че после да им плащаме масрафите иначе за какво е толкова този натиск..
57
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Макрон така матира френските копейки, че те още не могат да осъзнаят какво им се случи.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като излезе Англия от ЕС всички български горбеджии Избягаха от ЕС в Англия . И сега всички искат в Англия а не в ЕС . Явно ЕС пречи на икономиката и работи предимно за германските и американските интереси . Останалите нямат работа в този четвърти райх .
55
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ЕХХ, РУСКИ МЕЧТИИИ... БЕЗПЛАТНИ
54
0
 
5
 
! Отговори
Путин е виновен! преди 2 дни
Не знам с какво е виновен, но е факт! Така трябва да се говори пред българите!
53
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
КОПЕЙКАТА И АВТОРА, МОЖЕ ДА Е ЕДНО И СЪЩО ЛИЦЕ, ДА МИ СЕОБАДИ ЛИЧНО КОГАТО ФРАНЦИЯ ФАЛИРА!
52
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 2 дни
Защо ти трябваха 14 години,за да разбереш това ?
51
1
 
23
 
! Отговори
Грандоманчо Макрончо преди 2 дни
Бруно льо Мер предупреди, че победата на която и да е от крайните партии може да доведе до дългова криза във Франция и надзор над финансите на страната от страна на МВФ или Европейската комисия. . . . . . Значи докато Макрончо е на власт нямя дългова криза, но ако някой друг застане на власт изведнъж излиза дългова криза! Е, по-голяма помия от това не бях чувал освен при някои актуални президенти от отвъд океана!
50
1
 
13
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 дни
Връщам се отново към спецификата на френският проблем. За тези четиринадесет години ,в които живях във Франция бях дискриминиран за работни позиции ,бидейки аз вишист и професионалист в още два сектора,освен историческият. Във Франция и Испания няма съзнание за траен бизнес и качествен персонал.Всеки способен в тия страни бива малтретиран на работното място от роми,които генетически не могат да растат в интелекта и творчеството.Та французите дори ме лишиха от база права във Франция .Това е
49
3
 
25
 
! Отговори
Бочко преди 2 дни
Спряха евтините ресурси от Русия. Спряха безплатните ресурси от колониите в Африка. Африканците останаха. Начело на държавата - пълен ***. Как няма да отива към криза.....
48
6
 
4
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 2 дни
Като кривнат, Джърмани ще им хвърли плесниците и бързо ще дойдат в час. Драма няма. Всеки ден виждаме какво се случва на Европейското в Германия, опорки за фалити и разединения, не впечатляват никого, освен най-големите бедняци и ск1саняци.
47
2
 
5
 
! Отговори
Koki преди 2 дни
Колко са хирата на хранилка,дето не работят, 7 францията и германията ? После чакай просперитет. НПълнихте европа със живптни от азия...
46
15
 
4
 
! Отговори
32335445 преди 2 дни
Европа имала нужда от Русия и руски ресурси. Фактчек - откакто спряхме руските ресурси цената им падна :)
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До ЕвроАтлантите - да си ги навреш в дивия всички китайски бакклуци. С най голямо удоволствие НЕ купувам и нямам нищо китайско вкъщи. Не колекционирам отпадъци