Байдън подписа закона за забрана на TikTok

Китайската компания ще оспорва решението в съда
25 апр 2024 07:47, Петър Бойчев
52
Байдън подписа закона за забрана на TikTok
Снимка БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона, който да принуди китайската компания майка на TikTok, ByteDance, да продаде социалната си мрежа или тя да бъде забранена на територията на САЩ, съобщава CNBC.

Мерките дават срок от девет месеца на ByteDance да продаде TikTok, като Байдън има опция за 90-дневно удължаване. TikTok вече обеща да се бори с мярката.

"Това е противоконституционен закон за забрана на TikTok и ние ще го оспорим в съда", пише компанията в изявление в социалната мрежа X след подписването на Байдън. "Тази забрана ще унищожи седем милиона бизнеса и ще накара 170 милиона американци да млъкнат."

Въпреки официалната подкрепа на Байдън за законопроекта против TikTok, неговата кампания за преизбиране през 2024 г. обяви, че ще продължи да използва платформата на социалните медии.

Всъщност законът позволява на ByteDance да запази собствеността върху TikTok точно до изборите за президент на САЩ през ноември. Някои анализатори коментират, че приетият закон може да се нарече анти пазарен и да повлияе негативно на търговските взаимоотношения между Китай и САЩ.

TikTok на практика наруши монополите на социалните мрежи Facebook, Instagram и Twitter - собственост американски компании. Новият стил с кратки видеа доведе до появата на Instagram Reels, YouTube Shorts, Snapchat Spotlight и интегриране на клипове във Facebook.

Забраната на TikTok допълнително ще даде допълнителен терен на медийни монополисти като Google и Meta, които вече контролират около половината от всички цифрови реклами в САЩ, пише Time.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: забранаБайдънTikTok
Още от Свободно време.
Дамски чанти - моделите, които са актуални този сезон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво. И при нас така.
42
0
 
2
 
! Отговори
Ех преди 1 седмица
Тия наглосакси бе. Един вид подайте ни компанията иначе я забраняваме.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще ползвате Онлифенс и Инстаграм.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нарушаване правата на човека и свободната конкуренция и инициатива.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диктаторът и неговите олигарси - Мъск, Безос, Били Гейтс, Зукербърг. Напомня на Путин и неговите олигарси.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Началото на края на империята на злото. Така се почва във всяка западаща империя, със забрана на правото на глас и посочване с тезиси кое е правилно и кое не, но и заклеймено публично, едновременно със затриване на традициите.
37
5
 
5
 
! Отговори
До Сър Пичук преди 1 седмица
Няма по-лицемерни същества от копейките. Всичко мерят с двоен аршин. И в живота са същите фурнаджийски лопати. Днес са ти приятели, а утре вече не те познати. И само им виж коментарите - като по шаблон. Като зомбита са, един каже нещо и останалите го повтарят дума по дума.
36
1
 
7
 
! Отговори
Смех преди 1 седмица
Свобода на словото по американски или просто нагло извиване на ръце! Демоктати, сър, л***йн***ри! Колкото и да не харесвам тиктока, това въобще не е пазарно. Америка се ползва като военна и икономическа бухалка от елитите си.
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия, дето реват за свободата на словото, да отидат до Русия, Китай, Северна Корея, Иран, Беларус, или до друга от любимите си държави, да видят какво е свобода на словото.
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тикток е рупор на китайска и руска пропаганда, нищо смислено не виждам в това приложение. Хората затъпяват от тези социални мрежи.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
32 китайците си имат собствени и имат правила. Който спазва правила е там, който не е вън. По тази причина Айфон се произвежда в Китай, както и китайските марки, а гугъл мугъл и разните опити за налагане на американският монопол са аут. ЕС през няколко годиби съди гугъл и майкрософт за монопол, но какво от това, те си плащат глобите и бутат подкупи на брюкселски чиновници да продължават да симулират тази дейност.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
който да принуди да продаде, четете ли демокраДчета и "пазарни икономисти" ?
31
0
 
6
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 седмица
До анонимен 28 : не знам какво е тик- ток / никога не съм го и виждал/ но по голяма помия от фейсбоклук няма!!!
30
6
 
3
 
! Отговори
До 34 хм преди 1 седмица
Какво още да забрани. В Китай гугъл услугите всичките са забранени, уотсап, вайбър, скайп и телеграм са забранени, фейсбук е силно ограничен, също и магазина на епъл. Може само УеЧат и то не трябва да говориш за определени теми, щото има последствия. А вие продължавайте да сравнявате ябълки и круши.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това тикток е еати работата. Жена ми като залепне за него и няма пускане на телефона. Тея т.нар социални мрежи колко човешки ресурси изяждат, не е истина просто.
28
1
 
21
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Не разбрахте ли, че само краварски компании могат да бъдат монополисти. Свобода на словото, търговията, движения на стоки и хора са приказки за наивници. След като пречиш на краварите да правят пари, веднага ставаш неудобен. Биваш обвинен в какво ли не, че да ти вземат бизнеса или ресурсите.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
туй щатите станаха като Русия или Иран
26
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
Какво ли ще забрани Китай?Едно време беше без значение,но вече не е така.
25
0
 
16
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 седмица
Китай забранил някаква (US) корпорация. Е, комунизъм. Новина??? НЯМА!!! И САЩ забраняват. Новина? ИМА!!! САЩ не са комунистическа държава :), те са "демокрация" :) и частната собственост е "неприкосновена" :). Сори, нищо подобно. Всичко е фасада, под която не просто са същите, а БЕТЕР Китай!!!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И защо бе бай Издъне , нали сте за свободи и тем подобви , свободи , свободи , ама май с войни и колонизации , ще ви колонизираме да се чуствате свободни , така излизат вашите .