Без домашно и бележник: Как ИИ променя образованието?

Предстоят големи промени, но те ще настъпят бавно
19 сеп 2023 19:34, Анисия Иванова
63
Без домашно и бележник: Как ИИ променя образованието?
Снимка: БГНЕС

Като професор в колеж получавам много въпроси относно домашните - и напоследък почти всички бяха за това как изкуственият интелект ще ги промени. В края на краищата, ако изкуственият интелект може да издържи много медицински, адвокатски и икономически изпити, тогава те със сигурност могат да се справят с домашните в гимназията или колежа.

Домашната работа отдавна е основна част от академичния опит. Как ще се развие, когато повече студенти овладеят възможностите на (бързо подобряващи се) AI системи? Или, за да задам малко по-остро въпроса: Как се очаква от мен да разбера дали оценявам ученик или AI?

Предстоят големи промени, но те ще настъпят бавно. Практиките в класната стая, за добро или лошо, са сред най-бавно променящите се човешки институции. Голяма част от начините на преподаване не са се променили много от хиляди години, дори ако съвременните тебешир и електронна дъска са по-добри от древните си предшественици.

Основното е, че оценките ще започнат да означават нещо различно. Традиционно, поне на теория, оценките са мярка за това колко добре ученикът разбира материала. Ако получат А по история на САЩ, вероятно биха могли да идентифицират много от основателите на страната. В бъдеще А ще означава вид добросъвестност: това ще означава, че най-малкото са прилагали своя AI последователно към разглежданите въпроси. Дали това се счита за „измама“ или „разрешено“ ще зависи от политиките на съответната образователна институция, но анти-AI софтуерът не е надежден и анти-AI правилата не могат да бъдат наложени много лесно.

„Постоянно използва своя AI“ може да звучи невпечатляващо като сертификат за умения. Но познавам много студенти през годините, които не отговарят дори на този стандарт. Те може да пропуснат да предадат домашното или да не следят крайните срокове. Те могат или не могат да знаят съответния материал - често не го знаят - и изобщо не ми е ясно, че сегашната AI технология автоматично ще им позволи да получат добри оценки.

С други думи, една академична система, използваща и разрешаваща напълно AI, поне все още тества нещо, дори и това нещо да е много по-малко славно от това, на което може би сме се надявали. С течение на времето оценките ще започнат да показват не толкова знания по материала, колкото способността на ученика да бъде организиран и подготвен.

За да бъде ясно, това са добри навици, които трябва да се култивират - и имайте предвид, че тази нова система няма да бъде толкова различна от статуквото. Учениците си сътрудничат при домашните, откакто съществуват домашните, включително с родителите си, независимо дали им е било разрешено или не. AI улеснява и ускорява този процес на сътрудничество. Никога не е имало напълно честни оценки, дори и в „добрите стари времена“.

Все пак може да продължи да има нужда или желание да се провери познаването на действителния материал. Това ще трябва да стане присъствено. Може би ще има упражнения, които да се изпълняват в класната стая, както отбеляза моят колега от Bloomberg Opinion Ейдриън Уулридж, или устни изпити в стил Оксбридж.

Тези корекции най-вероятно ще се извършват в области, където резултатите имат пряко и измеримо значение, като физическото инженерство. Те може би са по-малко вероятни в хуманитарните науки, където студент, който използва AI, за да фалшифицира знания, вероятно няма да стигне много далеч.

Друг вид корекция ще включва възложени проекти, които ще бъдат създадени от ученика и AI, работещи в тандем. Преподавах курс на студенти по право миналата пролет и едно от изискванията беше те да си сътрудничат с AI върху изследователска статия - прозрачно, разбира се, и с обяснение как се използва AI. Средно студентите, които са се научили как да работят с AI, са написали по-добри доклади. Този вид умение за сътрудничество ще става все по-решаващо и домашните ще се развиват, за да възнаградят тази реалност. В този контекст използването на AI за „измама“ вече не е проблем.

От друга страна, съвместните проекти с AI обикновено са по-малко предсказуеми и по този начин по-трудни за оценяване от инструкторите. Това изглежда като малка цена за обучение на учениците на това изключително важно умение.

Няма съмнение, че AI ще промени естеството не само на домашните, но и на начина на преподаване. Професор, който може да рецитира много информация, може вече да не изглежда толкова впечатляващ: Защо да плащате за това, което AI може да достави по-евтино? Вместо това фокусът ще се измести към това, което само хората (засега) могат да осигурят: вдъхновение, харизма, наставничество. Това също би било промяна към по-добро.

