САЩ ще произвеждат в Австралия далекобойни ракети HIMARS за Украйна

Те могат да поразяват цели до 80 км
14 мар 2024 16:35, Петър Бойчев
44
САЩ ще произвеждат в Австралия далекобойни ракети HIMARS за Украйна
Снимка БГНЕС

Съединените щати планират да открият първия чуждестранен завод в Австралия за производство на управляеми ракети с голям обсег GMLRS за ракетни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS. Боеприпасите ще бъдат изпратени за нуждите на украинската армия, пише The Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че Lockheed планира да наеме шестима австралийски инженери, които да подготвят и стартират производството. Решението е взето, тъй като отбранителната индустрия на САЩ не може да отговори на търсенето и бързо да попълни запасите от ракети.

"Бързото потребление на боеприпаси в Украйна и Близкия изток, от ракети до артилерийски снаряди, напрегна способността на индустриалната база на САЩ да отговори на търсенето и да попълни изчерпаните запаси. Администрацията на Байдън се стреми да развие множество производствени линии в съюзническите страни за критични оръжия, въпреки че това не е лесно" , пише WSJ.

Австралийски служители отбелязват, че първата партида от 12 ракети GMLRS е планирана да бъде тествана в края на 2025 г., а до 2030 г. страната очаква да произвежда хиляди боеприпаси годишно. Усложняващи фактори за изпълнението на плана могат да бъдат недостигът на персонал, трудностите при транспортирането и недостигът на компоненти, необходими за производството.

Производството на ракети е планирано във военна база, разположена в покрайнините на Сидни. Изданието отбелязва, че това е първият завод за производство на подобно оръжие, открит извън САЩ.

Ракетите GMLRS се произвеждат от американската компания Lockheed Martin. Те са оборудвани със система за сателитно насочване и могат да поразяват цели до 80 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: АвстралияСАЩHIMARS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Милиард идва от френския. Аз не съм франкофон. Аз съм Блгарофил. И пиша каквото произнасям. А ти какъв си? Като укропитеците? Дето от владимир новите стопани го преименуваха на володимир? Като куче? 40 години се е казвал владимир, идват нови стопани и се казва володимир... И ти като тях ;)
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това със звездичкит6е е бaбoeб. Не знам защо го филтрират това. Кухарите се водят по чужди култури и акъли и си мислят, че франкофонията е велика. Ако погледнеш историята, през втората световена Дома на Павлов в Русия се е държал по - дълго от цяла франция срещу немските войски. Представях ли си, рапи, една руска сграда се е държала по - дълго отколкото цяла франция! И ти разчиташ на тези да ти помагат срещу врага... И аз съм бил куку... Неадеквати всекакви се навъдиха в нета...
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ку-ку , казва се милиарда , не милярда , неграмотнико ...
35
1
 
