Зеленски: Знаех още миналата есен, че Русия ще ни нападне

Украинският президент не искал да всява паника
17 авг 2022 12:49, Елка Василева
180
Зеленски: Знаех още миналата есен, че Русия ще ни нападне
Снимка: архив, БГНЕС

Още миналата есен САЩ са предупредили Украйна, че Путин ще нападне страната. Но екипът на Зеленски не го е съобщил открито, за да избегне паниката и хаоса, пише "Вашингтон пост".

Още по темата
Още от есента на 2021 година САЩ са предупреждавали Украйна, че президентът Путин готви инвазия в страната, призна Володимир Зеленски пред "Вашингтон пост". Украинският президент обясни още, че не е разпоредил открита подготовка за война, защото е искал да избегне паниката. Целта е била да се предотврати икономически крах и масова емиграция, посочва Дойче веле.

Една от целите е била украинците да останат в страната

Ако се беше обърнал към народа си и беше казал да се снабдят с пари и провизии, "тогава щях да губя по седем милиарда долара всеки месец от миналия октомври насам".

Зеленски защитава действията си: "Като цяло вътрешното ни усещане беше правилно: ако посеем хаос сред народа преди нахлуването, руснаците ще ни изядат. Защото в ситуацията на хаос хората бягат от страната".

Според него ключът към защитата на страната е украинците да останат на територията ѝ.

Критиците обвиняват Зеленски, че въпреки предупрежденията не е подготвил по-добре Украйна за инвазията.

"Вашингтон пост" проследява как през есента на 2021 г. ръководството на американския президент Джо Байдън е стигнало до извода, че Русия със сигурност ще нападне съседната страна. Констатациите се основават на сателитни снимки, прехванати съобщения и информатори. След това разузнавателната информация постепенно е била споделена със съюзниците, Украйна и обществеността.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бандера лично не бил убил никого. Ами че той и Хитлер лично не е убивал. Полша, която има най много жертви през втората световна война ама колко бързо забрави това. Забрави и Волинското клане, където украинците избили сто хиляди поляци. Сега и двете страни първи приятели и първи ястрреби.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛАВА РОССИЙ. ПОБЕДА БУДЕТЬ ЗА НАМИ, БОЛГАРСКИХ НЕГОДЯЙ.
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЕЛ, ИМА 600 000 ХИЛЯДА АРМИЯ, ПЪК 200 000 РУСНАЦИ ГО ЗАВРЯХА ТАМ ОТ КЪДЕТО Е ИЗЛЯЗЪЛ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЕДИН БОМБЕН КИЛИМ И ТЕРИТОРИЯТА КРАЙНА ДА ИЗЧЕЗНЕ.
102
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Сиромахтова е истинатазеленогорски лъже всеки ден
101
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Баахти игрите на подлостта! Виждате ли - той щял да губи по 7 милиарда долара на месец...
100
1
 
6
 
! Отговори
.. преди 1 година
Знаел, но не просто мълчал, а в прав текст лъгал. Щял да изгуби милиарди, хората щели да избягат - а колко ли си задават въпроса - ако знаех преди месеци, дали близките ми щяха да са живи?
99
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се хвана в капана на Байдън и Зеленски. Байдън изтегли войските от Афганистан, защото знаеше за войната в Украйна. Путин е глуппак. Имаше Крим. В Донбас имаше примирие. Олигарсите и генералите ще го предадат, както сърбите предадоха Милошевич, Младич.
98
3
 
15
 
! Отговори
Сиромах преди 1 година
Абе човече,като знаеше, че ще ви нападнат, знаеше ли защо?Ако знаеше защо, то защо продължи с приказките за НАТО, за ядрено оръжие и куп други неща!Да си беше мирно седяло не би чудо видяло!Вместо да работи сговорчиво с братята си славяни, той тръгна по акъла на англосаксите и се нахендри!Как може да си помисли, че, Русия ще се остави да има на границите си държава силно русофобски настроена и готова да предостави територията си за американски военни бази!
97
22
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
победата ще е за Украйна. Слава на украинския героичен народ
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като си знаел що не направи нещо, за да избегнеш тая касапница? Ами щото командата от фашингтон беше война на всяка цена.
95
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе щом САЩ знаят кво прави в спалнята путин с медведя , представи си за кво напреднало разузнаване става въпрос!
94
4
 
16
 
! Отговори
53 преди 1 година
До кога ще ни занимават с Kpeтeнckи?
93
7
 
13
 
! Отговори
Зеленото нещо преди 1 година
Зеленото нещо пак грачи грозно, зловещо!
92
6
 
6
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Американците четат имейлите и подслушват Путин нонстоп 24 часа в денонощието. Дори и когато си говорят с Шойгу на рядък алкашкиДиалект пак не помага.
91
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116 "Бандера и неговата националистическа организация също са избили доста поляци и евреи!" Бандера лично не е "избил" никого. Това е теза развита от съветската пропаганда, за да оправдае гоненията срещу него. Вземи прочети нещо, вместо да буташ по цял ден опорки.
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107 Бандера и неговата националистическа организация също са избили доста поляци и евреи! Но за украинците той е герой..
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тогава му представиха сценария.
88
2
 
5
 
! Отговори
Кисинджър преди 1 година
До 112 Зеленски е обикновен човек, който има необикновена роля. На кого да вярвам, на Кисинджър, или на склададжия на половин работен ден?
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глейте да Не гласувате за Клоун на изборите, че жална ви майка, като на украинците.
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрогата не прощава!