Ще промени ли климата изригването на планината Руанг?

Възможно е вулканите да имат краткосрочно въздействие
24 апр 2024 20:45, Нели Христова
25
Ще промени ли климата изригването на планината Руанг?
Снимка: БГНЕС

Когато планината Руанг в Индонезия претърпя множество експлозивни изригвания миналата седмица, вулканичните газове бяха изхвърлени толкова високо, че достигнаха втория слой на атмосферата, на десетки хиляди футове над земята.

Изригванията на Руанг изхвърлиха огромна струя пепел и изпратиха вулканични газове на повече от 20 хил. метра във въздуха, според сателитни оценки - около 7 хил. метра по-високо, отколкото обикновено лети търговски самолет.

Потенциалните въздействия на изригването върху времето и климата започват да излизат на преден план, въпреки че опасността, породена от вулкана, продължава и евакуациите продължават.

Възможно е вулканите да имат краткосрочно въздействие върху климата
– включително глобално температурно охлаждане – поради газовете, които инжектират високо в горната атмосфера. Но влиянието на планината Руанг върху климата вероятно ще бъде минимално, според Грег Хюи, председател на Училището по земни и атмосферни науки на Georgia Tech.

Ежедневните метеорологични условия в близост до планината Руанг – неща като температура, облаци и дъжд – вероятно няма да бъдат повлияни от вулкана за дълго, каза Хюи пред CNN.

Планината Руанг, стратовулкан с височина 2400 фута (725 метра) на остров Руанг в индонезийската провинция Северен Сулавеси, е изригнал най-малко седем пъти от вторник вечерта, съобщи агенцията по вулканология на страната. Според вулканолозите стратовулканите могат да предизвикат експлозивни изригвания, тъй като конусната им форма позволява натрупването на газ.

Вулканичната пепел обикновено е смес от натрошени твърди вещества – включително скали, минерали и стъкло – и газове, като водна пара, въглероден диоксид и серен диоксид, според НАСА.

Натрошените твърди частици генерират много статично електричество в струите пепел, докато се блъскат една в друга, което води до интензивно осветление, според Хюи.

"Самата пепел е краткотрайна в атмосферата, защото е тежка и има тенденция да се утаява бързо", каза Хюи пред CNN. Това са газовете, които могат да достигнат много по-високо в атмосферата.

Плътната пепел близо до повърхността създава опасно качество на въздуха и причинява временен охлаждащ ефект, тъй като блокира затоплящата слънчева светлина. След като активното изригване спре, пепелта започва да се утаява.

Но пепелта, която достига до земята, може лесно да бъде издигната обратно във въздуха от прохладните ветрове. Водните капки често се залепват за пепелта във въздуха и образуват буреносни облаци, които могат да разтоварят дъжда или да произведат допълнителна мълния.

Някои газове от изригванията на планината Руанг се изкачиха толкова високо, че удариха стратосферата, втория слой на земната атмосфера. Намира се точно над тропосферата, където се случва целият живот и времето.

Стратосферата е много сухо място и обикновено само газовете с дълъг живот – обхващащи десетилетия – се филтрират в нея, според Хюи. Вулканичното изригване по същество е единственият естествен начин за краткотрайни газове като серен диоксид и водни пари да стигнат до стратосферата.

Веднъж попаднали в стратосферата, серният диоксид и водните пари се комбинират, за да образуват аерозоли от сярна киселина, които създават слой от мъгливи капчици, според UCAR. Тези капчици се разпространяват далеч от точката на влизане и остават в стратосферата до три години, отразявайки слънчевата светлина обратно в космоса и причинявайки понижаване на глобалните температури.

Но охлаждащият ефект продължава по-дълго, ако повече газ достигне стратосферата.

През 1991 г. връх Пинатубо – друг стратовулкан – изригна във Филипините и произведе най-големия облак от серен диоксид, измерван някога. Изригването изхвърли над 17 милиона тона газ в атмосферата и доведе до глобално понижение на температурата с около 0,5 градуса по Целзий (0,9 градуса по Фаренхайт), което продължи около година, според Геоложката служба на Съединените щати.

