Българите искат, но нямат време да учат

Нивото на дигитални умения у нас остава ниско
24 сеп 2023 15:29, Росен Стойчев
38
Българите искат, но нямат време да учат
Снимка: БГНЕС

Българите искат, но нямат време да учат. Така анализатори разчитат данните от проучване на Националния статистически институт, според което малко над 65 на сто от населението участва в различни форми на обучение.

В България нивото на дигитални умения остава ниско, а ученето през целия живот е в пъти по-слабо застъпено от това в Европейския съюз, се казва в анализ на БНР.

На всеки 4 години Националният статистически институт провежда проучване за образованието и обучението на възрастните между 25 и 64 години.

Още по темата


Според данните от изданието за 2022 година най-популярно сред заетите е участието в курсове и обучения на работното място. В такива са участвали 19%.

В самостоятелно обучение са участвали 44%, а в образователната система, най-вече за придобиване на магистърска степен са се включили 2,5 на сто от хората в активна възраст.


38
Още по темата: Българияобразование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 месеца
Нямат време от пиене, бтв, нова и фейсбук ;)
27
6
 
4
 
! Отговори
ЗаДА НЕ СА НЕДОУЧИЛИ преди 2 месеца
ТРЯБВА: 1.Частните уроци трябва да бъдат забранени за действащи учители, защото недоучват децата в клас, за да им идват на частно! 2.Академичната терминология трябва да бъде изхвърлена от учебниците до 12 клас. 3.Всички трябва да учат по едни и същи учебници печатани от държавно издателство. 4.Тежките ученически раници трябва да останат в историята. ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ НАУЧИ, НО ВЪЗПИТАНИЕТО Е ДО 7 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ И УЧИЛИЩЕТО ТРЯБВА ДА НАБЛЕГНЕ ПОВЕЧЕ НА ТОВА !
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Масово българите искат, ама нямат желание. Ако може да са в далаверата, по-добре.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
(Продължение): Работата беше регламентирана малко или много, а не да търпиш своеволията на всеки шеф. Родителите не бяха длъжни да се занимават нонстоп с децата си, защото много от тях се гледаха сами - с ключа на врата и тенджерата с манджата в кухнята. Така че разликата е от небето до земята.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е точно така. Ако си млад и искаш да учиш нещо допълнително, работодателят те наг...ва да работиш като гламав за без пари, щото си "зелен" на пазара и номерата му минават. Ако си по на години, освен работа имаш семейство и куп други отговорности, а все трябва да намериш време и да поспиш. Така че време за пълноценно учене понякога наистина не остава. Разликата с Тошово време е доста голяма - парите обикновено стигаха, за да живееш сносно, а и беше задължително да се работи и работа имаше.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учениците ни по информатика и природонаучните науки се представят от добре по добре на световни олимпиади,за европейски олимпиади нещо не се чува има ли ги или ги няма,че за това не се чува нашите участват или не,но за световните е ясно добре и отлично се представят всяка година сред първите 3 или първите 6 държави,но с университеъското и институтското образование тези успехи се размиват,а след това образование с постъпване на работа въобще се приравняват в уменията от еднаквостта на работата им
22
1
 
7
 
! Отговори
Хайде бе! преди 2 месеца
Не време нямат, а желание! По Тошово време пет години през деня бях на банката във ВМЕИ, следобед до вечерта- на бачкане, защото нямаше кой да ме издържа! Я ги оставете тези младежи гладни да видите как и ще учат, и ще мачкат!
21
0
 
9
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 месеца
Още в университета питах преподавателя, защо обяснявате само за това, а не казвате и за другото, а неговия отговор беше ако го кажа сега какво ще ви говоря петата година. Имах преподавател по математика в гимназията светла му памет и той казваше няма висша математика или нисша математиката, тя е една. Това, че някой дели знанието, това не го прави различно. Бакалавър, магистър са измислици. За миналите две години съм изкарал над 6 серитификата, знанието винаги трябва да се разширява и обновява.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
13: Трябвало да се учат компютърните науки. Поредната мода. По-рано се учеше право и икономика и кво? - цъфнаха налъмите, станАхме икономическите лъвове на Европа. Пък и кодът нито се яде, нито се пие. Някой катаклизъм и чао интернет. Като хората в Турция, едно земетресение им съсипа живота и много им дреме, че някой работил за н'ам си ква чужда компания и бил еб...ти компютърния спец. А и тоя "спец" е поредният нает на пазара на труда.
19
2
 
9
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 2 месеца
По голям виц от това не бях чувал. Пиргиши и мръхли по на трийсе години се въргалят до обяд и чакат майките и бабите им да сготвят. Така е, спане до обед, кафе до 2 и ракия от 5 до сутринта изяжда времето, реално имат 3 часа да измислят къде да се напият.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искат, ама нямат желание. :-)
17
1
 
10
 
! Отговори
Българите днес преди 2 месеца
Искаме много да учим. Но нямаме желание. Щото българчетата в килийните училища, които са учили чрез взаимноучителната метода са имали време? Тогава са работили от 5-годишни в земеделието.
16
4
 
5
 
! Отговори
Просто преди 2 месеца
ДЕМОНкратичния живот не им го позволява!
15
3
 
6
 
! Отговори
Политик преди 2 месеца
За какво им е учене ? 6 дневна работна седмица по 10 часа минимум за по 1000-1200 лв заплата .....за какво им е да учат ? Предостатъчно им е !
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 14, огромна част от световните университети са публикували програмите си, книги, публикации :) Всеки може да отиде и да си ги набави и да получи наистина добро образование :) Въпрос на желание.... и на липса на мързел.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българите искат, те и желание нямат :) Ама "някой трябва да развърже кесията, щот са добри хора". Изумително е, че толкова много хора все още вярват в това.
12
2
 
8
 
! Отговори
Българите искат преди 2 месеца
парици, но нямат време да ги заработят
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българското университетско образование е абсолютна перверзия. Нищо не се учи по същество, прелива се от пусто в празно, преподавателите са в огромната си част неуки комплексирани пияндурници които не са написали и един авторски труд а 90% са изплагиатствали каквото са могли ( защото повечето не говорят сносно чужди езици) от западни колеги. Това е. Истината горчи.
10
9
 
14
 
! Отговори
Dddd преди 2 месеца
Учи се нещо, от което има нужда и се търсят такива специалисти, а не да си губиш времето и парите с измислени курсове и специалности. За момента, това са компютърни науки. Ако не искаш до учиш, насочи се да изкараш курсове за тираджия, или асансьорен техник или заварчик. Учиш това, което се търси и няма хора.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тва е идеята.