Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинките са на Запад и работят в бордеите. Кой ще работи в заводите в Украйна?
185
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво. Ще помогнем на Украйна наистина, като събрем в полеви лагери украинците, под дулата на НАТО, при спазване на правата им. Ще ги предадем на Зеленски за победата на Украйна. Сега ще преброим, коя партия е евроатлантическа, коя е агент на Москва и Путин. Подозренията са, че ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще са против помощта за Украйна с избягали украински страхливци у нас.
184
3
 
16
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 месец
Пращатете пари за Украйна,че Зеления гущер да си купи още някоя яхта и руснаците като влязат в Киев,нашия красавец ще духне към Монако и ще си живее.прекрасно ,а балъците които са умирали на фронта да ся живи и здрави.
183
0
 
18
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 месец
Бощлаф работа е тая с върнатите украинци. Те не са избягали, за да се връщат. Виж, една мобилизацийка на атлантиците из ЕС ще свърши работа. Даже само тези от Източна Европа ще осигурят месо поне за година напред. Стягате ли се БГ атланти? Идва вашето време, орли:))
182
4
 
19
 
! Отговори
КрИсьо преди 1 месец
В Стара Загора спукахме от бой трима Евро.едали русофоби с тартор Красьо. Епилирани с изписани вежди направо моми Красьо най много рева искаше да му го набием от колкото да го бием.
181
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО не е в Украйна, там няма нито един натовски самолет
180
0
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Май бързо осъзнаха, че тези 500 хиляди, които искат да пратят за пушечно месо ги имат ... ама само на хартия. Наглосаксонеца обаче иска да се пролива още славянска кръв. Ще ги издирват емигрантите, за да ги пратят на сигурна смърт в месомелачката. Така че за тези от вас, които познават бежанци тук: "Укрий украинец - спаси човешки живот!"
179
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нато става за смях в Укрия
178
30
 
7
 
! Отговори
Радо преди 1 месец
Путин стана за смях в Украйна
177
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли Крим вече?
176
0
 
26
 
! Отговори
Тома преди 1 месец
На САЩ и глобалистите, Русия им трябва като "страшилище" за да има въобще НАТО. Не им трябва Русия с която да са в мир и да търгува нормално с Европа!Ако не е страшилище трябва да я предизвикат по всякакъв начин.Пък ако ще и да съсипят Европа
175
0
 
23
 
! Отговори
Николай преди 1 месец
Война се печели с хора, оръжието е важно също, но пак трябват хора дето могат да боравят с него, в основата са ХОРАТА! Украйна НЯМА необходимито количество хора да победи Русия! Какво точно не ви е ясно? Ако НАТО реши да прати войски, демек ХОРА, то Русия ще загуби конвенционалната война, но няма да прати защото това ще е ТСВ с използване на ЯО, тоест КРАЙ! Какво пак не е ясно? Тезата ви, че ако НАТО давата само оръжие Украйна ще победи е АБСОЛЮТНО ЗАДЪНЕНА ДУПКА. Украйна пак няма да спечели! Защото ще свършат ХОРАТА, а оръжията не стрелят сами. Пак стигаме до пращането на войски на НАТО и зац
174
20
 
6
 
! Отговори
историческа ГРЕШКА преди 1 месец
Bойна нямаше да има, ако САЩ и Великобритания навремето не бяха спасили СССР от далновидния германец...
173
8
 
18
 
! Отговори
Велизар преди 1 месец
Слава на всеки избягал, укрил се, дезертирал, предал се в плен или застрелял т.нар. си командир украинец, слава.Никой не му се умира за на вироглавия зелен идiот парите, или ако си от централна или западна Украйна, защо да умираш за руснаците от източна, въобще, защо да умираш заради някаква си скапана територия, която ще я има и след тебе, но ти няма да си жив, за да си се "радваш".Супер средновековна идеология е това да умираш за родината.
172
6
 
15
 
! Отговори
Велизар преди 1 месец
До до 183 - каква Руска TV бе брат, аз даже не знам на кой канал е. Аре малко по-серизно, а? Който има критично мислене вие третеполовите вееднага го прави путинофил или някакъв друг фил,а? Не можеш ли да разгънеш мозъка си и прогледнеш поече от носа си?
171
1
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Лаком ..... ____ яде!Така стана с укропитеците продажни,алчни
170
6
 
23
 
! Отговори
българските служби преди 1 месец
От 20 и кусур години бъркахте в дупката на Мечока и го дърпахте за опашката...сега ще си сърбате попарата. Още пре 2014г. недоумявах как Путин не ви запука тогава, какви нерви имаше този човек, и не проведе операция за спасяване на хората бомбардирани от нацистката власт в Украйна...Ама сега вече както се казва: Ще го ядете барабар с Натовци и европейските *** и фашаги.
169
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много лесно ще стане даже,нямате си представа даже :) EU сваля статута на "бежанци" от ггаддините,спира всякакво обслужване по администрации,затварят центровете,спира помощите за мъжете-субсидията за хотелите,изхвърлят ги от работа и насъскват службите на държавите от EU.Няма вече заведения,няма Слънчака!Кола с у-номер,полицията го спира"Ела за справка"-и се събужда на фронта!Трябват им хора,наццягите свършиха,а други не искат да ядат лопатите и пералните на руснаците :)
168
14
 
9
 
! Отговори
до 183 преди 1 месец
Велизаре, освен руска телевизия има и други средства за информация! Ограмоти се малко !
167
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще ги насърчат, като заплашват близките им?