Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ

Никола Минчев ще се бори само за ЕП, повечето от колегите му и за двете листи
27 апр 2024 09:30, Анисия Иванова
144
Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Освен двойните по традиция водачи за национални листи се очаква да има дублаж в имената при някои формации и за българския парламент и за европейския. Това е поредната безпрецедентна ситуация за вота на 9 юни. До нея се стигна, тъй като двата вида вот се разглеждат отделно, независимо от съвпадението на датата им тази година, и не е нарушение едни и същи хора да кандидатстват в две листи и дори да са едновременно водачи и за Европарламента, и за 50-ото НС.

А мераклии за Брюксел и за София едновременно има във всички партии, показа сондаж на “24 часа”. Имената на кандидатите още са на ранен етап, тъй като нито една от формациите не е окончателно готова със списъците си. Срокът за регистрацията им обаче вече тече и приключва на 7 май.

Светли вторник е последният ден, в който кандидатските листи за Европарламента трябва да се регистрират в ЦИК, а тези за българския парламент - в РИК-овете.

Няма нормативна пречка за първи път да има двойни кандидати/водачи. “Кандидат за народен представител, предложен от партия или коалиция, може да бъде и кандидат за член на Европейския парламент”, гласи решение на ЦИК от 19 април.

“Всеки вид избор трябва да се разглежда самостоятелно, няма ограничение в закона. Не бива да се смесват изборите за Народно събрание с тези за членове на ЕП. Общото между тях е, че се гласува в един и същ ден. Така че се спазват изискванията на Изборния кодекс за участие съобразно разпоредбите за съответния вид избор”, обясни наскоро шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Подреждането на кандидатските листи в изборите за членове на ЕП и за народни представители е изцяло в преценката на партиите и коалициите.

Най-голямо дублиране на имената се очаква при ПП-ДБ. Причината е, че от “Продължаваме промяната” вкарват в евролистата си много от настоящите си депутати.

Изключение е само водачът Никола Минчев, който вече казал на съпартийците си, че ще се бори само за Брюксел. Досега Минчев беше водач в Пловдив. Очаква се първото място там сега да е за Асен Василев.

Съпредседателят на ПП може този път да поведе две листи, преди беше само в Хасково.

Начело на две листи ще е вероятно и експремиерът акад. Николай Денков - освен в Шумен, името му се спряга и за Бургас. В морския град досега беше Константин Бачийски, но партията му СЕК напусна ПП-ДБ, въпреки че бе мандатоносител на кабинета “Петков”.

Трудно вървял в момента пазарлъкът между ПП и ДБ за водачите в страната. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов искали повече от досегашните, разкри запознат с разговорите.

Не е ясно кого ще изпрати коалицията например в Благоевград. Предишният водач там Андрей Гюров стана подуправител на БНБ. Спряга се досегашният регионален министър Андрей Цеков.

За разлика от водача за Брюксел Минчев, останалите в евролистата на “Промяната” вероятно ще са и в списъците с кандидати за НС. Причината е, че прогнозите отреждат на ПП-ДБ до 4 места в Брюксел, а с преференции листата ще се размести, т.е. ничий мандат не е гарантиран и водещите фигури си правят и “българска” застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от Избори 2024
Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 3 седмици
Е много ясно. важтното е да си депутатин. Ако не може на хубавото в Европа, то на "по-малкото зло" у наше село. Депутатин да си, туй е ТО !!!!!
52
0
 
9
 
! Отговори
MNENIE преди 3 седмици
Президента Радев трябваше да НЕ ПОДКРЕПЯ ИЗБОРИ 2 в 1 . Един Файтон Хора са Кандидатите за ЕС и БГ Парламента - вижте Филма Господин за Един ДЕН , с Големия Тодор Колев .
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шиши се е прекръстил.Вече се казва Магнит Катебейски Тотов.
50
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Логично - това са европейските ценности в действие!
49
1
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 3 седмици
Абе хамав къде се навираш тук с тази латиница, дори в ЕС българският език е официален кой ще ти чете простотиите пък и на латиница?
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
55 Смени езика на клавиатурата с български, не е трудно.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цвилещият мутант и инфантил Никола Минчев, при когото заградиха НС с решетки, докато бе шеф на парламента, какво ще прави в Брюксел без Желязков? Кой ще го учи на "първи стъпки в политиката"?
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
62 Да, това са ПП,ДБ. Никога повече ПП,ДБ!
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
46 Не ни трябва Народен съд, а народен вот. Просто да излезем всички на избори и да изтрием от политиката ПП,ДБ. Най-вече ПП.
44
1
 
8
 
! Отговори
Единствения преди 3 седмици
начин ДБ с Хр. Иванов да останат извън всякаква надпревара беше ПП-то да се разделят с тях ! Така със сигурност ще съберат и повече гласове, а така както са сега една партия, едва ли ще бъдат втора или трета сила, ще останат зад тройката, защото се подведоха по Хр. Иванов да направят сглобка с ГЕРБ и да бъдат спасители на Тиквата срещу когото УЖ се бориха, дори и окаушиха за наколко часа !
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
20 Кокорчо обича свинско със зеле, а в Брюксел не го ядат много. Сега не му личи вратът, може и да позаслабне, ако иде там.
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Със мъжът ми се запознахме по интернет,в началото ме слушаше много, той е от пловдивските села.Интересува се от политика,привърженик на ПП.Възраждане.Сега продължава да ме слуша но спря да подържа нормална хигиена.Не се къпе,не си мие зъбите, постоянно мирише на пот и вкиснало, зъбите му изчуряха,дъхът му винаги е със лош ,остър и неприятен за околните мирис.Забелязвам че хората когато говорят със него стоят на дистанция.Не знам какво да правя вече със него?Поне да се къпе като нас всяка Неделя.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Анархистите от ПП и комунистите от БСП са злоото за България , заедно с иизраждане
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
18 Ха, ами, ПП,ДБ още учат! Нали Киро просто така каза, че са си научили урока. Същото каза и преди една година, от което следва, че и сега не са научили урока си..
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Народен съд отново трябва, иначе сами няма се махнат
38
4
 
12
 
! Отговори
До 38 преди 3 седмици
Досега като нямаше депутати от Възраждане и ПП в Европарламента,другите каква работа свършиха там за България?Освен да си напълнят джобовете?Кажи какво свършиха например Новаков,Слабаков,Джамбазки?
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Дай, каквото дадеш".
36
2
 
4
 
! Отговори
Е,24 часа преди 3 седмици
Как пък само на ПП-ДБ разбраха листите,та даже и колко евродепутата ще имат ?
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
24 ПП и ДБ заплиличаха на тежко ранени, които превързани, с по едно око и един крак, с патерици, се подпират един друг, да се наредят а опашката за още благинки. Като всеки се стреми да вземе повече от другия.
34
2
 
14
 
! Отговори
morgan преди 3 седмици
пъделите оправиха България та сега ще оправят и евросъюза срам нямат егати наглеците