Войните на Путин – от Чечения до Украйна

Нова книга анализира поведението на руския президент
80
Войните на Путин – от Чечения до Украйна
Снимка: Издателство "Кръг"

Защо Путин въвлича Русия в поредица от военни конфликти през последните 20 години? Този въпрос е сред най-горещите в съвременния свят, а британският историк Марк Галеоти търси отговорите в задълбочено изследване в книгата "Войните на Путин".

Документалният труд с логото на издателство „Кръг“ е по книжарниците от 2 август в превод на Гриша Атанасов и корица от Стоян Атанасов.

"Войните на Путин. От Чечения до Украйна" е задължително четиво не само за експертите по международна политика, отбрана и сигурност, но и за всеки, който иска да разбере случващото се днес в Украйна и в Русия. Авторът Марк Галеоти, който през 2022 г. получи забрана от руското правителство да посещава страната, детайлно анализира как военните конфликти влияят върху политиката на Кремъл и как на свой ред тази политика отключва нови кампании.

Галеоти, който се занимава с руска история и проблемите на сигурността още от края на 80-те години, има широк кръг контакти, включително в Кремъл и в Министерството на отбраната в Москва. В книгата си той разказва повече от любопитни истории, научени от военни ветерани, действащи офицери и дипломати, които среща, докато живее и пътува из Русия.

Авторът си поставя и осъществява няколко важни цели. Първо анализира информационната война, която Кремъл води, без да пести сили и пари, срещу Европа и САЩ. Второ – подробно описва еволюцията на въоръжените сили на страната – от времената на болезнения им упадък след разпадането на Съветския съюз, през последвалите мъчителни опити за реформи, превъоръжаване и модернизиране, съпроводени с жестоки корупционни схеми и яростна съпротива на генералитета. Галеоти прави дисекция и на различните видове войски и тяхното въоръжение. Обръща специално внимание и на силите, които извършват тайните операции по света.

Изводът, който личи, е че процесите, които наблюдаваме, са неделима част от имперското високомерие на президента Владимир Путин, амбициран да наложи глобалния авторитет на Русия над цял свят.

Оценката на Галеоти е безпощадна:

„Ако се беше задоволил с изграждането на силна държава в собствените ѝ граници, а не с фантазии за империя, Путин вероятно би бил запомнен като успешен държавен строител. Вместо това, в продължение на години, а може би и десетилетия, дори и при евентуалния му наследник, Русия ще се възстановява от щетите, причинени от неговата прекалена амбициозност“. Путин, който обича да се снима с военни униформи и в героични пози – в пилотска кабина на самолет, каращ танк или разглеждащ нов модел пушка, дори не е ходил в казармата, обръща внимание Марк Галеоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно в наши дни е много икономически изгодно да се пише срещу Путин и Русия,та се замислям дали да не напиша и аз една книга срещу тях ,та белким взема некой грант я от БХК,я от Америка за България,я от Некое друго НПО
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за войните на САЩ няма ли да си поговорим и всичките са далеч от тягната територия а не на границата. Да споменем ли че лично вещиццата Хитлери Клинтън създаде Ислямска Държава и унищожи целия близък изток. За преврата в Киев лично ръководен от демократичеслката партия и убийствата на цивилни. За Либия да споменаваме ли? По-далечните и децата ги знаят.
51
2
 
3
 
! Отговори
Смех преди 10 месеца
"Путин, който обича да се снима с военни униформи и в героични пози в пилотска кабина на самолет, каращ танк или разглеждащ нов модел пушка, дори не е ходил в казармата, обръща внимание Марк Галеоти." Хихихи. Оказа се, че таксиджията имал и комплекс за малоценност.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом главният въпрос е "Защо Путин въвлича Русия в поредица от военни конфликти през последните 20 години?", изследването не е задълбочено, а плоско.
49
5
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 10 месеца
Нека позная, автора работи за някой нпо институт, а тук издаването на книгата се финансира от НПО, то хубава книга, но е по реално да е войните на великите сили, примерно част едно Русия, част две САЩ, че така малко манипулативно
48
4
 
