Кремъл отново предупреди: Ако бъдат иззети руски активи, ще има ответни действия

Надеждността изчезва за една нощ заради едно глупаво, необмислено решение, посочи Песков
28 апр 2024 17:22, Красимир Ангелов
117
Кремъл отново предупреди: Ако бъдат иззети руски активи, ще има ответни действия
Снимка: БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Запада да не прави опити за конфискацията на руски активи и предупреди, че могат да последват ответни действия, предаде ДПА.

Обсъжданата от САЩ, Великобритания и ЕС възможност за изземането на руски активи е съпроводена от призиви средствата да се използват в помощ на Украйна, включително и за оръжия, отбелязва ДПА.

Песков днес отново намекна, че ако се предприеме каквато и да е стъпка към изземането на руски активи зад граница, Москва може да конфискува чуждестранни активи.  

"Разбира се ще при подобни решения ще възникнат много широки съдебни перспективи. И Русия естествено ще се възползва от тези съдебни перспективи и непрестанно ще отстоява своите интереси в този план", каза Песков в интервю за руската телевизия. Освен това говорителят на Кремъл предупреди, че и други чуждестранни инвеститори могат да загубят доверието си в Запада, ако той сложи ръце върху руските активи.

"Надеждността изчезва за една нощ заради едно глупаво, необмислено решение", посочи Песков.

След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС и други страни замразиха активи на Руската централна банка на стойност стотици милиарди долари, припомня ДПА. Настоящото предложение на ЕС не предвижда приходите от тях да се предоставят на Украйна.

"Руските активи не трябва да бъдат докосвани, в противен случай ще има суров отговор на тази западна кражба", написа в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"И много хора на Запад вече са разбрали това. За съжаление, не всички", допълни тя. (БТА, Николай Велев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Технологии
В прегръдката на Golden Hour: Xiaomi и блясъкът на новата серия смартфони Xiaomi 14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 1 седмица
Значи руснаците могат да национализират каквото си поискат, но ако някой заплаши офшорките на олигарсите им и се разтреперват веднага. Лесно е да го играят феудали в Русия и да грабят обикновения човек... да видим сега как и къде ще си харчат паричките. Толкова за тоя режим.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България трябва да се възползва от ситуацията и да си върне откраднатата Камчия.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никакъв модел не предлага русия. Русия предлага само война, мизерия и лицемерие.
96
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Казано е: Чупи,купи.Конфискацията на руски активи е най-малкото наказание за инвазията в Уктайна.И защо руски активи са в западни банки? Нали чебурашките са най-великите и са си самодостатъчни.
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе щом ти казваш-значи определено няма.:).А и това след загубата на доверие, големите държави почнаха да се изтеглят активите си от икономиката назаем също не е важно.На мен ми мирише на банкрут.
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Русия няма западни активи. Има на западни инвеститори и бизнесмени, които нямат нищо общо със западните държави. Това са бизнеси, които са откривали дъщерни фирми и съвместни предприятия в Русия, наемали са руски персонал и са плащали данъци в Русия. Ако пострадат то това ще е цената за авантюрата да откриват бизнес в Русия. А на Запад са руски държавни активи.
93
0
 
8
 
! Отговори
Плесков преди 2 седмици
Ке си обръсна мустака ако ми ошушкат офшорните сметки.
92
10
 
6
 
! Отговори
Уморена копейка преди 2 седмици
Признавам си, САЩ са световния хегемон и Русия никога няма да ги настигне. Защо продължаваме да се самозалъгваме, другари! САЩ винаги са били по-големи от Русия, не виждате ли!
91
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На руснакът и външния *** да му везмеш, ще намери къде да се изсере. До тук се простира руското въображение и изобретаателност.
90
2
 
2
 
! Отговори
До 87 преди 2 седмици
Лъжеш. Живял съм в такъв град.
89
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Контранастъплението и краварите вече не са интересни!
88
4
 
8
 
! Отговори
Разделяй и владей. преди 2 седмици
Русия се стреми да разцепи колективния Запад. Причината - не може да се справи с обединен Запад.
87
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Контранастъплението и краварите вече не са интересни. Повтарят едно и също като развалена грамофонна плоча.
86
3
 
7
 
! Отговори
До 87 преди 2 седмици
Гаранция че не си живял в малък руски град. Да видиш какво е "успешен" модел и колко добре си живеят хората
85
5
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Помните ли като Кремъл предупреждаваше, че ще има ответни действия, ако бъде изпратена хуманитарна помощ за Буча и другите поразени населени места? *** бързо забравиха.
84
5
 
6
 
! Отговори
Пич преди 2 седмици
Западът да вземе да публикува колко са тези активи и на кого са тези активи. Евентуално оорките да разберат как точно ги лъжат, докато те живеят в мизерията. Но се съмнявам, че тези роби ще им се отворят очите, доро когато разберат колко богати са велможите им.
83
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Западът е в истерия от предстоящата победа на Русия на територията на Украйна. Става дума, че не просто Украйна губи. Става дума за това, че западния либерален проект губи от традиционния проект на Русия. И това го вижда целия свят, целият свят вижда, че либералния модел който обезпечава смартфони и глобално доминиране, сега се руши защото страна с традиции предлага по-ефективни оръжия, технологии, и освен това Русия предлага модел за социална консолидация който е по-ефективен от западната либерална демокрация. Това предизвиква истерия у запада.
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахха тоя с физиономията на слаб ученик пак ли е плещил някакви глупости? Явно само кАпейките обаче ви интересува кви ги плещи. За всички други е абсолютно без значение и това важи за всеки рашистанец.
81
11
 
12
 
! Отговори
Резултат преди 2 седмици
Тези активи са без голямо значение.Основното е,че русия вече е държава която може да общува само с талибани и джихадисти. Дори и Китай е резервиран и само дои кравата русия,колкото може. Инвестиции в русия в близките 30-40 г. Ще правят само наркокартели и военнопрестъпници....все пак са братя с партагеносе путин. А руския народ,ще тържествува,че е разорил украйна и като се огледа ще види че е пак в същата ***.,.даже и по зле. Всеки народ си заслужава съдбата.
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ нямат никакъв интерес към Украйна, единственото което ги интересува е Крим, още 2014г всичко започна заради Крим. Останалата Украйна за тях е бреме. За това и сега доставят ракети АТАКМС които могат да удрят по Крим, и предишното контранастъпление имаше само една - цел Крим.