Зеленски промени тона, готов ли е да преговаря с Русия?

Президентът на Украйна бе необичайно сдържан в обръщанието към нацията
21 юли 2024 09:10, Петър Бойчев
420
Зеленски промени тона, готов ли е да преговаря с Русия?
Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски използва необичайно сдържан тон, когато се обърна към нацията си тази седмица, намеквайки за желанието си да преговаря с Русия за първи път, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване преди повече от две години, предава CNN.

Зеленски предложи Москва да изпрати делегация на следващата мирна среща на върха, която той се надява да проведе през ноември. Русия не беше поканена на предишната мирна конференция, проведена в Швейцария миналия месец, тъй като Зеленски каза, че всякакви преговори могат да се състоят само след оттегляне на Русия от Украйна.

В момента Киев е изправен пред двойния удар на трудна фронтова ситуация и политическа несигурност относно нивото на бъдеща подкрепа от най-близките съюзници на Украйна.

Въпреки че напредъкът на руските войски в Източна Украйна се забави значително, откакто американските оръжия започнаха да пристигат в страната през май, той не е спрял напълно. Русия все още печели територия, макар и с много по-бавни темпове.

В същото време възникват въпроси относно желанието на някои от най-близките и важни съюзници на Украйна – особено Съединените щати и Германия – да продължат да наливат ресурси в конфликта в подкрепа на Киев.

Говорейки пред репортери в понеделник, Зеленски каза, че Украйна не получава достатъчно западна помощ, за да спечели войната, като изтъкна, че нейният резултат ще бъде определен далеч отвъд границите на Украйна.

„Не всичко зависи от нас. Знаем какъв би бил справедливият край на войната, но това не зависи само от нас. Зависи не само от нашия народ и нашето желание, но и от финансите, от оръжията, от политическата подкрепа, от единството в ЕС, в НАТО, в света“, каза президентът.

Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербст каза, че е правдоподобно промяната в тона на Зеленски да е реакция на събитията, развиващи се в Съединените щати, където бившият президент Доналд Тръмп в понеделник обяви твърд критик на изпращането на подкрепа на Украйна, Джей Ди Ванс, като кандидат приятел.

Говорейки пред CNN от форума за сигурност в Аспен, Хербст каза, че е възможно Зеленски да се опитва да достигне до потенциалната бъдеща администрация на Тръмп, като подчертава, че би бил готов да преговаря – стига сделката на масата да е справедлива.

„Това трябва да бъде (а) разумен мир, който не позволява на руските окупатори да продължат да измъчват, репресират и убиват народа на Украйна, който е окупиран“, каза той. Русия многократно е отричала обвиненията в изтезания и нарушаване на правата на човека в Украйна въпреки огромните доказателства за противното.

Тръмп и Зеленски разговаряха в петък в това, което Тръмп нарече „много добър телефонен разговор“.

Бившият президент каза, че „ще донесе мир на света и ще сложи край на войната, която струва толкова много животи“, докато Зеленски каза, че двамата са обсъдили „какви стъпки могат да направят мира справедлив и наистина дълготраен“, пише Труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
21
 
! Отговори
До 297 преди 1 месец
Да това за украинците отдавна сме го разбрали,ама не разбирам как си въобразиха,че тук им е Урколандия и всички са длъжни да им търпят украинските простотии
255
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия ще им прибере половината /ако имат късмет хохлите/ територия, народа избяга или го смляха на фронта, няма да влязат в НАТО и ЕУ е под сериозен въпрос. А да... и ще трябва да връщат борчовете.
254
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъжно гледа зеления...
253
4
 
0
 
! Отговори
До ??? преди 1 месец
Човеко, не са 80% от българите пр0cTи, клонят към 99% но в положителна посока.
252
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Нещо много скромна статийка, бе, не е с огромни букви в червено поле и да пише "Извънредно", пък и адекватна снимка на наркоменски...
251
20
 
2
 
! Отговори
руснаците са клоуни преди 1 месец
Вижте колко са малки пишурките на руснаците - името на Гари Каспаров, руския световен шампион по шах, е забранено да се споменава в руските учебници и исторически книги. Защо - защото Каспаров открито критикува руската окупация на Крим през 2014г и продължаващата руска инвазия в Украйна. Руската истина в руския мир така се пише - на коляно в коридора.
250
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога пък нещо е зависело от тоя фигурант?А укрите излязоха най-простия народ на земята.Хем руснаците ги биха,хем Нато ги натакова, хем тепърва ще плащат за ц́лата работа.
249
1
 
13
 
! Отговори
До 264 преди 1 месец
И то си мислиш ,че тия драскачи са българи.Това ,че един украински просяк пише тук на български не го прави българин .С новите технологии всеки може да се прави на писане , какъвто си иска ,ама не става само с писане
248
1
 
20
 
! Отговори
Българите преди 1 месец
в Украйна са мобилизирани насила да умират на фронта заради хунтата на нелегитимния президент Зеленски...........с изтекал мандат и компания !!!Защо мълчат българските политици?????Слепи ли са или им плащат..........с мръсните пари на Сорос????
247
0
 
14
 
! Отговори
Украйна преди 1 месец
загуби 20 % от територията си и 20 % от населението си...............толкова за капицитета на зеления наркоман Зеленски............скоро самите украинци ще го виснат на Майдана............макар, че има и други виновни ..............като шоколадовия бос и олигарх Порошенко, но той е по-умен от зеления, скри се и може да спаси кожата си!!!
246
0
 
11
 
! Отговори
До 236 преди 1 месец
Значи да разбираме Украйна за това Зеленски драпа за НАТО като мишка в леген ,ама нещо не му се отваря парашута
245
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време на Саддама му фръкна главътъ от бесилката, че някой от народа му беше намазал въжето със шaмпоaн (canyнь)! Същото чака путин!
244
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До aZ-ътпеговаряме на ниво путин първо ще го съдим и обесим или обесим и тогава съдим ...
243
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 250 русия море пове4е няма да види да свикват да плажуват на москва река
242
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 248 "защото от две години по морето няма руснаци по българското Черноморие" Има, просто се представят за украинци.
241
0
 
24
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 месец
Не само Зеленски. И вие наведените на Козяк медии също променихте тона. Забравихте заглавията за "Големият Контра Наступ" "Икономическия крах на Русия" "Изолацията на Русия от света " (въпреки че 3/4 от света е с Русия) "Свършиха ракетите на Русия" "Руските войници се бият с лопати защото нямали автомати" и т.н. Сега ще трябва Днес Бее Гето да обърне палачинката и да се подмазва на Тръмп. А Моньо Пасе Ивко Инджов Магарев Кирчо Пелтека Кокорчо Пинокио и всички Евро Атлантически Кре.тен.и
240
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1 бг лев е 50 руски рубли а 1 украинска гривня е 4 руски рубли просяците са от едно блато с фсб крадлив му()хлю за божество
239
1
 
17
 
! Отговори
До 248 преди 1 месец
Искаш да кажеш украинци се маскират като руснаци,защото от две години по морето няма руснаци по българското Черноморие,ама като си от Урколандия от къде да я знаеш тая работа и на нас българите се опитваш да си пробуташ украинската простотия
238
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А пък путинака все със стегната вратовръзка, да свиква с въжето!
237
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво съм забелязъл! Много руснаци на морето се маскират кат украинци, че ги срам! Много добре ги познавам, червена cфuня надушвам от 100 метъра!

Спонсорирани публикации