Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Положението е особено напрегнато около Авдеевка и Запорожие
29 фев 2024 11:17, Елка Василева
218
Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна
Украинският военен министър Рустем Умеров и ген. Олександър Сирски. Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски, предаде Ройтерс.

Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили.

Още по темата
Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Тази седмица украинските военни заявиха, че са се изтеглили от две села близо до Авдеевка, губейки още територии на фона на недостатъчна подкрепа от западните съюзници.

"Противникът продължава активните настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната около Авдеевка и Запорожие", заяви Сирски в Teлеграм.

Той заяви, че руските щурмови части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орливка, Семенивка, Бердичи и Краснохоривка. Сирски, който е посетил войските на източния фронт, заяви, че някои командири са разкрили известни недостатъци в своята "осведоменост за ситуацията и оценката на врага", което пряко влияе на устойчивостта на отбраната в определени райони.

"Предприех всички мерки, за да коригирам ситуацията на място, с предоставянето на допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", заяви Сирски.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че са свалили още един руски изтребител-бомбардировач Су-34, предаде Укринформ, цитирайки  командващия ВВС Николай Олешчук.

"Победата на сушата се кове в небето!", завърши той поста си в "Телеграм", изразявайки благодарност за постигнатото от неговите подчинени.

Както Укринформ съобщи по-рано, на 27 февруари украинските сили свалиха два руски Су-34. От 17 февруари насам Украйна е свалила общо пет руски Су-34 и два Су-35.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никакви пари и никакви оръжия могат да помогнат, ако Русия започне да удря по укротерористите както Израел в Газа, Русия ще бъде в Киев не за 3 дни, а за 3 часа. В момента тази измислена държавичка, която вече остава без население, съществува единствено благодарение на милостта и благородството на Русия и на Владимир Путин.
82
2
 
8
 
! Отговори
Хаха ха преди 6 месеца
Киев е сред най-древните градове в Източна Европа. Наричан е Майка на руските градове.Според хрониката Начална руска летопис Киев е основан от източнославянския (полянски) княз Кий, братята му Щек и Хорив и сестра им Либед.1950-те години, превръщайки се в третия по големина град в Съветския съюз след Москва и Ленинград. Обявен през Втората световна война за Град герой.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Към джендърските местоимения транс, мъжожена, женомъж , биполярен , човекокотка , кучемъж и тн трябва да се добавят и украинец и македонец, все митични несъществуващи измислици.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Хаха хаНа никого не звучи сериозно освен за украинците подвластни на собствената си пропаганда. Украйна или УССР е създадена от Владимир Ленин с декрет през 1922 г. Никога допреди това не се говори за украинска нация или държава.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 75 Отчаяният си ти, кравар! Бягатте с 200 към Киев, кравар. Не съм 71 , но да те питам на въпроса ти с въпрос :Нато нали можело да смаже Русия много бързо според вас краварите? Що не го направи? Казвай БЪРЗО ВЕЕЕ, КРАВАР!
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А, да, и докато ги отблъсква напредва на запад, към Киев. А руснаците страхливо ги избутват натам ... Мдам, въпрос на изказ е само.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Лвов всичко в пепел ! Казах !
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо не са изтласкали украинците от Орловка, тя е изцяло под руски контрол.
75
3
 
7
 
! Отговори
Шопия преди 6 месеца
Украинец - граничар или местен жител в у края на границата на Русия. Същото като шопите, жители в софийско.
74
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 71, така е бе отчаяна копейка, за часове може да влезете и в Киев, и в Берлин, и във Вашингтон, и на Луната можете да се приземите успешно... въпроса тогава е ЗАЩО НЕ ГО ПРАВИТЕ??? М? Отчаяното ти русофилско мозъче има ли отговор?
73
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
...а тя Русия знае ли че атакува?
72
2
 
9
 
! Отговори
Хаха ха преди 6 месеца
Мен дори не ми звучи сериозно да има дьржава украйнаКоя е била древната руска столица да отговорят по запознатитеВерен отговор - киев и крим много преди да стане москва , одеса сьщо е била руска столица
71
1
 
8
 
! Отговори
до 63 преди 6 месеца
а аз така мисля, ще си върнат Одеса,и баста, а на запад ще оставят земите, ама там има много поляци, унгарци, румънци
70
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украйна никога не е имала инициативата. Всичко това е ала-бала - Русия можеше и може във всеки момент на смаже и прегази Украйна за 3 дни. И не само Украйна, но и да унощожи цяла Европа не за 3 дни, а за часове, а САЩ могат само да се пулят и да мислят дали да започнат сега 3св с Русия при която да бъдат и те унищожени. Путин две години води западняците за носа и ги направи за смях. Единственият реален коз на запада беше да сринат Русия икономически със санкциите, но и тук се провалиха позорно.
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Владимир Кличко на Володомир прекръстихте ли го укри... :)))
68
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Две години след началото на СВО, Западът е тотално парализиран.
67
2
 
12
 
! Отговори
Мадоф преди 6 месеца
Така ги отблъскват, че днес още 2 или 3 села са паднали.
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-ще ме изкефи, излиза Зеленски и казва: Еми бацета източихме ви боеприпасите , фалирахме ви икономиките и си разчистихме затворите от престъпници чрез мобилизация. Играхме го комбина с Русия, все пак сме един народ. Край на евроатлантизма. Хахах.
65
1
 
10
 
! Отговори
Украйна какво е това преди 6 месеца
Някой тук знае ли какво означава името Украйна - у край на, у края на какво? Каква е тази държава която си избира такова име "у края" на нещо?
64
2
 
7
 
! Отговори
абе преди 6 месеца
тя, ситуацията е една такава - и самия путин не може да спре руските войски, те вече са тръгнали, връщат си тяхната земя от векове...

Спонсорирани публикации