Операта в Барселона нае координаторка на интимните сцени

Тя гарантира, че изпълнителите се чувстват комфортно
24 окт 2023 14:57, Елка Василева
15
Операта в Барселона нае координаторка на интимните сцени
Снимка: архив, БГНЕС

Операта в Барселона е наела "координаторка на интимността", която да гарантира, че изпълнителите се чувстват комфортно, когато участват в страстни сцени, предаде Ройтерс.

Това се случва за първи път в Испания и е рядкост за континентална Европа.

Създаването на подобна длъжност дойде, след като движението #Аз също разтърси не само филмовата индустрия, но и света на операта с обвинения в сексуален тормоз.

Координаторката на интимните сцени Ита О'Брайън ще ръководи адаптираната пиеса "Антоний и Клеопатра" на Уилям Шекспир, която от 28 октомври ще се играе на сцената на  Големия театър "Лисео".

О'Брайън, която е консултирала продукции на HBO и Нетфликс по въпросите на интимността, казва, че оперите винаги са се въртели около драматични истории и че в исторически план изпълнителите са пристигали в града само няколко дни преди премиерата и не се очаквало от тях да обсъждат интимни сцени.

"Без този процес на съгласуване и търсене на съгласие, хората са били оставени да се чувстват неловко, тормозени, абсолютно малтретирани", казва Ита О'Брайън.

Специалистката, която има 40-годишен опит в музикалния театър и актьорството, е основателка на организацията "Интимност на снимачната площадка" (Intimacy On Set), която осигурява подкрепа в телевизионната и филмовата индустрия.

По време на репетиции О'Брайън приканва изпълнителите да се "свържат с прегръдка", след което да обсъдят къде им е приятно да бъдат докосвани и какво ги кара да се чувстват неудобно.

"Каним изпълнителя наистина да ни каже докъде се простират границите му и това е голяма промяна в индустрията", казва тя. "Вашето "да" е "да", вашето "не" е "не", а "може би" е "не", допълва експертката.

Мецосопраното Адриана Биняни Леска, която изпълнява ролята на прислужницата на Клеопатра и има сцена с целувка по устните с друга жена, смята, че в операта трябва да има координатор на интимните сцени.

В САЩ и Великобритания и преди подобни експерти са били използвани при създаването на телевизионни предавания и опери.

През януари известният испански оперен певец Пласидо Доминго отново беше обвинен в сексуален тормоз - три години след като подобни твърдения го принудиха да поднесе извиненията си и белязаха кариерата му. Доминго отрича да е извършил каквото и да било нарушение.
(БТА, Елена Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 10. Ти па кво пращаш хората нанякъде бе ? Кой си ти бе ? Къф си ти бе ?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия да не се жулят при тия "адаптирани" произведения ?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ниганиганигаПа ти си бегай у Русия, недей стоя тука да ти пречат.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
?
8
0
 
1
 
! Отговори
В западната... преди 6 месеца
...кинематография това е традиция още от времето на Чарли Чаплин. Ги де Лорм, актьор и каскадьор режисира всички сцени езда, класическа фехтовка др.екшън сцени на Жан Маре и Жерар Баре в "Тримата мускетари", "Капитан Фракас" и още десетки незабравими ленти.Рикардо Пизути е любимецът на Бъд Спенсър и Терънс Хил в търкалите в екшънкомедиите за бандюги и спагети. Нелло Мазафини е неизменно до Дж. Джема в "Сбогом Гринго","Един пробит долар", "Револвер за Ринго" и пр. Факир на стрелба, езда, бой.
7
1
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 6 месеца
Този "експерт" притежава също и координаторка на интимните сцени, която толкова добре ги е координирала, че има и отрок от него. Да го наемат. Нищо че има вид на бик от корида.
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е той Баце нали купи барселонската опера заедно със земята ?
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Върррхът!!! Гениално, професор Гучев!!!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С презервативи или направу всичкото "бешамел" у купичкатъ???
3
0
 
4
 
! Отговори
МОЖЕ БИ било НЕ ??? преди 6 месеца
Когато става въпрос за позволени и непозволени докосвания на сцената или когато се заснема филм, не е логично да се казва "Може би". Редно е да се казва "Да" или "Не". В реалния живот искрено казаното "Може би" в никакъв случай не означава "Не". Просто момичето иска да ти каже, че е още много рано да реши дали ще бъде интимна с теб, защото още не те е опознала. Когато хитруша казва "Може би", това означава, че е готова да каже "Да", ако получи от теб някаква изгода, каквато си е наумила.
2
6
 
6
 
! Отговори
Симитли преди 6 месеца
Мога да предложа на Барселонската опера истински експерт в областта, при това притежаващ недвижим имот в града!
1
7
 
12
 
! Отговори
ниганиганига преди 6 месеца
Днес в операта, утре и в спалнята ви! Днес ви казват къде да пипате, утре с кой пол сте и с кой да си лягате! Добре дошли в новата европа..