Череши от Кюстендил чак в средата на юни заради лошото време

Реколтата е слаба, изкупните цени ще са над лев
9
Череши от Кюстендил чак в средата на юни заради лошото време
Снимка: Pixabay

Черешоберът в Кюстендилско, който започваше от 1 юни, сега ще закъснее с около двe седмици заради лошите метеорологични условия, казаха земеделски производители. Прогнозите са и за по-слаба реколта.

Черешоберът в Кюстендилско закъснява дотам, че някои местни производители се шегуват, че кюстендилските череши ще се ядат... наесен.

Плодовете са още зелени, ще трябва да зреят още поне десетина дни.

Дългогодишният директор на Института по земеделие край Кюстендил проф. Димитър Домозетов, сега плодо- и земеделски производител обясни, че черешоберът не само ще закъснее, но нямаше хубаво опрашване и черешите ще бъдат чувствително по-малко.

„Случи се лошо опрашване по време на цъфтежа. Изкупната цена ще е над лев, но по-нататък нещата не знам как ще се развият", каза той пред БНР.

Затова пък на много места, където се продават череши в страната на цени по и над 10 лева за килограм, се обявяват за "кюстендилски". Това е търговска реклама, череши от Кюстендилско все още не са брани и не се предлагат на пазара, коментират от земеделските кооперации.

 


9
Още по темата: Кюстендилчереши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
на пазара в люлин ягоди 2.50 лв за кг пълен бок-лу-к за една нощ на стаинатемп протекоха
2
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Аз пък си имам насадени две черешки, два ореха, няколко ябълки, круши, една праскова и една леска. От алчни производители/прекупвачи и тем подобна *** не завися изобщо. За тези неща поне.
1
0
 
3
 
! Отговори
Ликвидатор преди 4 месеца
Над 3 лв за кило не давам на дребно, каквото ще да става. Не ме интересува кюстендилски ли са, гръцки ли са, крадени ли са, все ми е тая. Невен им черешите иначе! Да си ги ядат сами!