4
 
! Отговори
Australian преди 2 месеца
До До БобиА вие натофили , кво надавате вой ? 2 години цяло НАТО плюс Украйна се борите с Русия и.греда ,пизда .хрень ! Нещо не е наред с милярдите ви! Част остава в НАТО членките, част в украинските олигарси и,,,съвсем малка част на фронта ! Дупелизци и крадци сте всички!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По време на украинското "контранастъпление" на ден украинците харчеха почти по 2 милярда долара. И резултата беше брутално жалък. Американците си мислеха, че това са най - добре похарчените им пари за последните 50 години, но като си направиха сметката в края на тези 4 месеца, се оказа, че са най - безмислено похарчените пари. А там всичко се смята в пари. От тук нататък няма значение какво ще става. Украйна ще губи. В хора, територии, средства и т.н.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цяката Пустинна буря струва на САЩ 80 милярда. 550 000 американски войници, самолетоносачи, скъп транспорт и т.н. В украинското контранастъпление само САЩ наляха 140 милярда, при положение, че украинския войник струва между 20 и 100 пъти по - малко от американския. Отъделно Европа наля десетки милярди за тези 4 месеца. Представете си мащабите на операцията срещу Русия. И накрая - нищо. За тея 4 месеца украинците изляха към 200 милярда срещу Русия и нищо. Едва ли някой ще им даде пак пари.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истерясалите украинофили пак завиха. Айде към Украйна, патламаци! Липсват им войници там! Сега е момента- чамодан - вокзал - киев! На западните руски земи им требе наторяване. Слънчогледа требе да расте и дава семки за да могат после руснаците да го продават на вдовиците ви.
31
5
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 2 месеца
боби ти наистина си един продажен путинофил! Няма да ти казвам дефиницията за путинфил, ти си я знаеш! Но путин медведев говорителя на кремъл и още и още и още постоянно говорят за ядрено оръжие! И познае продажно птутинофиле никой ама никой от НАТО или от запада не го прави това! Ясно е че родината ти рашистан няма как да се сравнява със запада! По нищо! Технологи производство умствен потенциал и още и още просто рашистан е светилнни години назад! Така, че путинфиле НЕ знае но ЛЪЖЕШ, та ЛЪЖЕШ!
30
0
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 2 месеца
И защо , руските самолетоносачи ли ще дойдат? Правят се в Австралия за всеки случай , ако все пак се наложи по-бързо да се доставят в близост до Китай
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От начина по който е нарисана статията, оставам с впечатлението като читател, че войната Русия-Украйна ще продължи отвъд 2030 г
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Австралия знае ли?
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
HIMARS е с GPS насочване, руснаците успешно ги манипулират и холивудската ракета трудно поразяват целта - пълен провал
26
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До 22 Путин споменава ядреното оръжие само ако някой журналист му зададе въпрос(а те тъпо и упорито пак и отново го правят аудиторията трябва да се плаши) а дали са надеждни... Великобритания преди месец тества своя балистична ракета Трайдънт(сащ производство) от подводница - неуспешно А основата на САЩ балистични ядрени ракети са Минитмънт 3 - 1967г и Трайдънт(подводници) 1986г по-нови няма има само по-нови крилати ракети Томахавка.
25
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До 22 БМ-21 Град е създадена 1960г и в момента е най-разпространената РСЗО в света. По-Новата версия Торнадо Г(Град) външно е неразличима от тези произвеждани преди 60 години Но стреля на двойно по-голямо разстояние 40 вместо 20км(нови боеприпаси) и ако имаш пари всеки от 40те ракети може да е управляема версия с насочване по ГПС/ГЛОНАС...(40 индивидуални цели) Това е примера за 50-60 годишните технологии... Вчера пак около легионерите точно с Торнадо С унищожиха 2 ВСУ хеликоптера има супер клип
24
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Селянин Иронията на цялата ситуация е че ЕС финансира оръжията и боеприпасите за Ъкрайна през сметките на т.н. Фонд за МИР ... без коментар
23
3
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 2 месеца
Дайте шанс на мира.Стига с тези оръжия.Кого ще убивате с тези оръжия.Стига сълзи,стига разбити съдби.
22
9
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 2 месеца
мдааа, видяхме ги! :))))))))))))))))) сичките изборени от тебе! :))))))))))))) ако уцелят е добре! Ама ...! :))))))))))))))))))) Инак дори кинжала приет на въоръжение в рашистан 2018г та той го сваля технология на вече над 50 г. :)))))))) Така, че може да се говори за рашистански ракети, но за точност, полезност, качество, надежнодст и други от сорта, е там нещата са едно голямо ??????????????????? Та така! Даже почваме да се чудим за тия ядрените ракети дето путин ги споменава всеки ден!
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Астралия не е в нато и трябва да внимава
20
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До ... СЕРИОЗНО? Торнадо С(Смерч) е еквивалента в РФ. Първо е по-далекобоен 120км, Второ и версиите старата на 80 и новата на 120км бойната част е поне двойно по-мощна от тази на ХИМАРС. Освен това Торнадо С има доказани две екстри - може с такава ракетта да се прати Дрон на 100км в тила на противника и има версия на боеприпаса с криле или мини версия на УМПК - Ракетата доставя боеприпаса на 100км а с УМПК планира още 60-70км още Това е повече от обсега на ЗРК ПАТРИОТ и СТАМПТ-Т.
19
3
 
3
 
! Отговори
Америакномучилките, преди 2 месеца
пак се засегнаха и нервно цъкат на палците! Все едно утре, като стане гражданса и се срещнем, няма да ви видим колко двама сте! :):)