Заразата плъзва: Четири случая на коклюш в Пловдив

Всичките болни деца са били ваксинирани
22 апр 2024 21:00, Петър Бойчев
13
Заразата плъзва: Четири случая на коклюш в Пловдив
Снимка Пиксабей

Четири случая на коклюш са регистрирани през април в Пловдив и това са първите до момента за града и региона, съобщи д-р Таня Учорджиева- началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в  РЗИ-Пловдив.

Заразените са две деца на 12 години, едно на 17 и едно на 5 годинки. Те не са настанени за лечение в болнично заведение, тъй като при тях инфекцията не протича тежко, пише Марица.

"Всички са ваксинирани, с пълен имунизационен статус и това е причината да карат по-леко заболяването", уточнява д-р Учорджиева. 5-годишното дете не е посещавало дълго време детско заведение, а за болните в ученическа възраст са предупредени в училищата и съучениците им ще се наблюдават в продължение на 14 дни.

"Причината да се заразяват ваксинирани деца е, че последните десетина години започна да се прилага безклетъчна, убита ваксина, която е по-безопасна за имунизираните, но пък при нея имунитетът се изчерпва по-бързо. Той не изчезва напълно,  но не е толкова силен, както в началото. Затова децата се заразяват по-късно, в ученическа възраст, но пък го карат по-леко“, обяснява причината ваксинирани деца да се заразят лекарката.

Другата причина, която тя посочва за активирането на магарешката кашлица е, че по време на COVID - пандемията, се спазваха много строги мерки срещу въздушно-капковите инфекции, какъвто е коклюшът.

"В епидемичната обстановка слагахме маски, спазвахме дистанция, ползвахме дезинфектанти и сега вече, когато се отпуснахме  се активизираха и варицелата, и скарлатината, сега и коклюшът“, обяснява появата на позабравените инфекции д-р Учорджиева. Тя обаче успокоява, че в детските градини и ясли не се допускат деца без пълен имунизационен статус, спазва се и се следи за добрата хигиена,  така че в това отношение родителите не трябва да имат притеснения.

Лекарката е убедена, че епидемичната обстановка от Северозападна България ще дойде и към Южна  и случаите в национален мащаб ще бъдат повече. "Наблюдаваме ситуацията и сме готови да реагираме при всякакво развитие на нещата".

С активизирането на инфекцията, личните лекари са с повишено внимание и лесно могат да разпознаят магарешката кашлица, въпреки, че клиничната картина не е съвсем типична  при децата, които са имунизирани.

До момента не е наблюдавано характерното задушаване, симптомите са по-леки и по-скоро трябва да се обръща внимание, ако кашлицата продължи повече от две седмици. На този етап специалистите вече са алармирани, а ние сме изпратили писма, че коклюшът вече се разпространява и в България. При всяко съмнение личните лекари и педиатрите могат да насочат родителите да изследват детето им  или да  дойдат при нас и ние да изпратим пробата в Националния център по заразни и паразитни болести в София, което винаги правим“, казва д-р Учорджиева и обяснява, че процедурата може да се извършва и от личните лекари.

Пробата е чрез носо-гърлен секрет, от който се изолира самият причинител и това е най-показателното изследване.

"Джипитата могат да взимат този секрет. Няма особености нито за съхранението, нито за транспортирането на пробата. Няма някакви специални изискванията, с които те да се съобразяват. Пробите могат да се вземат и при нас, в Инспекцията, както и в някоя от лабораториите в града", казва лекарката. Тя пояснява, че е важно личните лекари и педиатри да имат нагласата да мислят и за това заболяване макар то да не е с типичната клинична картина.  

"Радвам се, че колегите го правят. До момента имахме няколко съмнителни случаи, които за щастие не се потвърдиха. Това е по-добрият вариант пред този да се следи само за типичните симптоми", убедена е д-р Учорджиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ами затворете София бре - аман от наглите софиянци дето при всяка епидемия разпространяват болестите из цялата страна - затворете ги с КПП-та
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От хамериканските лаборатории пускат видоизменени.Тук преди пишеше един укро тpoл,че ще пускат на руските деца,но си е ясно,че няма да е само на руските както и ковид не беше само за азиатците.Няма как да се разболяват ваксинирани освен ако не е изменен вируса.Пробват какво ще лови.Скоро имаше случаи на шарка,а ние сме масово ваксинирани.Сега с коклюша пробват.Няма ли да ги спрете или ще чакаме като овце какво ще е следващото?!
11
0
 
6
 
! Отговори
Магарешка кашлица преди 1 седмица
До Анонимен Навремето я лекуваха с непрана вълна ,ракия ,свинска мас ,яки разтривки ,компреси на гърдите ,гърба ,петите ,3-4 пъти и минаваше .
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кво стана с маймунската шарка? Или понеже заболяваха хора с определена ориентация медиите я заглушиха?
9
3
 
18
 
! Отговори
мурсула фон лайнен преди 1 седмица
Подписваме задължителни договори с фазер за доставки на милиони ваксини.. няма не искам, няма недей!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"В епидемичната обстановка слагахме маски, спазвахме дистанция, ползвахме дезинфектанти и сега вече, когато се отпуснахме се активизираха и варицелата, и скарлатината, сега и коклюшът"-------------------А преди ковид когато пак се бяхме "отпуснали" и нямаше мерки и дистанции, защо и изброените болести ги нямаше?
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Начи нема полза от ваксината...
6
1
 
10
 
! Отговори
загрижена преди 1 седмица
Искаме мерки! Искаме маски! Пембени сертификати за всички!
5
1
 
13
 
! Отговори
коремен хирург преди 1 седмица
Къртете пейките и слагайте кпп-та!
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Хасково, първият заразен- ваксиниран. В Пловдив четирима- пак ваксинирани. А всякакви експерти се изреждат да обясняват как рискуваш да се заразиш ако не се ваксинираш.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според думите на лекарката, последните десетина години се прилага някаква друга, уж олекотена ваксина. Значи и ваксините не са вече това, което бяха.
2
5
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
абе нещо не ми е ясно:..-ВАКСИНИРАНИ,НО БОЛНИ ...?!?!.."Некога",по време на омразния социализъм, се прилагаше тотална ваксинация -срещу шарка,менингит,детски паралич,КОКЛЮШ,тетанус,...и какво ли още не...И НЯМАШЕ заболели от споменатите болести. ..Сега що стана?..-"Вакса" против ковид,"БУСТЕР" против ковид,вакса против коклюш,а "пациентите"-БОЛНИ...?!?!...Нещо не ми е ясно..
1
9
 
10
 
! Отговори
Факсинатор преди 1 седмица
Все ще ви измислим неква болест, за която единственото решение факсината , а крайното е затварането, а бацил-докторите да бъдат на пиедестал. И сега, чухте ли? Ку носите маски и каски, аген, ръкавици, големи бюстиета на солидните цици, нема кока да ва кълве и да ва лющи;)))