7
 
! Отговори
didid преди 10 месеца
До Анонимен 37 Единствената комунистическа страна която просперира в момента е Китай. И това пак е благодарение на частната инициатива, сиреч (демек) олекотена форма на капитализъм. Тоест комунизмът и социализмът не са доброто. Сори ама покажете или посочете добре развита страна която се е опряла основно и само в рушия? Еми няма такава. Философията на руския комунизъм е да те натиска с ботуша и да ти вика ти си свободен, но неможеш да правиш каквото и да е без наше разрешение.
47
2
 
5
 
! Отговори
War eternal преди 10 месеца
"Собствените граници" след ВСВ минаваха през средата на Германия, авторите май удобно забравят това.
46
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофили невежи вие сте толкова т_пи и затова според вашата "логика" ние русофобите сме американофили... което изобщо не кореспондира със здравия разум. Хората като мен станаха русофоби единствено заради руския, варварски империализъм и заради вашите гнycни лъжи... Вместо да си прибере украинските русофили и сепаратисти в РФ кремълския пcиxoпат реши да заграби територия която изобщо не е нужна на Русия с война и десетки хиляди убити и двете страни. Нормално ли е в 21ви да се убиват толкова хора?
45
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Благодаря на Путин за едно нещо. Благодарение на войната която той започна, маските паднаха и вече е пределно ясно коя е утайката на българското общество - рашистите. Хора без мозък, без капка морал, без родина освен Москва.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми американците какво правят ? Като не им харесва нещо някъде докарват корабите и почват " удари с хирургична прецизност" . И след това обикновено прецизираните са в каменната ера.Либия е на племенни съвети,Ирак май разчистиха отломките но не навсякъде имат вода и ток, Афганистан пак си карат на талибани.
43
4
 
7
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Да не забравите да напишете и думите на африканските лидери. Много от делегатите са с дипломи от СССР. А някой с благодарсност казаха, че заводи строени от тях в Африка още работят.
42
8
 
8
 
! Отговори
Тази книга има преди 10 месеца
потенциалът да се продава като биографията на Зеленски - със 60% постоянно намаление в цената и периодично 85% намаление. Британския историк да се задълбочи малко в собствената им история, да види колко държави разтуряха за последните 20 години те самите и техните "духовни наследници" САЩ. Иначе, Сашо вчера беше написал хубава статия за дереджето у нас, защо днес пак с пропагандата се хванахте?
41
5
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 10 месеца
Ами то и в подкрепа на Тед Бънди никой не говори. Сети се защо... Може би никой не иска да си рискува името, подкрепяйки доказани масови убийци. Путин е като Теб Бънди, но в по-големи мащаби.
40
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Войните на нато са за петрола и за да пречи на Русия. Ирак, Либия, Сирия
39
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С такива книги и подобни инициативи като тази:" Държавният департамент на САЩ ще отпусне 900 хил. долара по проект за медийна грамотност в България. Това стана ясно след среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на САЩ в България Кенет Мертен. " Промиването и полирането на мозъци на все още мислещите самостоятелно в България продължава. В скоро време не 24-ти май, а 4-ти юли ще поискаме за национален празник.
38
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е късно Путин, Шойгу и други такива които не са ходили в казарма да бъдат мобилизирани и изпратени на фронта в Украйна. Все пак трябва да дадат своя дан към родината.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна е голяма държава и заплашва Русия.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 24: Говоря за официалните медии. Кажи ми една, в която се прави! В отделни предавания на Евроком само можеш да го правиш, изразявайки мнение като гост, но дотам. Иначе нищо. И то при положение, че на практика почти всички американски президенти след ВСВ са военнопрестъпници.
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има и други интересни книги, примерно на Жак Бо. - Путин: Майстор на играта?, Аферата Навални: Конспирация в услуга на външната политика и Тероризъм: Политически лъжи и фатални стратегии на Запада.
34
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съвсем наскоро завърши икономическият форум Русия - Африка. Началото на някои срещи беше отразено на живо в руски медии. Навсякъде се чуваше: "Най-голямата трагедия на ХХ век е разпадането на СССР." и подобни, цяла Африка е благодарна на СССР за това, че е спомагала всячески за независимостта на народите, за освобождението от колониализма и за тяхната индустриализация. За разлика от колонизаторите, където и да са, Русия строи. Вижте в интернет снимнки от Чечня сега.