Анализът на Тайлър Коуен е на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Коуен е колумнист на Bloomberg Opinion. Той е професор по икономика в университета "Джордж Мейсън" и пише за блога Marginal Revolution.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир преди 2 месеца
Е па изпитай го за домашното и истината ще лъсне веднага.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Или, за да задам малко по-остро въпроса: Как се очаква от мен да разбера дали оценявам ученик или AI?" - професореее, професоре... Професор си, за Бога! Рационални решения на въпроса колкото искаш, като например при съмнение за системна злоупотреба, привикване на ученика/студента и писане на писмена работа по последната тема, по която е писал (за да е сигурно, че знанията са пресни) и пред комисията показва - той ли е писал ии злоупотребил. Ама... На съвременния ред му трябват неуки зомбита...
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обръщаш се към Загрея (((СЛЪНЦЕТО))) наше когато ИзГрява на ХорИзОнта. Вдигаш високо ръце към (((Слънцето))) и казваш: "Да пребъде Божият Мир". Смъкваш ръце надолу около главата си и казваш: "Да Изгрее Божията Радост". Смъкваш ръцете си надолу около сърцето си и казваш: "И Божието Веселие в Нашите Сърца"! Правиш три пъти обливане! И понеже ние Българите сме деца на Бог ХОР - (((СЛЪНЦЕТО))), затова сме ХОРА и пееме заедно в ХОР и играеме заедно ХОРО! България ще пребъде понеже е Божествена!
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дал е упражнение, което може да се изпълнява и мислено: В името на Любовта измивам краката, ръцете и главата си. В името на Мъдростта измивам краката, ръцете и главата си. В имато на Истината измивам краката, ръцете и главата си. След това с ръце се правят движения, като че ли водата се изхвърля обратно към центъра на езерото.
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Езерото на Чистотата е разположено в подножието на връх "Харамията". През върха минава един от енергийните канали, през които събраните от цяка Европа отработени земни енергии се изхвърлят във Вселената - Вселена Безкрайна, Славна, Страстна и Срамна. Затова езерото се смята за особено чиста. Учителят Беинка Дуно препоръчва измиване с водата му толкова често, колкото е възможно.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Седемте рилски езера са отточни и са свързани едно с друго. Символизират 7-те свята или 7-те чакри: ез. "Сълзата"/"Шемхаа" - Божествен свят - 7-*** чакра! ез. "Окото"/"Сърцето" Нел Онтри - Духовен(будически) свят 6-та чакра! ез. "Бъбрека"/"Махабур" - Причинен свят 5-та чакра. ез. "Близнаците" Ио Колнар - Ментален свят 4-та чакра! ез. "Трилистника"/ "Балдер Дару"- Астрален свят - 3-та чакра! ез. "Рибното езеро/ "Елбур" Етерен свят 2-ра чакра! ез "Долното"/"Махарзи" - Физически свят - 1 -ва чакра!
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние имахме най-добрата образователна система в Света до 1989г.По интелект бяхме 2-ри след евреите.Системата включваше и здраве,спорт,възпитание.Думата на учителя беше закон!Ако сега върнем изпитите и истинското образование на соца от 100,90 няма да завършат а за висшето образование от 100,95 са вън.
53
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Интелектът може да усвой и харзмста след време и да предценява сред стотици
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Върховете "Мальовица" и "Скакалците" разделят планината на Источна и Западна Рила. Суровата космическа енергия за цяла Европа се препраща към връх "Вихрен", а от там - на връх "Мальовица" и връх "Скакалците". Преработва се през 7 - рилски езера и се препраща из цяла Европа.
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При няколко големи планетарни катаклизми, само Рила не е потъвала, докато Стара планина, Родопите и Пирин са попадали няколко пъти под водата. Носът на земята е Рила планина. Рила има особена форма на пеперуда. Тази форма символизира силите на трансформация - превръщането на *** в красива пеперуда.
50
0
 
6
 
! Отговори
ВИЦ преди 2 месеца
Годината е 2090-та. Учителка проверява дали всички са в час:-Джамал-тук, Ибрахим-тук, Асан-тук, Ахмед-тук, Айше-тук, Фатме-тук
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най - святото географско място на планеттата Земя са Седемте Рилски езера. Рила е най-древната прародина на това човечество, сегашното, сътворено по образ и подобие Божие. На рила се намира един от свещените центрове на планетата, откъдето се ръководи човечеството. Този център е Агарта. Агарта има два клона в Европа: В Рила и в Алпите. Другият център е в Хималаите. На всички тези места живеят същности от по-висока и съответно разумна еволюция.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опорката на българина е доброто образование и светлото бъдеще на децата .. и пак измамен получил диплома хартийка от западен университет , пропилял сума пари време живота си..
47
0
 
5
 
! Отговори
В час по математила преди 2 месеца
-Петре, излез на дъската да решиш уравнението!-Не мога, сега, госпожо, болен съм от инфаркт на стомаха.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо всички се натискат да имат визше образование!? Ето например в офиса от двадесет и пет човека само двама са висшисти - чистачката и куриера!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това се очакваше.
44
0
 
7
 
! Отговори
Виц преди 2 месеца
-Иванчо, кажи ми къде се намират седемте Рилски езера?!-Знам само шестте къде са!-Нищо, кажи ми шестте тогава, то седмото е до тях!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Към родители, несвикнали на новата форма на дистанционно обучение. Не минавайте покрай децата си по долни гащиризони! Отсреща всичко се вижда!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мечтата на всеки ученик в момента - да го накажат без компютър и без телефон....
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От дистанционното обучение на детето, най ме кефи учителката по трудово! Днес им даде да изперат, прострат и си изчистят стаите!