ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

ИТН и Български възход минават бариерата от 4%
499
ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

Осем формации влизат в следващото Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата остават две.

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Изводите са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.
Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход", с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

Под бариерата измежду всички изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.
Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

******
Изследването е национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: избориГЕРБГалъпПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ПП ми е надеждата.
296
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, БСП-то в канала. И "Възраждане" ще е като ИТН и ПП-то, но и това ще изтраем. Като го знам Костадинов какво л е к е е... на съседната улица му беше офиса на партията. А като стана втори на местните избори за кмет на Варна се о ***
295
9
 
17
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Кои са тея възраждане? Наркоманчетата с фалшивите лабораторни резултати ли?
294
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задкулисието нищо не казва за Атака.
293
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До баш гъбар И ша са огъбарите.
292
18
 
10
 
! Отговори
баш гъбар преди 2 години
Ние,2,000,000 гъбари ще гласуваме за Възраждане!Гласувайте и вие с нас!
291
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много фурнаджийски лопати в Герб,Биков и Сачева от върли противници на Герб,най-ревностни защитници.Как да вярваш на такива хора.Особено онова шлякалото Любен Дилов,нема партия през която не е минал,хипер политически хамелеон!
290
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МладияпремиерсхаремаЛошото е, че в общи линии познават. Това е положението.
289
3
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
На тая територия това да си лъжлив социолог си е национален спорт, особено от тия лъжливите, които на 100 избори 1 път не са познали, поне с 10% близо до реалните проценти:))))
288
2
 
1
 
! Отговори
308 преди 2 години
Нищо не са откраднали. КАЗАЛИ са ви че са откраднали. А вие сте повярвали на лъжата.
287
3
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Много са смешни тия социологически лъжи, на изборите тия от ГЕРБ да питат социолозите що лъжат за процентите им :)))).А народа няма да гласува за никой докато не се създаде партията на безпартийните, а тия ПП тата Петков, Василев и тнт трябва да вкарват в затвора разни тикви и рапони от различни партии и да въвждат безусловен базов доход, швейцарска минимална пенсия, швейцарска минимална заплата, тридневна или четиридневна работна седмица, шкаф и тнт.Социолозите мястото им е в затвора също
286
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 305 Те и ПП окрадоха около 15 милиарда за година. Заеми,заеми,нищо не се построи. Къде отидоха тия пари никой не разбра.
285
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората правят всичко. Никой не им е виновен. Няма никаква логика да гласуваш за откровени манипулатори като Възраждане. Няма никаква логика да гласуваш за тия, които ни оставиха на опашката дори на Балканите като ГЕРБ. Без промяна няма как да стане.
284
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво ще рече Герб поведе,днес ли са изборите,мач 90 минути ли се играе,не мога да разбера!Това повеждане е имагинерно,не е ясно и колко е коректно,знае се че нашите агенции са леко привързани към тази или онази партия!
283
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв герб бре, тези са обрали от нас 264 милярда лева докато са царували, българина едва ли е изтрещял чак толкова много. Кой ще иска да си избере тези които го крадат, а прокурора ги пази. Ако това стане ще докаже, че народа е супер п.р.о.ст, после да не се чудят как ще оцелеят.
282
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те от Гълъп за предните избори даваха 8% преднина за гроб а то какво излезе... ПП първи. Та сега само 6% за опг гроб, значи сме добре. Смрад продажна са тия социолози.
281
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ППще спечелят.Проблемът,е че не искат коалиция с ГЕРБ.Нито с ДПС.Вероятно ще отрежат и Нинова,този път.За лумппените -субсидаджии от *** (ако влязът)-няма смисъл да се и говори.
280
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма спасение за България. Хората не го искат.
279
4
 
9
 
! Отговори
Предизборно преди 2 години
Копейкин ще връща субсидията!Майтапи бе,Уили.
278
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане ще спечели