30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
729
1
 
26
 
! Отговори
Тоест преди 6 месеца
30% евроатлантици срещу 70% нормално мислещи
728
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радослав, Нефтът и метанът са различни фракции на безкисородното гниене на органични вещества. За това бъркаш. Платил си дръжки. Русия доставяше на Турция 15 млрд.м3 газ всяка година и Газпром са решили да минат през България, а не по друго трасе.На не особено умните българи по онова време е имало по няколко руснака (с години),дето са им държали ръчичките да не гръмнат нещо.А ТЕЦ София (тръбата до София от южната дъга) е подарък. За F16 хем платихме тройно,хем няма нищо! Ама Демократично Нищо!
727
2
 
31
 
! Отговори
БайДън пaмпepcа преди 6 месеца
Повечето българи, биxa ce били за България, освобождавайки я от окупацията на управляващата пpодажна xyнта! Имайки предвид, че в България срещу нас са видимо деформиpани, полово неопределени и тюфлeци, краят ще е доста бърз.. Именно заради това, хyнтата ни е превърнала в милициoнepcка колония!
726
1
 
37
 
! Отговори
Провокатори преди 6 месеца
Правете разлика между това да се биеш за страната си и да се биеш за чужди болни интереси. Така че имате да вземате.
725
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да ходят да се сражават ду *** давците ду *** тати от парла мента
724
7
 
5
 
! Отговори
А преди 6 месеца
До Анонимен750 Кой пък сте вие да определяте какъв съм аз? Никъде не съм казал, как да живеят. Просто не искам те да диктуват, какво да става в България/ справка Митрофанова/! Искат да си върнат влиянието в България, но тя пое в друга посока! Бяхме братя. Но ние бяхме малкото братче, което по- големия можеше със сила да вземе шоколада, колелото и т.н.. Е, на повечето хора им омръзна да е така!
723
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не знам дали има и 0,3 % такива дето ще застанат на страната на евролиберастията да се бият срещу Русия например.
722
9
 
22
 
! Отговори
Две могили преди 6 месеца
За кефа на Тагарев и англо-саксите ли да се бия срещу наш братски народ?
721
4
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 744: колкото до Булгаргаз, в България е имало нефтопреработващ много преди Булгаргаз! Това, че после правят в Бургас завод не означава, че преди това ние не сме имали такива! Прочети малко преди да се излагаш!
720
12
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 744: тези неща са построени с парите на българският данъкоплатец робе! Българите са платили за тях! Или си мислиш, че така даром са направени? Нещата са на който ги е платил, затова ти имаш жилище и, то е твоя собственост, а не на строителя! Ама от русоробеещите се биомаси. И защо всички русоробеещи ще биомаси си мислите,че всички са като вас платени? Това ви е нещо като синдром! Щом ти си платен, значи всички са платени, така ли? Да те успокоя има българи които са българофили!
719
6
 
11
 
! Отговори
Fena преди 6 месеца
До Радослав: Русия е направила АЕЦ Козлодуй, Булгаргаз и ТЕЦ София. Построила ги е, защото сме нямали технология, заварчици и инженери - само умници по форумите е имало. Първите две от 30 години са най-големите нетни данъкоплатци на България. А ТЕЦ 1 и 3 (американски) оскубаха пак БГ с 500 млн лева само за тъпотията "студен резерв". Може би с част от тези пари плащат на такива умници да пишат тъпотии. А ако руснак иска да отрови БГ търговец на оръжие - бъди сигурен, че ще го направи от раз.
718
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Дайте ми оръжие, има къде да го изпразня. От 91ва година съм набрал !
717
10
 
6
 
! Отговори
А преди 6 месеца
До Анонимен740 Ако Русия обяви война на НАТО, какво правим? Никой не е казал, че трябва да се мрази Русия и народа и, но вижте какво прави върхушката им! Та те мачкат собствения си народ! Виждате, какво става с тези, които не са съгласни с някои неща. Путин управлява държавата им чрез насаждане на повсеместен страх! Нима мислите, че всички руснаци са съгласни с начина на управление, със забогатяването на олигарсите и корупцията? Но мълчат, защото попадат в лапите на репресивните органи!
716
9
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 740: тя държавата ни така или иначе си е във война, малко ли терористични атаки чрез робите си извърши Русия в България? Колко пъти гърмяха заводи и складове след като някой русоталибан прави саботаж? Това, че не ни е обявила открито война не означава,че не води военни действия на територията ни чрез прокси слугите си.
715
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Истинското име на статията е "Ще се сражавате ли за държавата си, ако е въвлечена във война". Разбирай така - ако НАТО обяви война на Русия и милите ни политици ни вкарат в тази война, дали ще се биете срещу Русия. Ако и да загърбим доброто, което Русия е направила на България в недалечно минало, то да воюваш срещу Русия си е абсолютна лудост. Значи имаме 30 % будали в наличност. То и да мразиш Русия си е пак лудост, да вървиш с камъне и дърве срещу срещу най - мощната ядрена държава в света.
714
4
 
3
 
! Отговори
Абе преди 6 месеца
До Анонимен738 Те и с украинците бяха братя и нямаше да ги нападат, но когато президента им се мисли за "Бог", всичко може да се очаква!
713
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Точно пък руснаците ли ще ни нападат. Ошашавихте се от тая сбъркана пропаганда!
712
4
 
6
 
! Отговори
Добре преди 6 месеца
До Хари Значи ще се хващаш за палците, ако руснаците нападнат България! Абе вие малко национална гордост и достойнство нямате ли?
711
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
100% от Копейките в момента се борят срещу интереса на България и за феодализацията под рушистки режим, просто не са разбрали че става въпрос за България в анкетата, не за майка им Рашия
710
4
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 723: ти какво си мислиш? Че в 21 век вълни от човешки биороботи (както русоробеещите се наричат изпратените в Чернобил със същата функция) се печели война?

Спонсорирани публикации