Жилищен кредит - в левове или не?

Най-разумно е той да бъде във валутата на получаваните доходи
Обновена: 26 сеп 2012 17:32 | 26 сеп 2012 15:57,
30
Жилищен кредит - в левове или не?
Снимка: Ройтерс

В поредица от статии представяме отговори на основните въпроси при теглене на жилищен кредит. Вече бяха описани размерът на самоучастието при покупката на жилище, дали да плащаме на равни (анюитетни) или намаляващи вноски, както и плаващи или фиксирани лихви да изберем.

Нека сега разгледаме въпроса в каква валута да бъде изтеглен жилищният кредит.

На пазара масово се предлагат кредити в лева, евро и щатски долари. В миналото имаше практика за кредити в швейцарски франкове, но сега тя е прекратена.

Най-мъдрото решение е кредитът да бъде във валутата на получаваните доходи. В противен случай се превръщате във валутен търговец, зависим от световните пазари, като може да спечелите или загубите от промяната на валутните курсове.

Традиционно се считаше, че някои валути носят по-ниски лихви по кредитите, специално за кредитите в швейцарски франкове, отпускани през 2007-2008 г. Оказа се обаче, че българските банки нямат достъп до финансиране във франкове на ниски лихви и лихвите по тези кредити са незначително по-ниски от тези в лева и евро.

Лев или евро?

На практика този въпрос не стои, тъй като в клаузите на повечето кредити в лева е записано, че при промяна на обменния курс евро/лев, то кредитът ще бъде считан за изтеглен в евро при съотношение 1,95583.

Практика напоследък е много банки да предлагат еднакви лихви по жилищни кредити в евро и лева. Затова кредитът в евро само носи разходи от ежемесечното превалутиране на левове в евро, с цел плащане на вноската.

Горната хипотеза не важи в случай че получавате доходи в евро.

Ако кредитът в евро ви се предлага при по-ниска лихва от този в лева, е удачно да изберете евровия, тъй като левовият вероятно ще е с клауза за превръщане в евро при падане на валутния борд например.

Кредит в щатски долари?

Тук ключовият въпрос отново е дали получавате доходите си в щатски долари, например ако работите за щатска компания. Ако доходите ви са в лева е за предпочитане да не се захващате с кредит в щатски долари, дори да ви се предлага по-ниска лихва. Дори само, за да сте спокоен, че вноската ви няма да се удвои защото доларът е поскъпнал спрямо еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ипотечен кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
2
 
! Отговори
ECO преди 12 години
Zasto samo v BG mogat da se vzimat krediti v chujdi valuti? Tova mai nikade drugade go niama, kreditite sa si v mestnata valuta. Moje li niakoi da mi obiasni molia? Kakva e prichinata, smisala i tn..
8
4
 
32
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 12 години
В България в момента има жилищен фонд за около десет милиона души.Населението е около седем и половина милиона,от които:два милиона пенсионери,един милион роми,един милион младежи под 18 години,т.е. икономически неактивни.Халал да са им на строителните фирми построените жилища,да си ги държат и да сънуват 1000 евро на квадрат.След някоя и друга година като почнат да се рушат,ще започнат да ги предлагат по лев за кв.метър
7
2
 
16
 
! Отговори
A преди 12 години
След като изтегли кредит, длъжникът с помощта на съдия-изпълнители се свързва с фирми в офшорни зони. Срещу процент от заема те по документи купуват жилището. Така за пред банката човекът няма имущество на свое име и няма какво да му бъде отнето. С офшорката пък длъжникът подписва договор, че апартаментът му няма да се продава или отдава на други лица. В същото време обаче собственикът го ползва с фиктивен договор за наем. Едва след като банката прекрати делото срещу него, той отново си връща имота на свое име.
6
1
 
16
 
! Отговори
Предприемач преди 12 години
Основното преимущество на юридическото лице е, че може да обяви банкрут ако нещата не потръгнат. А като физическо си длъжник винаги, даже и децата ти ако няма застраховки.Затова банките правят на маймуни хората, а дори силно задлъжнели фирми все ги рефинансират.
5
11
 
5
 
! Отговори
кой преди 12 години
кой в днешно време няма кредити?
4
2
 
35
 
! Отговори
Предприемач преди 12 години
Най-разумно е да не се взима кредит.Сметката е елементарна - ако не може да изплатите кредита за по малко от 10г. то живота под наем е доста по изгоден финансово.Ако можете за по-малко от 10г. - тъй като оскъпяването е към 80%, то бихте събрали парите за 5г. и по добре да купувате с кеш пари вместо да пълните гушата на банката.Кредит има смисъл само за инвестиция в бизнес през юридическо лице с ограничена отговорност ако той би ви носил поне 20% годишна възвращаемост в дългосрочен план.
3
7
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Ми бягай бе, кой те спира... Ааа вярно, като кацнеш, пак ще искат умения, а не само кибичене по форумите по цял ден :)
2
0
 
31
 
! Отговори
NM преди 12 години
Най-добре е без кредит, защото мотото на рекламите, които ни вменяват как ще имаме нов дом, смея да твърдя, че оставате без никакъв дом.
1
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ,в билет за Терминал 1 или 2.