Над 280 млн. души са се сблъскали с остър глад през 2023 г.

Наблюдава се утежняване на кризите в Судан и в ивицата Газа
24 апр 2024 21:05, Инна Ангелова
13
Над 280 млн. души са се сблъскали с остър глад през 2023 г.
Снимка: billy cedeno от Pixabay

Повече от 280 милиона души в 59 страни са се сблъскали с остър глад през изминалата година. Данните са от доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

В него се отбелязва, че макар и през 2023 г. общият дял на хората от населението на света, които се сблъскват с голям продоволствен недостиг, да е бил малко по-нисък в сравнение с 2022 г., той остава над показателите отпреди пандемията от коронавирус.

Общото равнище на остра родоволствена несигурност се е повишило от 17% през 2016 г. до 25% през 2021 година. От доклада става ясно, че процентът на хората, страдащи от остър глад, остава висок, а основните фактори за тази тенденция са военните конфликти, екстремните метеорологични условия и икономическите сътресения, които продължават да поставят под заплаха устойчивото развитие на света.

Организацията за прехрана и земеделие на ООН предупреждава, че влошаването на ситуацията в света вследствие на тези фактори представлява сериозна заплаха за глобалната продоволствена сигурност през настоящата 2024 година.

Като цяло през миналата година е отчетено влошаване на общата ситуация в региони, в които по принцип населението гладува. По-конкретно се наблюдава утежняване на кризите в Судан и в ивицата Газа, където тази година мнозинството от хората са на път да се окажат в положение, което може да се определи като катастрофа, посочва докладът.

Изострянето на хранителния недостиг в редица страни надделява над подобрението на положението на други места. Две трети от хората, които през миналата година са попаднали в графата на изпитващите остър глад, живеят в Судан.

Ситуацията с глада се е утежнила в 12 държави, в които броят на остро нуждаещите се от прехрана е нараснал на общо 13,5 милиона души. От друга страна ситуацията се е подобрила в 17 страни, общият брой на гладуващите в които е намалял до 7,2 милиона.

Докладът на ООН поставя в топ 5 на страните, обхванати от най-остра продоволствена криза, Афганистан, ДР Конго, Нигерия, Судан и Етиопия. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от За да се разбираме
Какво показва за вас последната цифра от годината, в която сте родени?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За сметка на това богатите станаха по-богати, а те не се вълнуват от гладните.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а някои се учат как да изхвърлят по-малко храна...
10
0
 
5
 
! Отговори
ТАМ КЪДЕТО ИМА преди 1 седмица
СВРЪХ-РАЖДАЕМОСТ ДА СЕ СПРАТ ДЕТСКИТЕ И ГЛОБИ СЛЕД 2-РО ДЕТЕ
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, че в България имахме поредица от добри правителства през последните години!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да изтепаме пилетата, да изколим стадата, да съсипем земеделието! Само така ще се "борим" с клаймътченч и ще предпазим хората от глад! ЪЪЪЪ КВО?!?! Четете история! Четете какво е "големия скок напред"! Сега го правим пак, но на глобално ниво! Ще получим същите резултати, но по-лоши!
7
3
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 седмица
Язе лани кът писах Глад иде бря! Библейски вий мислехте че та.ш.ак си права.. И по голем глад ша дой. На вас гражданята гзо ви пайджина жа фане.
6
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Глад има само където върлува исляма!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Дончо преди 1 седмица
Аз се сблъсках тази година - миналата седмица. Жената забравила да нахрани пpaceто, изтича паникьоса на докато пържолите са на котлона и ги изгорила. Нищо нямаше за вечеря - само варени яйца и сурова луканка. Добре, че си имам много ракия и поне салата успя да направи жената, че иначе цяла нощ щях да гладувам.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Остър глад са изпитали около 280 милиона души, а две трети от тях са били в Судан, а Судан е с население около 47 милиона души, а 2/3 от 280 милиона са около 180-190 милиона каква е тая ваша математика бе ? Няколко пъти в годината ли са ги броили ?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Биби Винету, не!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що бе нали направиха коридор за украинската пшеница, която беше именно за гладните ?
1
0
 
5
 
! Отговори
ТАМ КЪДЕТО ИМА преди 1 седмица
СВРЪХ РАЖДАЕМОСТ ДА СЕ СПРАТ ДЕТСКИТЕ ПОМОЩИ