Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове
26 апр 2023 15:56, Нели Христова
282
Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Наредбата за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството.

С наредбата се регламентира обучението на учениците от 10-и и 11-и клас на средното образование, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обучение на ученици.

В отделен раздел е определена и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията на разпоредба от Закона за резерва във въоръжените сили на Република България, касаеща придобиването на квалификация „Офицер от резерва“ във висшите военни училища.

Проектът на наредбата предвижда обучението да влезе в сила от учебната 2023/2024 година. То се осъществява в рамките на часа на класа за общо 10 учебни часа, разделени на два етапа - по 5 часа в 10-и и в 11-и клас.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военни или цивилни служители от Министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове.

Темите за 10-и клас са: Усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината; Същност и съдържание на гражданско-военните отношения; Оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер; Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм; Защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

Темите за 11-и клас са: Въоръжени сили на Република България - история и настояще; Мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната; Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България; Въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили; Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България.

Изпълнението на постановлението ще допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение за защита на Отечеството. Ще се даде възможност на българските граждани, които желаят, да получат военна подготовка и да придобият квалификация „Офицер от резерва“, като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето ходехме и на военно обучение за по седмица-две. Беше си купон и веселба от всякъде. Все едно си на лагер.
82
1
 
11
 
! Отговори
Ще ни преди 1 година
Милитарилизарат обществото! Българчето ще знае повече за военни тактики и джавелини от талибанчето !
81
14
 
3
 
! Отговори
ВАТНИК НАГЪЛ преди 1 година
Крайно време е да направим и ние веднъж цивилизован избор и да застанем на правилната страна! Да се обединим и да затрием пPozzия от лицето на земята!
80
0
 
12
 
! Отговори
Задължителен преди 1 година
Прочит на 1984 от Оруел бибило по добре! Но не се вписва в доктрината на Нато..
79
1
 
7
 
! Отговори
ром'С преди 1 година
Е мойте чавета не ходят на училище, тях не ги лови. Хахаха
78
1
 
9
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 1 година
А някой от върхушката и роднините им с милионите и имотите ще тръгнат ли с калашник да бранят Отечеството си или ще избягат на спокойствие в чужбина при банковите си сметки а ще пратят планктона срещу куршумите?Както в Укрия правят?Дадат ли ми калашник обръщам го срещу отдавна набелязани цели и емигрирам при "врага"!
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69 Тогава от какъв зор ще обучаваш куцо, кьораво и сакато бе бот? Нали професионалната хамериканска армия е добра, а редовната е лоша?
76
0
 
4
 
! Отговори
Пеци преди 1 година
На нас ни преподаваше подполковник Симеонов. Рядко щастие отсекъде. Помня как веднъж ни води в бомбоубежището под (сега) президентството, там някви ужасни уголемени фотоси от Хирошима. Това е зад гвардейците веднага вляво. Стрелна, обаче, видях в казармата
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Костя *** Ако това е така трябва да ни пращат да помагаме на Русия не на Укрия така, че се скрий с нискочелите си съждения много си ограничен и вредиш на американската пропаганда не зная защо ти плащат въобще бая си некадърен.
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готвят ви за война с Русия.. войната ще продължи 10г. няма да е късно 2-3 випуска младежи да се включат.
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или нато трябва да ни пази, както беше обещано или да излизаме от НАТО, а който иска да се бие за Укрия да го направи на мен ми противоречи на разбиранията и ценностите да се бия за Укрия. С уточнението, че който иска да се бие за Укрия да го направи под ехен флаг.
72
9
 
5
 
! Отговори
Костя Късопишков преди 1 година
Кремълския служебен гълъбарник иска да ни вкара във война!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип ако сте чели историята преди ВСВ би трябвало да ви е ясно,че превъоръжаването и влизането ввъв военна реторика... ще доведе Европа само да проблеми! На никой не му трябва армия, ако имаш голяма армия трябва да ползваш вътрешно или външно. Иначе става огромна тежест за бюджета. А ние блестим с бюджет :))) Всички трябва да се успокоят и да дадат крачка назад .
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО ще ни пази армия не ни трябва това говореха до вчера политиците и най-вече Боко-Тиквата, като иска да прати внуците си в Укрия.
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не НАТО ще ни пази така казваха всички хамерикански платени политици и какви ли не, когато хората бяха потив унищожаваето на българската армия..
68
2
 
7
 
! Отговори
За вас младежта преди 1 година
Ние хората на години, вече не влизаме в подготвените списъци за мобилизация от Военните окръжия в страната, за които нищо няма да чуете в средствата за масова ДезИнформация у нас. Тези надлежни промени са описани в т.76 букви ''а" и "б", и обнародвани в Закона за всеобща военна служба и подготовка от служебния кабинет под председателството на Г. Донев на 23.02.2023 година. Така че, не знам дали ще доживеем дните на разпад на Русия или САЩ, но заминаването ви на вас писдосьi на Източния фронт /първа вълна до 35 години/, със сигурност ще видим . . .
67
1
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Съжалявам, не му помня името на този "преподавател", който в часовете се държеше като фелдфебел -крещеше ни, обиждаше и даже биеше за най-малкото "провинение. Да, учеха ни да сглобяваме и разглобяваме Калашников, мога да разказвам с подробности, но имам травма от тези часове. Няма и грам фантазия. А, в края на обучението заведоха всички на 1-месечен лагер на полигон, да ги учат реално да стрелят, но мен ме освободиха по здравословни причини и Слава Богу!
66
2
 
4
 
! Отговори
Morski преди 1 година
"ДЕЦАТА"?!?!?! То по тази логоика ,ако 10 -11 клас са деца 4-8 са ембиони,а 1-4 зародиши?!
65
1
 
4
 
! Отговори
Част от агендата преди 1 година
На нео либералите да дже_ндрифицират и милитаризират обществото!
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 Друго говорехте миналата година, след като пребиха укрите рязко сменихте плочата и няма да ви се получи понеже има будни хора като мен.