Екзакта: При избори днес ГЕРБ води на ПП-ДБ с близо 10%, 6 партии в парламентарни

78% от анкетираните подкрепят формулата "2 в 1", по която ще се провеждат изборите
Обновена: 29 апр 2024 20:10 | 29 апр 2024 19:15, Красимир Ангелов
201
Екзакта: При избори днес ГЕРБ води на ПП-ДБ с близо 10%, 6 партии в парламентарни
Снимка: БГНЕС

6 формации ще бъдат част от бъдещия парламент, а при избори днес ГЕРБ води с близо 10% на ПП-ДБ, сочат резултатите от национално представително изследване на "Екзакта рисърч груп". То е проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта" като част от изследователската ѝ програма.

Формулата "2 в 1", по която ще се провеждат предстоящите избори, е подкрепяна 78% от интервюираните в проучването.

Още по темата
От "Екзакта" посочват, че разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас. 91% от интервюираните споделят мнението, че повечето българи "са отвратени" от политическите събития у нас напоследък.

Две трети от участвалите в изследването очакват активността на предстоящите избори да е по-ниска от тази на последните парламентарни избори от април 2023 г., когато тя беше около 41%. 20% пък допускат, че сега активността може да е по-висока, като така мислят по-често жители на малките градове и хора на средна възраст.

45% са убедени, че ГЕРБ по-скоро печели от това, че се отива на предсрочни парламентарни избори, а онези, които не споделят подобно мнение, са двойно по-малко. 9% твърдят, че ПП-ДБ по-скоро печелят от отиването на предсрочни парламентарни избори, а 56%  не мислят така.

В рамките на коалицията ПП-ДБ регистрираме известно нарастване на симпатиите към ДБ и почти пропорционално свиване на тези към ПП, ДБ разширяват влиянието си сред младите избиратели и сред столичаните, отбелязват от "Екзакта".

Към 18 април, 38% от българите вярват, че е възможно след изборите на 9 юни ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да си партнират под някаква форма. Според 26% подобно партньорство е невъзможно, а 37% не знаят какво да очакват от тези две коалиции след вота.

Електорални нагласи за парламентарните избори към 18 април

На въпрос "За коя политическа партия/коалиция ще гласувате на предстоящите на 9 юни парламентарни избори?"  25,9 %  от заявилите, че ще гласуват, са посочили ГЕРБ-СДС, 16,4% - ПП-ДБ, 14% - ДПС, 13,8% - "Възраждане", 9,6% - БСП, 5,2% - ИТН. С "Не подкрепям никого" са отговорили 7,4%.

От "Екзакта" посочват, че твърдите електорати на основните партии ще изнесат битката на предстоящите избори. В тази битка ГЕРБ-СДС ще влязат с безспорна преднина, която трудно може да бъде преодоляна. Под въпрос е подреждането от второто до четвъртото място, тъй като резултатите в настоящото изследване не просто са близки, но и се вместват изцяло в размера на статистическата грешка при подобни проучвания, коментират анализаторите.

Те отбелязват, че предвид процесите вляво е трудно отсега да се прецени дали БСП има някакви шансове да се приближи до водещите партии. При тези данни според "Екзакта" изглежда реалистично ИТН да влезе в следващия парламент.

На фона на растящото разочарование от политиците и политиката, немалка част от протестния вот отива при "Възраждане", но предстои да видим дали партията ще успее да опази за себе си този протестен вот от новите политически субекти вляво и вдясно, които се целят именно в него, посочват още анализаторите, цитирани от БТА.

Оттам допълват, че данните към момента показват, че поне една нова формация има шансове да попадне в следващ парламент.

Към 18 април декларативната активност за парламентарния и за европейския вот се движи между 45% и 47%, но предвид ниската активност от последните години, е разумно прогнози да се правят в самия край на кампанията. Засега измерваме малко по-ниска декларативна активност за евровота, което е очаквано предвид досегашното участие на българите на евроизбори . Формулата „избори 2:1” ще се опита да коригира това и да повиши доколкото е възможно електоралната активност на евроизборите, посочват от "Екзакта".

Нагласи на българите в навечерието на евровота

30% от анкетираните заявяват, че редовно гласуват на евроизбори. 45% твърдят, че понякога гласуват, а 25% посочват, че досега не са гласували на евроизбори. Тези данни са близки до официалните на ЦИК за евровота от 2019 година, когато активността беше около 33%.

По-често заявяват, че редовно гласуват на евроизбори образовани и заможни млади хора и жители на големите градове. Предстоящата кампания може да се опита да мобилизира онези, които твърдят, че не гласуват редовно – те са на възраст между 30 и 60 г. и живеят в градовете, отбелязват от "Екзакта".