За сравнение, сателитните инструменти са изчислили, че Планината Руанг е освободил около 300 000 тона серен диоксид досега, въпреки че не е ясно каква част от този облак е достигнал стратосферата.

Изригване толкова голямо, колкото връх Пинатубо през 1991 г., със сигурност би могло да охлади планетата за няколко години, въпреки че няма да може да изтрие настоящите климатични проблеми на Земята, причинени от затоплящото планетата замърсяване, и ще дойде с цената на огромни щети за живота и имуществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от САЩ
Тръмп и съветниците му готвят обезценяване на долара?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Майка ти преди 1 седмица
Значи на вторият път като срещнах чудата дума "фута", спрях да чета статията.Даже се чудя дали да не спра потока на сайта към мен.То бива простотии, ама да ми се вживявате на англичани с тези мерки.... Аз конвертор ли трябва да ползвам докато чета новините ви?Ай сиктир от тука!
20
1
 
6
 
! Отговори
Тон преди 1 седмица
Няма зелената секта ще забрани изригването!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Грета ще протестира срещу вулкана
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с тоя климат, той си е наред.:))
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"включително глобално температурно охлаждане поради газовете, които инжектират високо в горната атмосфера." ДОКАРВАТЕ УМСТВЕНОТО НИВО НА БОЙКО БОРИСОВ, ГЛАВЧЕВ И СИЕ
16
1
 
12
 
! Отговори
61 преди 1 седмица
Гугъл преводачът тази сутрин е бил махмурлия.
15
1
 
5
 
! Отговори
тт преди 1 седмица
Не се притеснявайте, докато не си върна заема от банката нищо лошо няма да се случи :)
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Качеството на превода е ниско, да не кажа по-остри думи.Преводачът направо си е оставил ръцете в него. Трябвало е да дадете превода на специалист, който да го коригира и изглади текста. На няколко места преводът е безобразен. Не се превежда буквално, а с ум и познание. Мярката фут в БГ не се използва, а метър , СИ- системата е в сила от 60 години. За първи път чета такъв буквален превод.
13
1
 
4
 
! Отговори
леле, преди 1 седмица
Китай и САЩ предлагам да обвиним за климата!
12
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Ако всички държави спешно платят по няколко милиона долара на 4-те юдейски банки, събиращи налозите и парите от квотите за въглероден диоксид - Не! В противен случай - Да...
11
1
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 седмица
Да стаа кво ще. Язе съм го ударил на дживота. Ям,пия ,ей тия три неща.
10
1
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 1 седмица
Изобщо да не си и помисля да променя климата, че ще изяде някоя Булава!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да да добре - " в топосферата се случва целият живот и времето" Машалла на интелекта Ви !!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А за изригването на Хунга Тонга, до голяма степен допринесло за затоплянетож през последните две години - НИЩО. То е ТАЙНА, понеже противоречи на ПРОПАГАНДИЧКАТА
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не разбира се! Климътът на тази планета се променя само от човешка дейност и от нищо друго! Нали така, другари?
6
2
 
13
 
! Отговори
Деократ преди 1 седмица
На Урсилето мъжът и веднага отваря фирма за внос на чист въздух. И тя прокарва закон за квоти чист въздух и почват да продават на който не му стига въздуха - квоти! И да диша - срещу съответното заплащане. Ха не ск си купил квота, ха са ти изтрепали козичките в планината и наказателно ще ги дават за пример да видят който не си купува квота, "Ко го чака"!!
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По принцип даже и като пръднна климата се променя така че най-вероятно ще се промени. Ама не ми дреме, също както когато пъррдя
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И зад изригването на вулканите стои човешката дейност. Да се самобичуваме.
3
0
 
10
 
! Отговори
Цецо пушката преди 1 седмица
Не защото е био, питайте зелените те ще ви обяснят ... :)
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще ще .. не се притеснявайте. Но как е друг въпрос.