Радев: Честните избори са гарант на демокрацията!

Президентът се срещна с представители на ОССЕ
115
Радев: Честните избори са гарант на демокрацията!
Снимка: Президентство

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие на "Дондуков" 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април.

Държавният глава отбеляза, че България е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица от консултации с отговорните за изборния процес институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница.

Целта на проведените срещи е предприемането на мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и честност, прозрачност и достъпност на изборния процес, за да се насърчи участието на гражданите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях, подчерта Румен Радев.

В рамките на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори.

Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят конституционното си право на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; произтичащите затруднения при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българските граждани в чужбина.

Ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър подчерта, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България, която ще се ръководи в своята работа не от сравнения с проведени предишни избори у нас или с избори в други държави, а от стандартите и критериите на международната организация в тази област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
19
 
! Отговори
цк на бсп преди 3 години
Нет праизнашение президента шпиони паради дефицит официална становище масква
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе наш *** да не би още като пилот да е правил снимки със телефона така да си докара по три хилки на месец
32
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се окаже накрая, че главния на руските шпиони е именно Радев.
31
16
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Е как да не може,като цял свят му видя простотията.А пък неговия учител,на който търкаше ушите 30 години стоя начело на държавата със същия манталитет.Така че издишаш.
30
5
 
7
 
! Отговори
серьожа преди 3 години
Что ета чест на избори
29
2
 
27
 
! Отговори
Чичото преди 3 години
Аааа ей го путьомарийкин се появи с общи лакърдии.Нещо за шпионската афера нямаш ли да кажеш или те е страх да не ти набият канчето от масква а мило ми фигурантче
28
3
 
22
 
! Отговори
гражданин на София преди 3 години
Представителите на ОССЕ направо го зашлевиха!В прав тест му казаха, че глупавите му опорки неги интересуват, а тяхната задача е единствено да установят дали се спазват правилата за провежданена демократични, което означава и честни избори!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са фюрера и смс-а?
26
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пррост човек не може повече от 10 години да е мин. председател, най много да е червен *** и да *** по форумите за жълти стотинки.
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я гледай ти! фигуранта изпълзя от дупката си. Така и не чухме мнението му за предателите от армията. Нали е върховен главнокомандващ? Защо мълчи като г**?
24
1
 
10
 
! Отговори
до путинчо преди 3 години
Спакойнна зельоннае човеч вещае чест
23
6
 
13
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 3 години
ОТЛОЖЕТЕ ИЗБОРИТЕ. ТОВА Е ВЪЗМОЖНО НАЙ-НЕПОДХОДЯЩАТА ДАТА - ПИК НА ПАНДЕМИЯТА, КАТОЛИЧЕСКИ ПРАЗНИК И ВАКАНЦИЯ НА РОДИТЕЛИТЕ С ДЕЦАТА СИ. КОЙ ТОГАВА ЩЕ ГЛАСУВА?????
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо Джо ще ви каже на вас една генералска демокрация. Накъдето и да се обърнете, все генерали, шпиони и фюрери, няма нито един цивилен, за който да се гласува.
21
3
 
13
 
! Отговори
Жив е той преди 3 години
Жив е!
20
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простите си избраха простия,който вече 12 години ни клати.Гледам пак са се нахъсали да си го преизберат.Явно добре са захлебили.
19
1
 
15
 
! Отговори
Путинчо преди 3 години
Что там болтаешь... снова...
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри вън е едно много демократично и политически кореткно изказване.
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалните мутри начело с фигуранта Радев, лятото поискаха властта без избори, без нищо, просто така.
16
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ пак са измислили начин да забаламосат европейските наблюдатели.
15
3
 
11
 
! Отговори
А честните шпиони преди 3 години
Ги преследват...срамота, другарю, срамота....