Никой не знае точната площ на концесията в Банско

Екоминистърът иска да бъде упълномощен за преговори с "Юлен"
23 ное 2018 13:23, Бойчо Попов
35
Никой не знае точната площ на концесията в Банско
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

От 2001 г. насам никой не знае колко точно е площта на концесионния договор с "Юлен" за ски зона Банско, тъй като в контракта "не е изяснен териториалният обхват". Това каза на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод изпратените от главния прокурор Сотир Цацаров препоръки към кабинета за ревизия на договора с "Юлен" по отношение на заплащането и ползваната площ.

В един и същи член на договора се цитират три начина за очертаване на концесионната площ – посочени са 99,55 ха, координатни точки (според които се измерва площ от 818,46 ха) и териториално устройствения план (1075,9 ха). И трите площи по думите му са "в еднаква степен валидни, цитирани в един и същи член на договора". 

Нено Димов заяви, че тези неточности в схемите и разминаванията показват, че още през 2001 г. е направена "изключително дълбока грешка" и на практика не е определена никаква територия. След препоръките на главния прокурор той е провел срещи с концесионера с цел увеличаване на концесионното възнаграждение. За да приключат преговорите, министърът очаква да бъде упълномощен скоро с решение на Министерския съвет.

Освен увеличаване на концесионното възнаграждение той ще иска и увеличаване на отговорностите при неспазване на договора. Концесионната такса не е свързана с площта, а с приходите, тя е "от порядъка на 300 хиляди лева", уточни Нено Димов.

Според него разминаването в договора по отношение на площта поставя Министерския съвет „в невъзможност“ да се намери начин тези три територии да се синхронизират.

"Решението е изключително трудно. Не можем да дадем толкова голяма площ, но и не желаем да закриваме курорта Банско и тази концесия", каза Димов. По думите му ще се търси разумно решение в рамките на "този безпорядък" в договора от 2001 г., подписан навремето от Долорес Арсенова.

165 хектара се използват реално в момента от концесионера, уточниха от екоминистерството. За предисторията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Нено Димовбанско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А защо прекратяването на магарецесията да води към закриване на пенисорта?
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300 хил лева са едно нищо. Годишен наем за 1 капанче по курортите е толкова.Следкато е сгрешен договорът, или концесорът да се съгласи на най-малката посочена пощ или да се анулира договорът и да се обяви търг.
12
1
 
19
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
ГЛУПОСТИ! Абе аз ли съм луд или тези в МС са луди. Държавно дружество отнема концесията и влиза в владение заради неизпълнение и невалиден конц договор. По време на държарното управление макс 1 година се изготвя всичко и се пуска ТЪРГ, намира се концесионер и се следи дали управлява правилно концесията. Какво сложно има по дяволите???? Едно е да искаш нещо да стане, друго е да го правиш? Абе няма ли медии които да натиснат тези хора по министерствата бе...
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е строил да се е съобразявал с национален парк Пирин. На гроб им се иска да е обратното НП Пирин да се съобразява с хотелите им да сте мислили.
10
0
 
21
 
! Отговори
... преди 5 години
Ха ха ха ха! Епа то е ясно! И прокуратурата не е виновна! И съда не е виновен! И Министерския съвет не е виновен! И НИКОЙ не е виновен! Виновен е тоя дето е взел тая концесия! Той не искал да вземе толкова хектари ама то където 100хектара там и 800хектара там и 1000хекатара! И сега за да не затворим банско и да изгубим баш тази концесия ше им дадем 10к хектара! Абе .... еми ЗАТВОРЕТ КОНЦЕСИЯТА И ПУСНЕТЕ НОВА БРЕ! Ааа забравих, че ние сега на тоя концсионер още хектари и лифт ше му дадем! еми ...
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екоминистърът иска да бъде упълномощен за преговори с "Юлен"Не минава ден без гербаджиите да опитат да откраднат нещо. Тоне се живее всеки ден сме на тръни дали тия продажници няма да ни ощетят дли ще е с данъци,конвенции,пактове и т.н.
8
0
 
17
 
! Отговори
Киро Гелосания преди 5 години
Борисов и Цацаров нищо не знаят.Цветанов и Горанов пък не са чули.
7
0
 
14
 
! Отговори
Дон Шишко Банкянски преди 5 години
Ей, ама много сте лоши.Не оставяте човек да си изпуши на спокойствие пурата.
6
0
 
15
 
! Отговори
Muradoff преди 5 години
Аз знам! Питайте общинския, колко пари прилaпa?
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми питайте оня от Кипър, как му беше името Георгиус Георгиус, той нали е номер 1 инвеститор у нас)))
4
1
 
14
 
! Отговори
Дали преди 5 години
в UK ако протестират за нещо плакатите са на български?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само там ли?...
2
0
 
18
 
! Отговори
бай х преди 5 години
куче влаче , диря няма .....
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цацата и Тиквата нещо много "активни" напоследък!Голяма пукотевица с халосни патрони,голяямо нещо!Хаха!Абе оставка бее