Китайски учени създадоха усмихнат робот

Използвани са имплантирани подобия на човешки сухожилия
21 юли 2024 12:45, Петър Бойчев
22
Китайски учени създадоха усмихнат робот
Снимка БГНЕС

Японски учени са разработили способ да прикрепят жива кожна тъкан към роботизирани лица и да ги накарат да се „усмихват“, което е пробив, обещаващ приложения в козметиката и медицината, съобщава в. „Асахи”.

Изследователите от Токийския университет отглеждат човешки кожни клетки във формата на лице и ги изтеглят в гримаса, като използват имплантирани подобия на сухожилия. Това позволява на малкото, розово роботизирано лице да се движи триизмерно, повдигайки бузите си в зловеща усмивка.

Според екипа, тази разработка довежда хуманоидните роботи - една стъпка по-близо до това да бъдат реалност. „Завършването на обвързваща структура, която не може да се види отвън, бележи голяма стъпка напред в стремежа ни да създадем роботи, които изглеждат точно като хора“, казва Шоджи Такеучи, професор по машинно инженерство в Токийския университет.

„Искаме да създадем потни жлези, пори, кръвоносни съдове и други функции, за да подобрим качеството на нашата кожа и да я слеем с мускулите, за да реализираме и промени в изражението“, обяснява Такеучи.
   
Екипът работи за създаването на био-хибриден андроид с жива кожа, култивирана от човешки клетки, като преди това е разработил роботизиран пръст с кожа, която може да се самолекува при нараняване.

За да пресъздаде гладки, реалистични изражения на лицето, учените трябва да работят за възпроизвеждане на човешки „кожни връзки“ – подобни на мрежа, влакнести колагенови структури, които лежат под кожния слой на дермата, свързвайки кожата с фасциите и костите.

  За да се постигне този ефект върху роботизирано тяло, множество V-образни дупки бяха пробити в повърхността на робота и върху дупките беше нанесен разтвор, съдържащ дермални клетки. След това кожната тъкан се желира и втвърдява в дупките, свързвайки тялото на робота и култивираната кожа заедно, както биха направили човешките кожни връзки.

Преместването на тези връзки кара ъглите на устата на робота да се повдигат в несъмнена, макар и странна усмивка. За да се увеличи разнообразието от изражения на робота, трябва да се увеличи броят на дупките за залепване на лицето му. Въпреки това, колкото по-малка е дупката, толкова по-трудно става разтворът да проникне и да се свърже правилно - това е следващото предизвикателство, което учените трябва да преодолеят, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Sotir преди 1 месец
Според автора Бойчев няма значение Китай или Япония:))се нататъка към изтока
12
0
 
0
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Да. Ясно е, че няма матрял! И при днес.бг е така разбира се, интересното е отде все пак се храни кожата!? Или нещо не сте разбрали, или превода ви куца!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми()сирешка пияна работа както винаги в това третосортно посквилско саи4е кефти токио кеф ти китай както е казал народа нерде Ямбол нерде Станбул
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Токийски университет в Китай?!
9
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Токио се оказа в Китай. Наистина ли при вас работят хора с начално образование?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ние българите се чудим от къде идват хората с глави като тикви и да ни управляват по времето на социализма!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може ли да направят тъща, която слуша, мълчи и изпълнява. Но бюджетна
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На снимката виждам само роботки.
5
0
 
0
 
! Отговори
дърт чикджия преди 1 месец
А няма ли жена робот изпълняваща гласови команди.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A нue nъk cu uмaмe uзцъkлeн зъл rнoм...
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стара технология ,Американците от години я имат .Дори андроид за Президент имат,е от време на време се бъгва софтуера и почва да се здрависва със призраци но иначе е ок.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пешо, правиш ли разлика между китайци и японци? Леле... от къде ви намират бе?!
1
0
 
4
 
! Отговори
Ох на Батко! преди 1 месец
Сложете и на други места от тази тъкан и ще сте милиардери.