Вдигат заплатите в УНСС

Новината обяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров
20 сеп 2023 11:51, Красимир Ангелов
23
Вдигат заплатите в УНСС
Снимка: БГНЕС

Увеличение на заплатите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) обяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров при откриването на новата академична година и покани председателите на синдикалните организации в УНСС да подпишат анекса към колективния трудов договор.

Увеличението е възможно вследствие на добрия прием, изтъкна ректорът, цитиран от пресцентъра на висшето училище.

Подписите си под анекса, заедно с проф. Димитър Димитров, положиха доц. д-р Бойка Чернева - председател на Синдикалната организация към НБС "ВОН - КНСБ", д-р Станимир Стаматев - председател на Синдикалната секция към СВО - КТ "Подкрепа" и проф. д-р Мирослава Раковска - председател на Синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати.

"Имаме възможност да увеличим възнагражденията на всички преподаватели и служители", каза на срещата проф. Димитров. Той посочи, че е бил готов с предложението си още през юни, но е изчаквал приемането на бюджета.

"Сега се очаква постановление, с което да се дадат допълнителни средства за преподавателите. Имам предвид тези 16 милиона лева, които Министерският съвет разпределя на 34 университета. Това, което ние направихме със собствени средства, е да увеличим и заплатите на администрацията", изтъкна ректорът.

За преподавателите процентът не е еднакъв, но е спазена разликата между академичните длъжности. Най-голямо увеличение се получава при младите учени и асистентите. Увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 август 2023 г.  
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Дренски преди 2 месеца
До До Анонимен 9Всички са от един дол дренки. Добрите учени ги държат настрана.Комунистите още управляват.
20
0
 
3
 
! Отговори
доктор преди 2 месеца
До АнонименПрофесор- 2200лв, доцент 1900, асистент 1700лв Това пари ли са ? Инфлацията отдавна ги е изяла. Чудя се на професорите защо изобщо стоят там, а не напуснат страната.
19
0
 
3
 
! Отговори
бай Симо преди 2 месеца
До Анонимен2000 лв висока заплата ли е да професор, или 1600лв за асистент? Че кой ще иска да започне научна работа? Никой.
18
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До АноПропаднал и в буквалния смисъл. Откриха новата учелна година в условия на негоден за учебни занятия корпус. А е пропаднал буквално още от 2013г.Още не е оправен, а къде са парите ?
17
0
 
3
 
! Отговори
касиер преди 2 месеца
До Анонимен"По-високи", но достатъчно жалки- професор получава 2200 лв. Колкото един касиер или продавач в супера. Жалка работа, след време няма да има и преподаватели, при тиая мизерия.За наука никой не говори, дали си написал една книжка или десет, все тая-уравнивиловка.
16
0
 
2
 
! Отговори
Данев преди 2 месеца
До Бацо пита Живее в Гърция, построил си е вила , а вероятно има и други имоти.Интересно откъде са парите? Всички ректори са замесени от едно тесто.
15
0
 
3
 
! Отговори
Стотинков преди 2 месеца
Това, с което вдигат мизерните заплати на преподавателите, са жълти стотинки. Заблуждават хората, един професор получава колкото даскал или касиерка в мол. Това е срамно и позорно, не е за хвалба. Никой няма да има стимули за работа, всеки гледа да добута до пенсиониране или си зкарва прехраната по друг начин- консултации, адвокатство, участие във фирми, преподаването- на заден план. Преподавателите са поставени в крайно мизерно, унизително сдънттояние, сега ще получат по стотина лева.ПОЗОР!
14
1
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 2 месеца
Само да припомня, че Орешарски за 1 млрд. реинвестиран дълг му беше искана оставката, а сега 3 % бюджетен дефизцит / около 6 млрд. е НЕЩО НОРМАЛНО.Маднесс!!!!
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аре стига с тия счетоводители!
12
1
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 месеца
До Дразнете, дразнете /N 10/ - Само с по толкова ли им увеличават заплатите на всички? Или 10 лв е увеличението на заплатите на техническия персонал и на най-младите асистентчета? За останалите нищо ли не се казва?
11
2
 
9
 
! Отговори
Бацо пита преди 2 месеца
Стати още ли преподава в УНСС или вече си гледа хотела в Гърция, построен със заплатите му като ректор на този уникален университет?
10
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 2 месеца
Забравяш бай Митре от "Международни икономически отношения". Той е учил тази специалност в Москва по съветско време и е на нивото на баща си академика от БАН-идеолог на т.нар Възродителен процес. Но нали чичото на бай Митре също е бил професор във ВИИ"К.Маркс", бай ти Митре топ не го разбива, независимо от това какви промени се случват в държавата и в науката. Той е писал дисертация на тема "Африка в лапите на империализма" и каквото си знае, това си бае на студентите, на 70 лазарника е все пак.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В УНСС винаги заплатите на преподавателите са били по-високи от тези на СУ. Това е заради факта, че този "университет" е с няколко хиляди места по-назад от СУ в световните класации на висшите училища. А и какви титани на икономическата мисъл има там - проф. Румен Генев, проф. Орешарски и т.н
8
2
 
4
 
! Отговори
Дразнете, дразнете преди 2 месеца
Няма цифри.С 10лв. не е увеличение.
7
0
 
3
 
! Отговори
Варна, ИУ преди 2 месеца
В Икономически университет - Варна ги намалиха през 2019. И всички чакат някой да се сети да ги увеличи. И още си чакат.
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хм, добре НО, на какво основание? Дали се е повишило качеството? Дали УНСС е влязъл в топ 1000 (не 100) на университетите в света? Дали има резултати от научна дейност? Много ми е интересно дали изобщо има някакво основание базирано на (някакви) обективни критерии и ако да (дълбоко се съмнявам) какви са те? Или наливат се едни пари в един от най-корумпиранете униврситети вероятно в Европа.. и това е? Иначе казано "от пусно в празно". УНСС - Утре Носете Съответната Сума.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако УНСС е пропаднал, то какво да говорим за СУ където се подготвят мисирки и НБУ със стипендиите на Сорос? И защо всички университети са пълни с политици и техните мутри?
4
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пропаднал университет, с високи заплати.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какви са им заплатите в УНСС? Щото Денков като преподавател в Софийския си купил скоро още един апартамент за 300 бона. Значи преподавателските заплати сигурно са добри?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тихомир Предвид това, че повечето ученици завършват средно образование функционално неграмотни е по-добре да се подобри училищното образование вместо да има стотици държавни университети където неграмотни студенти не учат нищо и завършват без никаква реална квалификация. Не може една страница свързан текст да напише, ама следва мениджмънт за да стане шефче. Кому е нужно това с държавни пари?