Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове
26 апр 2023 15:56, Нели Христова
282
Официално: Военно обучение за децата в 10-ти и 11-ти клас
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Наредбата за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството.

С наредбата се регламентира обучението на учениците от 10-и и 11-и клас на средното образование, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обучение на ученици.

В отделен раздел е определена и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията на разпоредба от Закона за резерва във въоръжените сили на Република България, касаеща придобиването на квалификация „Офицер от резерва“ във висшите военни училища.

Проектът на наредбата предвижда обучението да влезе в сила от учебната 2023/2024 година. То се осъществява в рамките на часа на класа за общо 10 учебни часа, разделени на два етапа - по 5 часа в 10-и и в 11-и клас.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военни или цивилни служители от Министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Регламентирано е и съдържанието на учебните часове.

Темите за 10-и клас са: Усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината; Същност и съдържание на гражданско-военните отношения; Оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер; Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм; Защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

Темите за 11-и клас са: Въоръжени сили на Република България - история и настояще; Мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната; Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България; Въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили; Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България.

Изпълнението на постановлението ще допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение за защита на Отечеството. Ще се даде възможност на българските граждани, които желаят, да получат военна подготовка и да придобият квалификация „Офицер от резерва“, като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 Какво е унищожено от САЩ бе кретенн. Да не мислиш, че като си имал казарми и цялата държава е работила да ги храни тря военни си много страшен? 90те на и Сърбия беше в казарми ? Що загубиха войната за 14 дни ?:)) трябва професионална армия, а не милион палячовци, които не са родени физически за бой.
62
5
 
14
 
! Отговори
ZZ top преди 1 година
Официално готвят ни за пушечно месо ама искам да пратят близките на най големите защитнизи на Укронацистите. Днес Вагнер още повече са свили сърмите на фашагите в Артьововск. ВСУ няма потенциал до продължи контраофанзивата която започна преди седмица. И понеже намалява човешкия ресурс в Украйна сащ ще тласнат васалните страни да се включат. Нашата квота е от 10К до 30К обучени войници които да се пратят. Продължавайте да лапате пушки и да пишете глупости но нещата са сериозни.
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко, че почти сме изчезнали ми и сега да умираме в чужа война не мерси. Хората едно дете не могат да отгледат, а тия искат да го равят пушечно месо и познайте нио един ром няма да го пратят на фронта защото имат права, а вие нямате.
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военното обучение е необходимо, не е привилегия само на диктаторските режими и техните подгласници като нашите копейки, които опорочиха офицерската професия.
59
1
 
7
 
! Отговори
Пеци преди 1 година
Че то си имаше военни лагери, например "Любчо Баръмов", на който ходехме софиянчетата (пада се под Мечит). Батковците и каките по цял ден биеха крак, марш на скок, стрелба и тн, ама вечерта купон с Кис и Сандра, Модърн токинг, а алкохолизираните шапкари - руски военни шлагери с акордеона. После тези супер качествени и здрави хора се изляха от страната, именно заради такива като нефелния военен, дето миришеше на бъчва като ходеше у бастилията, гагарин и 119-о. Веднъж наби съученик - за нищо...!
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната .....това казва всичко ....учебната програма обучение за защита на Отечеството кое отечество на олигарсите робовладелци ли??? да си плащат за частни армии да си защитават имотите който няма нищо има само живота си и дрехите си ще мисли ли за отечеството ???? като всяка държава може да му е отечество??? Днес съм тука утре ме няма...
57
1
 
12
 
! Отговори
Задължителен преди 1 година
Прочит на 1984 от Оруел бибило по добре! Но не се вписва в доктрината на Нато..
56
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо готово беше унищожено от САЩ, сега няма да го възстановяваме все пак САЩ го унищожиха.
55
0
 
9
 
! Отговори
Какво е ги учат? преди 1 година
Че войната е мир?
54
0
 
1
 
! Отговори
Aze преди 1 година
Исках да напиша полазалците. хххаха
53
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ще подготвят децата, за война ли, с кого и срещу кого. Платена армия има, плащат им повече и който иска го обучават, ама след средно! Българите не искат да воюват.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 Никкво връщане на военната служба вие сороссоидите я унищожихте, а сега искате връщането й. Защо?
51
2
 
3
 
! Отговори
Aze преди 1 година
Ако си отрежа палците на двете ръце, ше ме земат ли? :D
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не стига че учебната програма е боклуккк и вади само миячи на чинии, берачи на ягоди и алкохолици. Ами сега и военнитее льохмании ще им пълнят главата с глупости. Трябват ни предприемачи и умни хора, а не глупацци! С глупацци икономика не се прави.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще учат, ако искат и родителите им позволят нали така говореха пишман демократите през 90-те.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До преди 1 година ни се обясняваше колко било лошо това и Прасимир Каракачанов го плюха, че иска да връща военната служба и че парите за оръжие трябвало да отиват за други нещ и бала-бла-бла-бла-бла. Когато Костадинов казваше, че, който няма армия храни чужда беше наричан русофилщ, че нарязванетона ракетите ни и армията ни е нещо хубаво и евроатлантическо. Лицемерие на ново ниво.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пеци.... Избивахме ги тези диви животни защото хората в крайграничните райони бяха пропищели от набезите на вълци лисици и мечки, които убиваха офци и кокошки а мечките обръщаха кошери и крадяха меда.
46
4
 
5
 
! Отговори
Пеци преди 1 година
Ние имахме военно обучение (НВО) в края на 80тте - 9ти и 10ти клас. Беше ужасно, учиха и момичетата да стрелят с Калашников, да маршируват....преподаваха ни, че Нато са ни врагове, а турските войски като член на Нато, чакат и най-малък повод по заповед на лошите американци, за да скочат и нападнат България. Но руснаците щели да ни спасят с великата си и непобедима армия. А преподавател ни беше един военен алкохолик, който после беше уволнен. - Имаше го това, да, само че за по-големите, не за нас
45
2
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Ти нали не си крава, а фен на Русия защо не искаш да е като там? Дано и казармата да ви върнат, защото сте ******ци.соц носталгията до това води.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всеки наш убит ученик в Украйна, Дзиленски ще дава кръвнина 10 кила кокаин на семейството на ученика.