Според данните на изследването към 18 април 67,5% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС, а една трета не го подкрепят. 20 години след влизането ни в НАТО 54% одобряват членството ни, а неодобряващите са малко над 40%.

Понастоящем членството ни в ЕС е одобрявано най-вече от българи на възраст под 50 години, от висшисти, от столичани и от жители на големите градове. Подкрепа изразяват повечето избиратели на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и на ДПС, както и две трети от тези на ИТН. Неодобрението към ЕС е по-висок дял от одобрението сред избирателите на БСП и на "Възраждане".

Неодобряващи членството ни в НАТО има по-често сред възрастни и нискообразовани хора и сред жители на малки населени места. Силно негативни нагласи към НАТО се регистрират сред избирателите на БСП и на "Възраждане". Неодобряващите членството ни в НАТО сред симпатизантите на ИТН са малко повече от одобряващите го, посочват от "Екзакта".

Националното представително изследване е проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта" като част от изследователската ѝ програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от Избори 2024
Валери Жаблянов повежда листата на "Левицата" за евровота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
Тони преди 1 седмица
Не знам ПП-ДБ дали ще съберат и 10% тоя път... Ще им се случи издънката като на ИТН преди няколко години.
171
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 1 седмица
Стратегията на ДБ е да оцелеят в политиката с всички средства и възможности. Коалицията Демократична България е съставена от провалили се вече партии. Такива, които бяха партньори на Борисов, а самият Христо Иванов му беше правосъден министър. Направиха много гафове и изпаднаха зад борда.
170
0
 
0
 
! Отговори
Адрестия преди 1 седмица
Вашите "изследвания " са промиване на мозъци ! Софиянци ги избират а цяла България патим .......
169
0
 
2
 
! Отговори
глас преди 1 седмица
едно е сигурно като гласувате за герберасите ще ви управлява дпс.
168
3
 
3
 
! Отговори
Величие преди 1 седмица
С партия Величие има шанс за пробив.
167
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Долу я. Те са популисти. Ако не търсят скандал, не заемат крайни мнения, за да оберат вот, ако не обиждат по коридорите, ако не плашат по улиците, ако не слугуват за парички, ще се разпаднат. Те са партия времянка. Ще се появи нов политически предприемач и ще ги измести. Техният електорат е краен брой, не могат да растат повече.
166
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Долу Възраждане!
165
4
 
5
 
! Отговори
Асен преди 2 седмици
Заради Христо Иванов няма стабилно управление от доста време, затова нито глас за него
164
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП ДБ станаха една фирмена партийка само в София. Говорене, обиди, скандали и нищо не се прави. Спряха развитието. Никаква екология. Това са събирачи на комисионни и подкупи, никакво развитие и затова са изместени от електоралния вот в края на класацията.
163
1
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 седмици
Пустия му Борисов От 20 години мъчат да го свалят и не би и не би.
162
0
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 2 седмици
До Анонимен 164 Лъжат те. За това не познаваш такива дето гласеват за ГЕРБ.
161
8
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ=Мафия преди 2 седмици
ГЕРБ отдавна трябваше да са под 4%, но засега откраднатите от тях стотици милиарди ги държат в парламента.
160
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От години не познавам някой, който да гласува за мутрите от ГЕРБ и СДС. Откъде са тези проценти?!
159
5
 
6
 
! Отговори
Двете ОПГ преди 2 седмици
Двете ОПГ - та ГЕРБ и ДПС са проклятието на България.
158
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма ли в някое проучване да изпуснете тези от ППДБ да ни ги пробутвате. Тия специалисти по фалшивите документи.
157
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде за изборите ПП на последно място ,аде при зеленото джудже на фронта
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
смятай до изборите колко ще се увеличи
155
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП ДБ по следите на ИТН. Зад тях. Приказката за лъжливото овчарче или лъжливото харвардче се потвърждава. И песента на Милена: Ала-бала се наслушахме в кавър версия.
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** народ, слаба държава: 25,9 % от заявилите, че ще гласуват, са посочили ГЕРБ-СДС, 16,4% - ПП-ДБ, 14% - ДПС... Ще имаме държава на мазохистите или по-точно - на промитите мозъци. Е, тази държава ще бъде същата като до сега и в нея ще се вършат същите престъпления и безоблазия, но в по-голямо количество. Мафията ще продължи да си има държава, на всички ръководни места ще останат чуждите агенти и разни долни личности, а България ще потъва още по-бързо.
153
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ППДБ ще са втори, ама отзад напред, 1 процент от гласовете. Те и толкова не заслужават.