Нова опасна бактерия плъзна в Япония

Смъртността е до 70%
17 юни 2024 17:45, Инна Ангелова
26
Нова опасна бактерия плъзна в Япония
Снимка: Pixabay

След отмяната на COVID мерките, Япония е поставена пред ново предизвикателство. Здравните власти съобщават за опасна бактериална инфекция, която се развива бързо и стига до фатален край. Експертите не могат да потвърдят причината за разпространението на инфекцията, съобщава БНТ.

Към 2 юни Министерство на здравеопазването на Япония е регистрирало 977 случаи на синдрома на стрептококов токсичен шок, при който смъртността е до 70%. Около 77 души са починали от инфекцията между януари и март, показват последните данни. Броят на заболелите вече надхвърля рекордния за миналата година - 941 души. Това е най-високият брой инфектирани, откакто през 1999 започва да се води статистика.

Синдромът на стрептококовия токсичен шок (STSS) се предизвиква от бактериална инфекция, която се развива, когато бактериите проникнат надълбоко в тъканите и кръвоносната система. Трека, болка в мускулите и повръщане са само част от първоначалните симптоми. Те бързо прерастват в животозастрашаващи като ниско кръвно налягане, подуване и полиорганна дисфункция.

Националния институт по инфекциозни болести в Япония допълва, че най-предразположени са възрастните над 50 години. „Повечето от смъртните случаи настъпват в рамките на 48 часа“, каза проф. Кен Кикучи, специалист по инфекциозни болести в Медицинския университет в Токио.
 
Има и други страни, които са докладвали за скорошни огнища на заболяването, допълва bTV. В края на 2022 г. най-малко пет европейски нации са докладвали на Световната здравна организация (СЗО) за увеличение на случаите на инвазивно стрептококово заболяване от група А (iGAS), което включва STSS.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Япониязаразаинфекция
Още от За да се разбираме
Нумерологична прогноза за до 23 юни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Владислав Милев преди 1 седмица
Успокоих се. Ще правя 50 след няколко месеца
22
0
 
1
 
! Отговори
Симеон преди 1 седмица
Тази новина се пуска за пореден път в този сайт.
21
0
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
До Анонимен (21): Имам си на стената, за приповдигане на настроението, една антибиограма с ~30 антибиотика (включително една шепа от тези, които се пазят за много специални случаи и почти никога не се ползват, drugs of last resort) на пациент от една софийска клиника, няма да цитирам коя. Прави впечатление буквата 'R' на всичките редчета, а изолатът е стара и добре позната бактерия (също няма да цитирам името) :). Пациентът и той се излекува, само че от всички болести, бъдещи включително :).
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стара добре позната бактерия, стрептокока, лекува се с антибиотик, лекарчетата го знаят, няма проблем.:)) Никой нема да позволи да си отидат и бедни и много богати, айде по спокойно.:))СЗО плаши само, ама за добро, да се знае.:))
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кое е новото на бактерията? Това са малки организми които винаги ги е имало. Стига с тези изхвърляния.
18
1
 
5
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 1 седмица
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аз повече се тревожа от американската мозъкоядна бактерия .Гледайки Байдън е доста опасна.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
как се фаща
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПИЛИ СА НЕУТРОННА ВОДА ОТ ФУКУШИМА...
14
8
 
13
 
! Отговори
Ваксини до откат преди 1 седмица
Ваксината вече е готова! Те искат да ни "спасят".
13
2
 
12
 
! Отговори
Къртя с ярост преди 1 седмица
Плъзна.на майка ви в... Ще кърти щм ли пейките с невиждана ярост?
12
1
 
6
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
Нищо ново под слънцето, бактериемия, септичен шок и смърт вследствие на тежка стрептококова инфекция, класика :). Към какво са резистентни стрептококчетата миличките обаче не пише (надеждата винаги е да са MDR), това ще е интересното :).
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано да дойде по-бързо в България ,по възможност в Народното събрание,аман от *** !
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом е СЗО, ясно е. Е втори ковид малко трудно вече. Бактерийката стрептокок, се лекува с антибиотик и докторите да си вършат работата.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
70% смъртност и между 70 и 80% натровени с експерименталната генна терапия на фазер и модерна.. слОчаеноС? Да се готвят нашите 20%-джии.
8
1
 
16
 
! Отговори
До кеф! преди 1 седмица
Ще пуснат пак няква чума дето е дошла от заека на бай Михаля който живеел Еди къде си и го е ухапала стоножка болна от Ебола преди това. Така ,че . Ще има още...
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Споойно, другарят Си ще излекува тази страшна епидемия!
6
2
 
10
 
! Отговори
БЩ преди 1 седмица
Ясно беше ,че ковид е генерална репетиция преди основната схема. Съмнявам се да тръгне от Япония ...ще разберем.
5
0
 
12
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Мийте си ръцете, плодовете и зеленчуците, не яжте полу сурово месо и особенно рибни продукти!!!!!! В Япония суровата риба с различни сосове я късат!!! Пък и селскостопанската продукция от Фукушима вече била "безопасна"... уж, де!
4
1
 
38
 
! Отговори
Stereo Kaval преди 1 седмица
За сметка на това на оцелелите мъже, паламарките стават по-дълги и по-дебели. Странна бактерия...