Неуместна ли бе реакцията на Радев при връчването на мандата на ПП-ДБ?

Специалистите скептични, че голямата избирателите ще продължат да вярват на усилията на ПП-ДБ
30 май 2023 19:31, Йоана Цонева
102

Започна 7-дневният срок за съставяне на правителство, след като президентът Румен Радев връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Реакцията на държавния глава при връчването на мандата беше изненадваща - той не е в ролята си да оценява дали една политическа партия е достойна, или не.

Още по темата
По-шокиращото обаче е, че за пръв път изказването му няма личен характер, а той се обръща към представителството на цялата партия - академик Денков не е записан в тези разговори. Той казва на хората, които са гласували за ПП-ДБ, "Моля Ви, отдръпнете се назад, за да направите място за други". Това заяви политологът проф. Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога Елена Дариева, моралният релативизъм, който се наблюдава напоследък, е изключително притеснителен.

"Президентът наистина се обърна като страна към политическа партия, което е меко казано неуместно", смята тя. Гостът все пак е на мнение, че шансовете за кабинет с евроатлантическа насоченост все още не са изчерпани.

Според политолога проф. Росен Стоянов "е задължително да се изказват мнения и оценки, но с различни роли".

"Скептичен съм, че голямата избирателна маса ще продължи да вярва на усилията на ПП-ДБ. Случващото се разочарова и демотивира", категоричен е той.

"Прогнозирах, че ще има правителство, но очаквах и всякакви удари под пояса - този обаче нямаше как да се предвиди. Беше гениално. През последните 20 години е изтичала информация в публичното пространство само за хора с евроаталантическа ориентация. Това е тест за ГЕРБ", изтъкна проф. Найденов.

Той е на мнение, че непремерената реакция на президента е целяла да отнеме проценти от гласовете за "Продължаваме промяната". Политологът не пропусна да отбележи, че още от самото начало президентът не е успял да запази неутрална позиция.

"Търсенето на съгласие около сформиране на редовно правителство изисква култура на компромиса и намирането на консенсус. Той обаче е много труден, когато предстои битка за местните избори. Един от изходите, които основните коалиции в НС бяха намерили, беше съдебната реформа. Постигането ѝ би послужило за известна легитимация пред техния електорат", отбеляза Дариева. Социологът прогнозира, че третият мандат отново ще отиде при БСП.

"Крайно време е президентът да изненада всички с нещо. Важно е не толкова колко е силен той, а колко са слаби политическите партии. Нека не го обвиняваме във всичко черно. Ако депутатите искат да си влязат в правомощията, нека направят каквото е необходимо", обобщи проф. Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
5
 
! Отговори
Действително Тъпото преди 10 месеца
До 13 Гошо...*** Президентът е длъжен за си изпълнява конституционните...правомощия при връчване на мандат за правителство. Личните му настроения и...пристрастия не трябва да ги показва. Това е признак на...неуважение към Парламентарната Република. . . ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НА ГОШОТЪПОТО! АКО СА ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ЩЕ ИМ ПОДАВА РЪКА И ЩЕ СИ МЪЛЧИ ЛИ? КОЙ ТЕ ЛОБОТОМИРА? А ТЕ СА ДОКАЗАНИ - ГРАЖДАНСТВО И КОНСТИТУЦИЯ, ЗА СЕДМИЦА 9 МИЛИАРДА, ЛЪЖА ПРЕД НС ЗА ОРЪЖИЯТА, УРСУЛА РАЗГОВОРИТЕ, да изброявам ли
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
гей парада пред президентството беше много слаб. Очаквано беше пълно с украински знамена.
28
1
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 10 месеца
Радев е най големия виновник за политическата криза в която изпаднахме , но реакцията му е уместна.Изпусна си нервите.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не. Беше закъсняла.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мисля, че е неуместно жените да се пенсионират по-рано да живеят по-дълго и да не раждат и отглеждат деца.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хора назначени от посолството без качества искали да съгласуват новите назначения с посолството, защо има изненадани?
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мисля,че е време Гешев да подкара боклукчииския камион към парламента да поразчисти,че ужасно завоня оттам.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега кибиците под президентството слагат яко минуси и плюсове.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПОЛИТИЦИ и АНГЕЛИ........ЕДНИТЕ ПРИКАЗВАТ ЗА ДОБРО, ДРУГИТЕ ВЪРШАТ ДОБРО ! ИЗВОД : СЛУШАЙ СИ АНГЕЛИТЕ И ИМ .........НА ПОЛИТИЦИТЕ !
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да трябваше да е по твърда срещу хора правещи преврат на държавността в България.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За мен беше неуместна, не може за държавна измяна да реагираш все едно нищо не е станало.
19
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Ако трябва да се говори честно там невинни няма. Така, че да се прави на света вода не напита айде...присмял се хърбел на щърбел, от трън та на глог и все той ги връчва. В тази помия там нормален човек не би седял и връчвал нищо. Кога как му изгодно и на него. Иска му се ама не му стиска да управлява. И не бива и той също. Толкова е опорочено всичко в този свят. Пълен гнилоч навсякъде. Само престъпници
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радев по конституция е длъжен да връчи мандата на втората партия, първо е връчи на ГЕРБ, те отказаха *** :)))
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подкрепям Президента на РБ!!!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много уместна бе,сега целия български народ очаква уместна реакция и от Гешев.
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Президентът връчи мандата в срок. Никъде в конституцията не се определя с какви думи да връчва мандата, дали да пее, дали да танцува, дали да им каже право в очи какво мисли за получаващите мандата или не. И ако някой ви казва, че президентът е нарушил конституцията, коментирайки способностите на ПП и ГЕРБ да излъчат успешно правителство, този някой не го казва от глупост, а ви лъже, защото ви смята за ***.
14
5
 
19
 
! Отговори
Само да вметна преди 10 месеца
Напротив!Точна и ясна реакция на президента Ни! Избран првко от народа ни! След излязлата информация с"изтеклите записи"!Радев щеше да е оплют от всички с мълчанието си!И слава богу че Не си " замълча"!!! Това идва да рече,че ако се състави някакво " правителство",то то ще бъде Нечитаво и Некоректно!И аз да бях на мястото на Радев,и аз реагирал по същият начин!!"Политиците" Опорочиха И това НС! Нищо друго не ни остава,освен отново на избори! И докато поне 51% от българите Не гласуват,ще е така!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мосю льо Гилотен трябва да влезе в действие .
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябваше да им го подаде и като Денков посегне да го вземе да го дръпне и да им каже: мандат на престъпници не се дава!
11
17
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 месеца
Президентът е длъжен за си изпълнява конституционните...правомощия при връчване на мандат за правителство.Личните му настроения и...пристрастия не трябва да ги показва. Това е признак на...неуважение към Парламентарната Република.