Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?

22 юни 2024 15:56, Александър Попов
456
Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според различни източници Русия е загубила повече от 2600 танка от началото на пълномащабната война срещу Украйна. В началото на войната руснаците разполагаха с около 3000. Остава ли армията им без танкове?

В социалните мрежи се тиражират видеа с успешни украински атаки срещу руски танкове - с дронове, мини и противотанкови ракети, пише "Дойче Веле". Според журналистически разследвания, използващи данни от източници със свободен достъп, от началото на войната срещу Украйна Русия е загубила повече от 2600 танка. Реалните загуби обаче може да са още по-големи. Това означава, че на руснаците трябва да са им останали едва няколкостотин танка, тъй като в началото на войната те разполагаха с около 3 000.

Русия разполага с по-малко танкове, отколкото в началото на войната

Русия разполага и с други танкове на склад, някои от които обаче са стари машини на 50 или 60 години. Сателитни снимки показват например хангари в Сибир, в които до преди две години е имало складирани стотици танкове, които обаче сега са извадени оттам. Всеки месец Русия е обновявала десетки от тях, за да ги използва на бойното поле. В резултат на преминаването към военновременна икономика Русия увеличи и производството на нови танкове в няколко завода.

Всички тези изчисления се основават на преценки, стъпващи върху събраната информация от отворени източници. Но те могат и да илюстрират нарастващите проблеми на Русия с доставките на военна техника на мястото на изгубената такава по бойните полета в Украйна.

Самата Русия е съобщавала, че разполага с 1500 новопроизведени или ремонтирани танка. Ако ги добавим към онези около 400, които са оцелели след 2 години война, излиза, че в момента Русия разполага с около 1900 танка, годни да участват в сражения. Това все още представлява внушителен брой, но машините са по-малко, отколкото в началото на пълномащабната агресията срещу Украйна. Някои анализатори смятат, че Русия всъщност произвежда много по-малко танкове, отколкото твърди.

Танковете са от решаващо значение за пробивите на фронта

Предполага се, че загубите на Москва превъзхождат производството. На тази основа наблюдатели допускат предпазливо, че ако Русия губи примерно по 60 танка на месец, след още две години запасите ѝ ще намалеят до критичните около 1000 танка, които няма вече да ѝ позволяват да завладява нови територии.

Ако сраженията се разраснат и Русия започне да губи танкове още по-бързо, отколкото сега - например заради по-добрата украинска противотанкова защита или недостатъчни нови доставки - руските запаси може да се изчерпят още по-рано.

Танковете може и да изглеждат старомодни като оръжейни системи, но те все още са от решаващо значение за осъществяването на пробиви на фронтовата линия. Ако Русия загуби твърде много танкове, тя може само да защитава съществуващата фронтова линия, но не може да се надява на нови териториални придобивки. Това би предизвикало патова ситуация на бойното поле след години на ожесточени сражения и множество жертви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 3 месеца
Дойче Веле първо да каже колко точно танка има в германската армия.
200
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
руските войници пълзят като плъхове в канализацията на чеснов яр в изпражненията, но украинците ги откриват с термо камери и ги избиват в канализацията като мръсни мишки
199
4
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Руската армия не остава без танкове в една съчинена между Москва и Киев "война",чиято първоцел е фабрикува ето на СЕВЕТСКА МИГРАЦИЯ В ДЪРЖАВИТЕ НИ С ЦЕЛ ОКУПАЦИЯ НА СЪЩИТЕ И ЕЛИМИНИРАНЕ НА ИЗКОННОТО НАСЕЛЕНИЕ. Вече съм казвал,че Зеленски е отвратителен актьор и просто око може да види в поведението му сервилизъм към Путин. Определям го като вице на Владимир Владимирович,който зле играе ролята на хакнат от природата . Пазете България от украински мигранти.Това е опасното!
198
2
 
8
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 3 месеца
Айде да излезе,че не само не можеш да пишеш ,а и че не можеш и да смяташ,за по сложни неща няма да говорим
197
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо да цитирате тия набедени журналисти и анализатори от тая фейк медия"Deutsche Welle"не е лошо да споменете,че точно днес Германия започва война с Русия която губи безапелационно,та не е лошо да се припомни това на всички нас и най вече на швабите!
196
0
 
1
 
! Отговори
Прайд преди 3 месеца
До 202 Е как така си хем си неутрален, хем праховете са ти проблем някакъв :D
195
3
 
9
 
! Отговори
Информационна война преди 3 месеца
Срещу Русия.
194
4
 
10
 
! Отговори
неутрален преди 3 месеца
До АнонименРуснаците се борят срещу фашистите от САЩ и ЕС, които искат да диктуват на света какво да правят.Ето, и прайдовете ни насадиха у нас!
193
9
 
2
 
! Отговори
82 ОМБР преди 3 месеца
Да сумираме славянството,а!? От едната страна са прасетата,който си преписват(без никой да ги моли за това) "спасението"на славянството,и са някакви специални жалки 120 000 000(другите до 148 милиона са мюсюлмани),от другата страна хора който са готови да умрат,но да са далеч самозванците"спасители"са Полша(43 000 000),Украйна(35 000 000),да продължавам ли със славяните който плюят на прасетата!?
192
2
 
6
 
! Отговори
неутрален преди 3 месеца
А днес е 22 юни! Не виждам вече някой да си спомня тази дата от историята, затова човечеството ще страда от повторението на грешките и!
191
2
 
8
 
! Отговори
Свършили а преди 3 месеца
Русия за втори ден използва нова планираща, ФАБ 3000
190
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е "новина" на Дойче Веле, която не е предназначена за Германия, а за надъхване на наивници от източна Европа, за да могат да ни излъжат лесно за доброволци като пушечно месо за Украйна. Същата тази "коректна" Германия, която най-умишлено разруши нашата икономика в последните 15-20 години, същата Германия натресе най-умишлено Борисов като министър-председател за да изгонят най-кадърните специалисти от България и да разрушат всичко.
189
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
На днешна дата през 1941г.Германия напада СССР.
188
2
 
15
 
! Отговори
82отдавнамъртвабрига преди 3 месеца
ракетите на руснаците свършиха май 2022, танковете през юли 2022, а още през юни 2022 - пехотата (който не е убит е емигрирал). само диванните експерти у нас не свършиха - и техните прогнози как след малко ходът на войната ще се обърне. ако руснаците вече не са на фронта - с кого воюва украинската армия, и защо още не е в мацква?
187
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия наистина вече прекаляват с всичката олигофрения с която ни заливат!То не бяха смъртосно болести налазили Путин,то не беше фалит на Русия,то не беше свършване на ракети,самолети,танкове и личен състав в руската армия,ха спрете се вече,вярно е и едните и другите търпят загуби,ама тия нескопосани ежедневни промивки са съвсем за наивници!
186
3
 
10
 
! Отговори
До.191 преди 3 месеца
Ами спираме украинската простотия, която ни пробутват иначе дали имали и нямали танкове си е само тяхна работа
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Установих, че тук има един 7:0
184
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви танкове бе??? Руснаците се бият с лопати само. И крадат перални за чиповете. Танкове има само Окраина и то от най=добрите абрамси, леопарди, челинджъри и още много. Ама горят да му се и невиделото, дали са прегрели или от слънцето никой не знае.
183
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ми пука за руснаците!? На вас?
182
3
 
9
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 3 месеца
Ами ти като не си виждал букварче означава ,че нямаш 8-ми клас и за това не можеш да пишеш .Е колко пък важни мнението на някой ,който няма 8-ми клас.Ей там да пасе магарето,а не да дава мнение