ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС подхващат управлението на държавата на ротационен принцип

Идеята е правителството да работи поне 18 месеца, като първи премиер ще бъде акад. Николай Денков
22 май 2023 21:01, Йоана Цонева
73

Кабинет все пак ще има, макар и не с първия мандат. За това се разбраха ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Те ще управляват ротационно - единият премиер ще предава щафетата на втория.

Папката, която днес връщам, е празна. В нея, от името на на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да влязат имена на хора, които не са вследствие на открити, ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Така кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел не спази обещанието си да върне първия мандат на президента изпълнен, предаде Bulgaria ON AIR.

А обяснението за това дадоха по-рано, съвместно с акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг в Народното събрание. Първите две политически сили си стиснаха ръцете за кабинет с втория мандат. Те ще го оглавяват на ротационен принцип.

Идеята е правителството да работи поне 18 месеца, като министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - зам.-министър-председател и министър на външните работи.

"Направихме толкова много отстъпки, но в името на едно - България да има редовно правителство", каза още Габриел.

Неспазено обещание има и от "Продължаваме промяната - Демократична България", а именно - да не участват в управление с ГЕРБ-СДС. Обратът в позицията им идва след 2 дни преговори с първата политическа сила. Вторият мандат е национален - обединиха се ГЕРБ-СДС и коалицията на "Промяната".

"Правителството се ангажира да реализира конституционна промени и в структурата на прокуратурата", подчерта акад. Денков.

Бъдещият кабинет ще има ангажимент и да върне изцяло машинния вот и да промени състава на ЦИК. Той ще внесе и законодателни промени за освобождаване на службите за сигурност от чуждо влияние.

Управлението е планирано да е с мандат от минимум 18 месеца, а надеждата на първите две политически сили е то да бъде излъчено с конституционно мнозинство. Това означава, че те ще търсят гласове и от другите политически сили.

"Времето за преговори с първия мандат обаче не е изгубено", смята Мария Габриел, а президентът оцени усилията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Марио преди 10 месеца
Пълен цирк! За пореден път се убеждавам, че алчността за власт и пари е безгранична.
57
0
 
1
 
! Отговори
Иванова преди 10 месеца
Мисля, че това ще е краят и за двете партии. Тотално ще загубят идентичност. Все пак ПП е партия, която се роди от ДБ и разочарованите от нея. Сега същите тия разочаровани пак ще трябва да я подкрепят насила. Каквото направят на тези избори и това е. На следващите и двете партии според мен няма да влязат.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи по 9 месеца им стига да крадат, после 9 месеца харчат и после пак крадат. Евала...
55
0
 
0
 
! Отговори
Виолета преди 10 месеца
Такава иновативна глупост носи почерка на ДБ
54
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 10 месеца
Голям късмет, няма що, пак ще храним Иванов, Атанасов и компания!
53
0
 
1
 
! Отговори
Мая преди 10 месеца
Да ни пази Господ само, че тия ще ни погубят
52
3
 
15
 
! Отговори
Леле преди 10 месеца
Тези колко са прозрачни. Това ли измислиха американците
51
2
 
5
 
! Отговори
Горчиво! преди 10 месеца
До ще падне на *** оная ранота скапана отре.пка. А ве приятел, ти в килийно училище ли си учил или в някое метресе (гугъл ще ти обясни какво е това). Какво си написал, нищо не се разбира. Да не е кодирано? Къде ви намират такива евроатлантици - неграмотници. А щом толкова се пенявите, значи ще падне скоро, отре.пко!
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз не можах да разбера две различни правителства ли ще има, или едно на което се сменя премиерът и министрите не се променят?
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Почвам да си мисля,дали това не е някакъв план (операция),да отврати нормалните хора и да гласуват,по-скоро да накажат "десните" партии на следващи избори.Сложно за осмисляне,понеже ние робите незнаем абсолютно нищо...но реално Герб,ПП дб играят за възраждане.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И кои около кои ще се въртят СДС около ДСБ или ГЕРБ около ДБ,а ПП ще се върти свободен около тях докато не го привлече някой друг навлязъл в орбитата им на ротацията и да стане Банкянските ливади.
47
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютен позор.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Байдън Тръмп ротация през месец а айде бг ненормалницииии
45
3
 
11
 
! Отговори
Престъпнициии преди 10 месеца
БАЙДЪН И ТРЪМП ЩО НЕ СЕ РОТАЦИОНИРАТ А БЕ ЕЕЕЙ НЕНОРМАЛНИЦИИИИ
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Признавам,възрастен съм..много ще ми интересно да видя НРБ 2,когато Копейкин вземе власта..не вярвам че е възможно,но все пак ще ми е забавно да наблюдавам :-)
43
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вървете където искат Предатели! След вас,ще управлява Възраждане!!!
42
4
 
14
 
! Отговори
Много бързо преди 10 месеца
Се забрави при кой цената га газта хвръкна, кой за 1 годи вдигна дълга, който с непремерените действия намали капацитета на държавната администрация и вкара в нея още по-големи калинки и от боксовите. Ако тези се изберат просто да закриват държавата
41
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Коалиция "Америка за Украйна"
40
3
 
21
 
! Отговори
Горчиво! преди 10 месеца
И още нещо от мен. Разбрахте ли сега гласоподавателите на ПП каква промяна продължава - тази започнала през 1989, чиито жертви сме почти всички нормални хора в майка България.
39
5
 
14
 
! Отговори
Престъпницииии преди 10 месеца
Работите против Бг законите и народа гадни предатели