Какаото с рекордни цени, производители намаляват шоколада в десертите

Компенсират с палмово масло, карамел, свиват грамажа
6 мар 2024 16:35, Анисия Иванова
19
Какаото с рекордни цени, производители намаляват шоколада в десертите
Снимка: БГНЕС

Големи промени се очакват при търговците на шоколад. През миналата година от Mars направиха малка корекция в грамажа на своя десет Galaxy. Лакомството беше свито с 10 грама, без да се намалява цената му. Някои потребители се изненадаха, но не и производителите на какао, съобщава в свой материал Bloomberg.

Компанията изглежда се насочва към нова формула. Когато цената на какаото се повиши, започни да продаваш десерти с по-малко шоколад. Цените на какаото достигнаха рекордни стойности и в момента не се очаква промяна.

Това стана след климатичните промени в Западна Африка. Това означава, че най-големите производители в света не мoгат да достигнат нужното производство. На 22 февруари фючърсите достигнаха до 6000 долара на тон какао. Представителите на производители на десерти обясняват, че работят, за да поемат нарастващите разходи за суровини. Намаляването на грамажа не е решение, което производителите на десерти да вземат лесно.

До този момент поскъпването се прехвърляше на потребителите. Шоколадът обаче не е основна стока и всяко повишаване на цените може да доведе до спад в потреблението. При продължаващо поскъпване потребителите са най-склонни да намалят разходите за десерти, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

За да преодолеят проблемите от поскъпващата суровина, производителите свиват грамажите, автоматизират производството и промотират продукти с по-малко какао. Nestle наскоро представи нови десерти от своята Aero линия. Шоколадовите блокчета са около 36 грама, но компенсират с известните въздушни джобове. От Hershey представят десерти, разчитащи на частично потапяне в шоколад, а не на пълно покритие.

Днес 40 процента от шоколадовите десерти, продавани в САЩ предлагат разнообразен пълнеж. Говорим за карамел и плодове, които компенсират какаото. Все повече производители компенсират какаото с палмово масло, промотират сладкиши с много карамел и различни масла. Намаляват грамажа на бомбоните, въпреки че това успява да остане незабелязано.

В топлите страни разнообразяването на съдържанието на какао е отдавна позната практика, защото високите температури водят до бързо топене на десертите. Много производители на шоколад купуват какао от борсите с до осем месеца предварително, за да намалят риска от поскъпване. Сега този срок е паднал до шест месеца. Очакванията са все повече компании да се насочат към продукти, които разнообразяват шоколадовото съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нищо няма да стане ако известно време спрем шоколадите
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората масово ще спрат да ядат шоколади,и без това са пълни с ***.Цените в момента са нереално високи,като спрем да купуваме и ще паднат
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обърнете внимание на написаното от Шели /13/ и питайте родителите си как е правен домашен течен шоколад през последното десетилетие на соца - сухо мляко (доколкото знам, използвали са "Бебе 1"), какао, захар, масло, ванилия. Някои използвали смес от масло и маргарин, за да не им става тежко на стомаха. Не се скъпете да си купите качествено какао, например от малката "Ван Хутен". И ще ядете нещо много вкусно.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре качествен шоколад на по-висока цена, отколкото имитации с палмово масло или с карамел, но по-евтини. Ако бюджетът ти е ограничен, по-рядко ще купуваш шоколад, вместо да ядеш лесно достъпни бokлyцu.
11
3
 
7
 
! Отговори
vs преди 2 месеца
То в 90 процента от шоколада няма такъв продукт или е с минимално съдържание! Милката на с мотаняците от Монделез преди 10 г. беше 90 ст. и тежеше 100 гр. Сега е 3.40 лв. и тежи 90 грама. Но според НСИ, инфлацията е 60%! Не знам тия каква точно математика практикуват!?
10
3
 
9
 
! Отговори
Мдааа, преди 2 месеца
климатичните промени,нашествието на марсианците и Путин са виновни за алчността на корпорациите и конгломератите :) :) :)
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно към едно комунизъм. Разнообразявали.....:)
8
4
 
1
 
! Отговори
Тони Дачева преди 2 месеца
Шоколади шоколади бони бони шарени бонбони
7
4
 
5
 
! Отговори
Рич преди 2 месеца
Като знам в кот дивоар и гана как го произвеждат това какао, кой го бере и какви са условията ... по-добре да го няма като продукт
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аа, ето защо шоколади, бонбони са вече безвкусни, след някоя и др година хората няма да познават истинския вкус на прекрасния шоколад и не само....:))
5
5
 
9
 
! Отговори
Нямането преди 2 месеца
по времето на соца, за което говорихте толкова дълго най-сетне ще се материализира. Дано разполагате с технологията за правене на компоти и русенско варено!
4
4
 
15
 
! Отговори
Ехеее! преди 2 месеца
По-вредно и по-скъпо за крайния потребител, а по-евтино с повече печалби за производителя - капитализъм, бате! :D
3
4
 
13
 
! Отговори
Урсула преди 2 месеца
Яште скакълци!
2
6
 
18
 
! Отговори
Криза преди 2 месеца
Топ, сега в гнусните вафли ще има още повече аспартам, Е-та и всичката химия на света :)
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сладкото е вредно не купувайте! Ако почнете да купувате шоколади по 10 лева ще станат и 20 лева просто не купувайте това е.