Радев бързал със свикването на НС, за да има избори през юли?

Целта му вероятно била да окаже натиск върху партиите
121
Радев бързал със свикването на НС, за да има избори през юли?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според Даниел Смилов - политолог и експерт по конституционно право, президентът се опитва максимално бързо да се стигне до свикване на парламента, без нищо да налага това.

"Целта на президента е или да окаже натиск върху партиите, или бързо да се стигне до нови избори", посочи той пред bTV.

"Не е прилично и християнско да се предприемат такива действия през Страстната седмица", допълни проф. Михаил Константинов, бивш председател на "Информационно обслужване".

Още по темата

Доц. Татяна Буруджиева също подкрепи тяхното мнение, че е нелепо да се свиква с такава скорост в този период.

"Може би е водещо желанието да има три седмици до края на април. И ако не се състави кабинет, в края на юли да има избори", посочи тя.

„Тежестта на мандатите за всички партии е една и съща. Измерена в гласове, тя е около 9750 гласа. Гласовете, които произвеждат мандати, са около 2,4 млн, а мандатите са 240. Единствено във Видин гласовете се преразпределят малко по-различно, защото няма население. Там 7000 гласа носят един мандат“, обясни проф. Михаил Константинов.

„Трябва да направим оценка на въвеждането отново на хартиената бюлетин. Тя не вдигна избирателна активност, както се очакваше, а създаде един куп проблеми с бюлетините. Отново се създаде среда, в която ще могат да се вършат множество манипулации. Машинният вот беше махнат заради съображения, които не бяха емпирично потвърдени“, посочи Даниел Смилов.

„Не можем да говорим дали активността е повлияна, или не, след въвеждането на хартиената бюлетина. Проблемът е в кодирането и в отвратителния протокол, който е абсолютно безумен и ЦИК не си свърши изобщо работата. Колкото могат да се вършат манипулации с хартиената бюлетина, толкова могат да се вършат и с машините. Манипулациите са основно в контролирания вот“, заяви доц. Татяна Буруджиева, политолог.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: изборипарламентрадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
и слепите виждат,че изборите са фалшифицирани и манипулирани,такива лицемерия и страхове отвращават хората,защо да гласуват когато кгб-дс ще ги фалшифицират в тяхна полза,хората не са слепи,съюзниците ни с мълчанието и лицемерието си отказват хората,опитват манипулации по тв-та на пеевски и домувсчиеви,нелепо е
98
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
защо удобно не говорите за фалшивицираните и ограбени избори от гроб-***???защо не говорите за подмененият вот на българите?САЩ и Свободният надяваме се да проверят фактите и отчетат...истината!!!раша манипулира и ограби българите в полза агенти на кгб-дс!Война е...!!!
97
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 93: НС има 2-3 основни задачи: да излъчи правителство, да приема закони и бюджет са най най базовите. В парламентарна република партииците да обвиняват президента, че иска да управлява е като в едно семейство родителите да се жалват, че детето си прави каквото иска! Парламента като е абдикирала от задълженията си сме със служебно правителство, а то е с много ограничени възможности! Да тръгват на работа или да се махат и да не се кандидатират повече!
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ощастливи полит-коректните ви майки :-)
95
11
 
6
 
! Отговори
Недялко преди 1 година
Радев и гълъбите ще избягат скоро в Масква, да не забравят да вземат теменужка и Деница като тръгват да не плащаме два полета и пилот
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако наистина искат про европейски кабинет и ако наистина ГЕРБ и ДПС са партии на европейската ориентация, а не руската обвързаност, трябваше Борисов и Пеевски да бъдат под домашен арест по молба и по показания от самите депутати на герб и ДПС.
93
13
 
8
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Този негодник с юмрука , който довлече останалите улични лъжци,негодници, започна да се задавя от властта ,която заграби с омразата и лъжете си
92
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2009 година когато Бойко Борисов за първи път завзе властта в България, изборите бяха на 5 юли, а парламента беше свикан на 14 юли, само 9 дни след изборите. Защо Радев се бави и свиква парламента на 12-ти, вместо на 11-ти април?!
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност 10 дни след изборите да се свика новия парламент е даже известно забавяне с 1-2-3 дни.
90
1
 
11
 
! Отговори
Още днес преди 1 година
Да започват да работят тия хрантутници, стана 2-3 години получават заплати без да са свършили работа за 5 лева. Да започват на 6 дневна работна седмица, един ден почивка им е достатъчен и без това не вършат нищо по цял ден.
89
4
 
2
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
До Радослав, и какво значение има,че няма бюджет,заплати и пенсии растат с космическа скорост,пенсионерите ще получат безбожните си надбавки,какъв е проблема, с бюждет и без бюджет българина тъне в охолство и никой с пръст не може да го пипне
88
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
глупости!...НАТИСКЪТ от нашите "съюзници и първи другари в боевете"-нато и ОСНОВНО сащ,стана непоносим !..За това Радев предпочита да прехвърли неизбежваната отговорност ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ РЕЗИЛИ на така нареченото "НС" и така наречените "Бг политици"...Това може да направи,това и прави !
87
5
 
4
 
! Отговори
направил преди 1 година
си е сметката,хитреца,само да видим дали няма да се окаже сметка без кръчмаря
86
12
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
единствения разумен човек това е президента,който прави всичко това което зависи от него,спазвайки Конституцията,при наличието на лица който мислят САМО за себе си,и НЕ желаят да има редовно правителство,защото тъка им е по ДОБРЕ,да получават заплати и да се занимават със клюки,интриги,да правят панаири и т.н.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е да сме живи и здрави
84
6
 
10
 
! Отговори
Така до края на све преди 1 година
Радев си е комунист от младите си години.А комунар оставка не дава. Ще се гаври с хората, докато не го изгонят с тояги...
83
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 86 а руските и турските? Тях ще ги оставяме ли?
82
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задача номер едно е почистване на държавата от американски агенти -- всичко друго е маловажно и незначително.
81
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 83: купи си зрънчо с играчка и ще ти се паднат по 5 дипломи (социолог, политолог, инфлуенсър, връзки с обществеността, история на социализма и някаква друга глупост) на един път защото са с цената на китайска играчка от 10 стотинки. Ако си голям късметлия може и магистърска да ти се падне към останалите 5.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шушумигата министър на отбраната в служебното правителство, назначен от агента на цру радев трябва да бъде съден за държавна измяна. Новият пълнеж на парламента е нелегитимен. Преди да се правят нови избори всички предатели трябва да бъдат почистени от избирателните списъци и съдени за източване на държавния бюджет в интерес на чужди държави.