Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм

Украйна: Руският обстрел на централата застрашава сигурността
11 авг 2022 14:00, Елка Василева
240
Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм
Снимка: архив, БГНЕС

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от подразделения на украинските въоръжени сили е акт на ядрен тероризъм и може да доведе до катастрофа, по-голяма от чернобилската, заяви днес Иван Нечаев, представител на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Още по темата
"През последните дни украински подразделения няколко пъти обстреляха територията на Запорожката АЕЦ, което е акт на ядрен тероризъм. Тези действия на киевския режим могат да доведат до катастрофа, много по-мащабна от тази на Чернобилската АЕЦ", изтъкна Нечаев.

Руските системи за противовъздушна отбрана отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви по-рано днес представителят на руските окупационни власти в украинската Запорожка област Владимир Рогов.

Украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа, каза той в ефира на руския "Първи канал".

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от руските войски с реактивни системи за залпов огън миналата седмица е създал сериозен риск за безопасното функциониране на централата, заяви днес в Телеграм украинският ядрен оператор "Енергоатом", предаде украинската информационна агенция Укринформ.

В изявлението на "Енергоатом" се отбелязва, че към 08:00 ч. днес Запорожката АЕЦ работи при риск от нарушения на нормите за радиационна и пожарна безопасност.

"В резултат на обстрела сериозно са повредени азотно-кислородната станция и обединеният спомагателен корпус. Продължава да има риск от изтичане на водород и на радиоактивни вещества. Има и голяма опасност от пожар", подчерта "Енергоатом".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 - ей така, както казва, че украинците сами си бомбардирали градовете.
6
15
 
29
 
! Отговори
ИСТИНАТА ! преди 2 години
Портрет на руския трoл: Живее в западна държава, децата му учат на запад,кара западна кола, иска заплата в евро или долари , иначе обича Русия !
5
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт, ядрен тероризъм е. Руснаците като превзимаха двата АЕЦ-а не ги обстрелваха с артилерия. И да се говори за военна база в АЕЦ-а е просто смешно. Ако имаше нещо такова досега да бяха изкарали десетки снимки, както примерно само 1 ден след взривовете на летището в Крим. Самия факт, че няма снимки показва категорично, че Украйна лъже за руска база в АЕЦ-а!!!
4
30
 
40
 
! Отговори
Аксиома преди 2 години
Русия обвинява противниците си във всички престъпления които е извършила, извършва или възнамерява да извърши.
3
23
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко, което става на окупирана територия, носи отговорност само и единствено окупаторът.
2
27
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До r3v0lv3r - да, това се нарича "цялата военна стратегия на Украйна до момента". Превръщаме жилищни квартали, болници и училища в бази и стреляме оттам ии после се оплакваме.
1
23
 
34
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
Да се разбира, направихме аец-а във военна база и стреляме от там и после се оплакваме, че се водят бойни действия в региона.