Бъдещият министър Сибига - тежката категория в украинската дипломация

Украинският парламент прие оставката на външния министър Кулеба
5 сеп 2024 14:00, Елка Василева
53
Бъдещият министър Сибига - тежката категория в украинската дипломация
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски е предложил на мястото на досегашния външен министър Дмитро Кулеба да бъде назначен първият заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, предаде Ройтерс, като се позова на документ, публикуван днес в базата данни на парламента на Украйна.

Още по темата
Върховната рада на Украйна прие по-рано днес оставката на министъра на външните работи Дмитро Кулеба, съобщи в "Телеграм" украинският депутат Ярослав Железняк, предаде агенция УНИАН. Решението беше прието с 240 гласа "за", допълни Железняк. По думите на украинския депутат Кулеба не е присъствал на гласуването и не е представил доклад за дейността си.

43-годишният Кулеба беше начело на украинското външно министерство от 2020 г. Той го оглави, когато беше само на 38 години и стана най-младият украински външен министър, припомня Франс прес. След президента на Украйна Володимир Зеленски Кулеба беше най-разпознаваемият за международната общност украински представител. Кулеба беше и един от силните гласове на украинската съпротива срещу руската инвазия в Украйна, обобщават Франс прес и Ройтерс. Той неуморно обикаляше света, за да защитава украинската кауза и да иска повече западни оръжейни доставки на Украйна, допълва Ройтерс. Кулеба беше и най-високопоставеният украински представител, посетил Китай от началото на руската инвазия в Украйна, припомня Асошиейтед прес.

Засега мотиви конкретно за оставката на външния министър не се посочват, но от президентството неотдавна са били изразени критики относно функционирането на външното министерство, отбелязва Франс прес, като се позовава на високопоставен източник от украинското президентство.

Освен това изявление на Кулеба относно историческите различия между Киев и Варшава е предизвикало през август вълна от негативни коментари в Полша, което беше нов епизод в напрежението между Украйна и този неин ключов съюзник срещу Русия, отбелязва Франс прес.

Според източници от кулоарите на властта в Украйна влиянието на Кулеба и без това е било ограничено и той е бил под опеката на влиятелния шеф на украинската президентска администрация Андрий Ермак, посочва Франс прес.

Предложеният от Зеленски негов заместник на поста външен министър Андрий Сибига е бивш заместник-ръководител на украинската президентска администрация. Той беше назначен за заместник-външен министър през април и тогава това беше разтълкувано като стъпка, вписваща се  в усилия за по-добър контрол от страна на президентството върху ключовото министерство, посочва Франс прес.

Сибига, който е на 49 години, е по-малко известен в сравнение с Кулеба. Той обаче е възприеман като „фигура от тежка категория“ в украинската дипломация, посочва Франс прес. В периода 2016 и 2021 г. Сибига е бил и посланик на Украйна в Турция.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Спонсорирани публикации
Съвети за резервиране на автобусното пътуване от Благоевград до София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Отврат !
49
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Намразих синъо и жълтото като цветове, защо ли !?
48
0
 
0
 
! Отговори
Джо преди 1 седмица
Мнения на капацитети .
47
0
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 1 седмица
Става страшно,диплоат тежка категория,в ООН са във възторг,ще има приказки от 1001 нощ и ще спинкат спокойно,за ръкопляскането ще ги пробудят.
46
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Кулеба краде каквото можа, тегли една м'на на урките и отиде да кешира.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като залужни и той ще изчезне в дербите на архивите..
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
разбирай тежка категория просяк
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинската армия,след нахлуването до днес в Курск,са дали 10 000 фира Хохли!!-:)Руснаците ги трепят " по малко" но сигурно!
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма Никакво значение,кои ще " заменят" предните! Те са просто Пионки! Зеленски евреина решава какво ще бъде! За сега Няма големи " ходове"! УкроФашистите нахлули в Курса област,просто си седят и не мърдат! Скоро ще им стане " скучно"! Докато руснаците ги подпукат Сериозно!! Колко ще излязат Живи от там,предстои да видим! Руската армия действа Непоколебимо в Украйна!!-:)
41
1
 
10
 
! Отговори
Малък праз преди 1 седмица
Един интересен момент от информационната война. Според Зелендки и ко, войната е обединила целият украински народ срещу "агресорът". Ако това е така, откъде руснаците имат информация къде са разквартировани ВСУ, наемниците, инструкторите и къде си крият фабриките за дронове и натовското оръжие. Или от Киев идват основно лъжи и пропаганда.
40
4
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Доволно число руснаци се дезинтегрират тичайки по украински полета всеки ден. За мирни преговори дума не може да става.
39
0
 
5
 
! Отговори
Що триете имената преди 1 седмица
На Шибига и Кулеба????
38
0
 
11
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 седмица
Бактън от пропаганда. Когото и да назначи Зеленски, все ще го обявят за "тежка категория".
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Депутатките бяха луди по Кулеба , че не знам какво ще правят като няма да го има .
36
0
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 седмица
Ще повтаря същото, което разправяше досега и Кулеба. Това ли му е "тежката категория"?
35
0
 
9
 
! Отговори
Илко преди 1 седмица
Колко да е тежка категорията,а не може и да се бори с нашия Осман Дуралиев! Да го пращат в Одеса,там ще имат нужда от тежка категория!
34
0
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Кулеба ще го пратят в някое западно посолство , където да посрещне унищожаването на киевската хунта и да не трябва да му се налага да бяга бързо.Той вече ще е избягал !А постът на Шибига е като да си купиш фабрика на 8-ми септември 1944
33
1
 
6
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 седмица
Журналята пак с техните нищо назначени жаргони "тежка категория" ??? И защо е тежка?
32
3
 
17
 
! Отговори
Шефрет преди 1 седмица
Демек новият ще е още по голям просяк
31
0
 
15
 
! Отговори
Само разместват преди 1 седмица
Столовете на палубата на Титаник докато той потъва!

Спонсорирани публикации