Окончателно: Асен Василев няма право да гласува

Община Хасково не можела да установи, дали той бил на територията на страната
Обновена: 29 окт 2023 18:57 | 29 окт 2023 18:57, Нели Христова
91
Окончателно: Асен Василев няма право да гласува
Снимка: БГНЕС

"Доколкото разбрах, настоящият адрес на господин Василев е извън страната. Това означава, че той няма избирателни права за местни избори. Няма как да гласува, защото към 28 април 2023 г. всеки български гражданин, който има избирателни права, трябва да е имал регистриран настоящ или адрес на територията на страната. Много българи, които имат настоящ адрес извън страната, се обаждат. Прибрали са се преди известно време в страната, но не са положили усилия да променят регистрацията по настоящ адрес и не фигурират в избирателните списъци" - това коментира заместник-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг.

По-рано днес финансовият министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев отиде да упражни правото си на глас, но бе върнат от секционната комисия, тъй като е бил заличен от избирателните списъци.

"Току-що получих мотивиран отказ да ми се даде разрешение за гласуване, обяви финансовият министър Асен Василев. Той цитира документ, издаден му от община Хасково, от която поиска да му бъде издадено удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс. Според този текст на закона избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в списъка на заличените лица, има право да гласува, ако представи удостоверение, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка.

"Община Хасково не може да установи, че през последните 6 месеца съм бил на територията на страната, а не съм живял в чужбина. Това е меко казано абсурдно, още повече че им дадохме документи, свързани с избирането ми като народен представител, което означава автоматично, че живея в страната", заяви Асен Василев. Според него казосът бил не че той не чоже да гласува, а че община Хасково в продължение на 6 часа се опитвала да установи дали народен представител, избран от района и министърът на финансите е живял през последните 6 месеца на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
До Гошо преди 6 месеца
Не е нужно. Достатъчно е да е влезъл след 22:00 и до 6:00 за да не влезе в системата че е в България. При това може да го е направил доста отдавна. Има една Ружа, търсят я за няколко милиарда, най-вероятно покойница, която никой не я знае къде е.
59
1
 
10
 
! Отговори
Няма такваз държава! преди 6 месеца
Чакайте, чакайте, чакайте сега малко....а на какво основание лицето Асен Василев е гласувал на предните, на по-предните, на по-по-предните, и на по-по-по-по-по- предните избори...? Я веднага да се провери лицето Асен Василев дали не е с двойно гражданство..???
58
0
 
1
 
! Отговори
Комунизма си отива?? преди 6 месеца
Професоре, професоре, това си е комунизъм и никъде в шенген го няма. А си мечтаете за шенген май.
57
0
 
10
 
! Отговори
Да... преди 6 месеца
Мисля че след като министъра не може да докаже пред властите че е бил в България последните 6 месеца, то е редно всичко подписано последните 6 месеца да се обяви за нищожно. То май не е бил в България от 2000 година.
56
2
 
3
 
! Отговори
Хе хе, шенген преди 6 месеца
Всъщност гафа е на гранична полиция през 2000 година. Министъра да не може да докаже че е бил в България последните 6 месеца. Да му поискат да докаже че няма сестра. И при това тръгнали да се тикат в шенген, където даже няма адресна регистрация.
55
0
 
6
 
! Отговори
!!! преди 6 месеца
Пълни некадърници и неадекватници са всичките тея.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да не би истинския Асен Василев да е в САЩ а този да е двойник? При това от 2000 година.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асен Василев е с двойно гражданство. Директно е за арест.
52
2
 
12
 
! Отговори
Проф. М.Константинов преди 6 месеца
Асен Василев нека да не разиграва администрацията в община Хасково, ами да отива и да си плаща глобата. Ако не е прочел закона (за гражданската регистрация), да го прочете там пише, че на 30 ден, ако си се преместил, трябва да смениш настоящия си адрес. Да не ходи да тормози общините и да иска глупости, на които няма право, а да ходи да си плаща глобата и да престане да ни занимава със себе си.
51
0
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 6 месеца
Какво ни интересува това , нас нормалните гейове !
50
0
 
11
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Да не се окаже че Василев е с чуждо гражданство...
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За целта предварително се публикуват списъци и всеки може да си провери и да се регистрира!
48
1
 
10
 
! Отговори
ще го глобят ли? преди 6 месеца
Чл. 99, ал. 1 ЗГР Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А конституционнният съд къде е? Къде главният прокурор, защо не се е самосезирал? Къде е прокуратурата, даже и областната? Къде е ДАНС и изобщо всички служби и институции позволили на този самозван чужденец да се намърда *** държавен пост? Ако отида и го разстрелям ще ме съдят ли или ще извикат американският съд и прокуратура?
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Василев, за толкова време не можа да си оправиш адреса сега други са ти виновни. В България е така. Бюрокрация. И ти си 1 от виновните за това. Щам нямаш адресна регистрация както е по закон значи няма да гласуваш пък ако ще да си живял в БГ от 20 години. Да беше намерил време да се регистрираш вместо да се чудиш какви други такси да измислиш за да запълниш дупките в бюджета
45
1
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 6 месеца
Така Излиза , Че Не е Дошъл Да Живее в България- А е Дошъл Да Напълни Джоба и Да Избяга, То Така Излиза.......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
44
4
 
0
 
! Отговори
За това е по преди 6 месеца
Ниска активността. По райони няма кой печели.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ocтaвka
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ocтaвka
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ocтaвka