Жилищата - най-добрата инвестиция за последните 150 г.

Проучване: Имотите носят по-голяма възвръщаемост от акциите
41
Жилищата - най-добрата инвестиция за последните 150 г.
Снимка: архив Reuters

Акциите носят печалба, но от време на време човек може да претърпи сериозни загуби заради тях. Държавните облигации са сигурни, но няма да ви направят богати. Жилищата? Оказва се, че те обединяват най-доброто от двата свята, пише Quartz. В богатите страни в много дългосрочен план инвестициите в жилища носят по-голяма възвръщаемост от акциите, а в същото време са слабо волатилни като облигациите.

Това е заключението в нов доклад на икономисти от University of California-Davis, University of Bonn и германската Bundesbank. Анализаторите са извлекли множество данни за годишната възвръщаемост по съкровищни бонове, държавни облигации, акции и жилищни имоти от 1870 до 2015 г. за 16 страни, включително САЩ, Германия и Япония. Базата данни е първата по рода си.

Според анализаторите в средностатистическа развита страна годишната възвръщаемост от жилищата през периода е била малко над 7%, коригирана спрямо инфлацията, а възвръщаемостта от акциите е била малко под 7%. В същото време рискът, свързан с жилищата, е много по-малък. По стандартните показатели за несигурност жилищата носят половината от риска от този на акциите, а са и по-малко рискови дори от облигации.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
1
 
! Отговори
do 19 преди 6 години
Шегуваш се нали? Сметките ти са нелепи?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ко?...Не!Ако има пари в банката, българинът днес има следния избор:да прави бизнес - не всеки го може, затова предпочита да работи на заплата;да ги държи в банката - начисляват ниска лихва, а може и да фалират;да купи апартамент и да взима наем /годишно носи 5-7% от цената на жилището, ако е в София/.Има още един вариант. Ако жена ти, тъщата или детето се похвалят,че имаш 50-100 000 евро в банката, пълчища роднини ще ти искатголеми заеми и я ги върнат след 20-30 години, я не!
19
4
 
16
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
Който купува жилище с инвестиционна цел, трябва да си направи следната проста сметка:да провери какви са наемите в този район за сходни жилища и да сметне за колко време средно ще се изплати.Смята се за добра инвестиция в имот, ако се изплаща за 15 години (аз не го одобрявам). Обикновено в бг-то сметката е около 30 г. Значи след 30 г. тепърва ще почнеш да печелиш и ще направиш 100% печалба след 60 г. Трябва да си адски *** за да се хванеш на това хоро !!!
18
0
 
10
 
! Отговори
куриловец преди 6 години
До АнонименИнтересно кой ще купи "Къщата на ужасите" от Нови Искър ?Банката ще я вземе, като няма кой да плаща ипотеката. Купили са я преди година, има да се изплаща поне още 29;)
17
1
 
14
 
! Отговори
Казано е! преди 6 години
На всеки ъгъл да сложиш по един гл.у.па.к , ъглите ще свършат, гл.упа.ци.те - НЕ !!!
16
19
 
7
 
! Отговори
Жорко преди 6 години
В София не знам дали е балон, но апартаментите се продават като луди ! Не можеш да се вредиш от купувачи от цялата страна , което не е лошо но язно затова и цените са нагоре ! Между другото в София новото строителство много е намаляло , а търсенето явно е високо!
15
4
 
21
 
! Отговори
tonygl преди 6 години
Скоро ще има ПУККККККК на балончетооо и след това ще има мноооого сълзи...
14
2
 
17
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
Абсолютна лъжа е това !!! Но върви пред пр.о.ст.ия народец...той като му падне някой излишен лев, бърза да го загроби в апартамент...това, че възвръщаемостта в бг-то е около 30 г. изобщо не го впечатлява, той няма акъл какво да прави с парите...т.нар. "брокери" сапуснали котлона и чакат балъците да скочат във врящата тенджера... Само трябва да се помисли малко и да се сравнят цените и предлаганото тук и по света и ще си наясно, че тук не струва....!!!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Света - да. но от София почва и там ще свърши герберастията!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно кой ще купи "Къщата на ужасите" от Нови Искър ?!
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи-къде!В Видин -как е ?Добра ли е ??Светът не започва и не свършва с София !!!
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са никак добра инвестиция. В света тепърва предстоят катаклизми и да купиш имот с инвестиционна цел е игра на хазарт дали ще оцелее и колко!
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами отпуснете пари за тази добра инвестиция,щото банките наблягат на ипотечните кредити,което по никакъв начин не прави жилището твое!
8
3
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
балоньт се надува
7
4
 
31
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
В София 24% от жилищата са празни т.е. 1/4. Като е толкова добра инвестиция защо ги държат празни? или идеално средство за изпиране?
6
2
 
37
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Брокерите изгладняха, та си пускат платени статии, да ловят балъци от селата, които искат да стават граждани.
5
3
 
24
 
! Отговори
циник преди 6 години
и един мармот завиииииваа ли завива щоколад ............ продажната журналистика и мокрите сънища на строители и брокери , гарнирани с алчността на банкерите водят единствено и само до едно ПУК, след което газовете се изпускат и почва да мирише...
4
5
 
27
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Очаквам от месец февруари цените в БГ да тръгнат рязко надолу.... Просто няма логика да се задържат повече на това ниво
3
1
 
25
 
! Отговори
ЦЦ преди 6 години
най-добрата инвестиция е да си геербераастимотету 6 броя идат тогаз
2
4
 
22
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Кои села? Германските ли? Или в Белгия, Холандия, Англия? Всеки имотен пазар си има своята строга индивидуалност. Не може да слагаш всеки един имот по света под общ знаменател, както и не може да се сравняват вложенията в акции - някои са печеливши, други са губещи. Толкоз.