Редки кадри: Как Северна Корея осъжда деца заради гледане на южнокорейска телевизия

12 години затвор и публично порицани тийнейджъри
20 яну 2024 07:33, Нели Христова
236
Редки кадри: Как Северна Корея осъжда деца заради гледане на южнокорейска телевизия
Снимка: БГНЕС

Редки кадри, получени от BBC Korean, показват как Северна Корея публично осъжда двама тийнейджъри на 12 години тежък труд заради гледане на K-драми.

Кадрите, които изглежда са заснети през 2022 г., показват две 16-годишни момчета с белезници пред очите на стотици ученици на открит стадион. Униформени порицават момчетата, че не са "размишлявали дълбоко върху грешките си".

Южнокорейските развлечения, включително телевизията, са забранени в Северна Корея.

Въпреки това някои са готови да рискуват да ги застигнат тежки наказания, за да получат достъп до K-драми, които имат огромна световна аудитория.

Такива кадри са рядкост, защото Северна Корея забранява снимки, видеоклипове и други доказателства за живота в страната да изтичат във външния свят.

Това видео е предоставено на BBC от South and North Development (Sand), изследователски институт, който работи с дезертьори от Севера.

Това предполага, че властите предприемат по-строги действия срещу подобни инциденти. Съобщава се, че клипът е бил разпространен в Северна Корея за идеологическо обучение и за да предупреди гражданите да не гледат "декадентски записи".

Видеото включва диктор, който повтаря държавна пропаганда. "Културата на прогнилия марионетен режим се е разпространила дори сред тийнейджърите", казва гласът, като очевидно има предвид Южна Корея. "Те са само на 16 години, но съсипаха собственото си бъдеще", добавя той.

Момчетата са посочени от служителите и адресите им са разкрити.

В миналото непълнолетните, които са нарушили закона по този начин, са били изпращани в младежки трудови лагери, а не зад решетките, а наказанието обикновено е било по-малко от пет години.

През 2020 г. обаче Пхенян прие закон, според който гледането или разпространението на южнокорейски развлечения се наказва със смърт.

Дезертьор каза по-рано пред BBC, че е бил принуден да гледа как 22-годишен мъж е застрелян. Той твърди, че мъжът е бил обвинен, че слуша южнокорейска музика и е споделял филми от Юга с приятеля си.

"Съдейки по тежкото наказание, това изглежда като урок за назидание на хората в цяла Северна Корея. Ако е наистина така, излиза, че начинът на живот, произтичащ от южнокорейската култура, е доста популярен сред хората от Севера", казва Чхуе Кьон Хюи, ръководител на САНД и доктор по политически науки на Токийския университет, който е избягал от КНДР през 2001 г.

"Смятам, че видеозаписът е заснет през 2022 година ... Това, което тревожи лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, е, че хората от поколението "Милениум" и от поколението "Зет" са променили начина си на мислене. Мисля, че Ким работи за налагането обратно на севернокорейското мислене", казва още Чхуе.

"Възхищението към южнокорейското общество скоро може да доведе до отслабване на системата... Това противоречи на монолитната идеология, която кара севернокорейците да почитат семейство Ким", допълва Чхуе.

Севернокорейците започнаха да усещат вкуса на южнокорейските забавления през 2000-те години, през годините на "слънчевата политика" на Юга, когато предлага безусловна икономическа и хуманитарна помощ на Севера.

Сеул прекрати политиката през 2010 г., заявявайки, че е установил, че помощта не е достигнала до обикновените севернокорейци, за които е била предназначена, и че не е довела до никакви "положителни промени" в поведението на Пхенян.

Но южнокорейските забавления продължават да достигат до Северна Корея през Китай.

"Ако те хванат да гледаш американска драма, можеш да се измъкнеш с подкуп, но ако гледаш корейска драма, ще бъдеш застрелян", каза севернокорейски дезертьор пред BBC Korean в четвъртък. "За севернокорейците корейските драми са "наркотик", който им помага да забравят трудната си реалност."

"В Северна Корея учим, че Южна Корея живее много по-зле от нас, но когато гледате южнокорейски драми, това е съвсем различен свят. Изглежда, че властите в Северна Корея се притесняват от това", каза друг севернокорейски дезертьор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 106. Остей го за него "соца" е лош и тва е. Сега пише нова история на България от назначено-демократическа гледна точка. Не е първия няма и да е последния.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 98 - Пишеш за края на соца и началото на прехода, но тогава е било съвсем друго. Все още са живи много хора, които помнят как през нощта камиони са откарали стоката от складовете на магазините за хранителни стоки, за да се създаде изкуствено криза и суматоха сред населението. Ако се питаш защо е било нужно това, потърси в мрежата информация относно плана "Голгота", сътворен по инициатива на Андропов, който обаче не успял да го приложи, защото внезапно починал. Но това е друга тема.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 98 През 1878 г в София не е имало вода, но пък е имало огромен брой джамии. По улиците са ходели продавачи на вода (ибрикчиии) - ходи, вика "вода, вода!", носи на гърба си мех с вода и налива в бакърени калайдисани чашки срещу заплащане. Някои са носели да им напълни кана с вода и това са пили в къщи. Минералната вода я е имало, но не е била приятна за пиене, като престои. Не е имало и улици а просто празни проходи за каруците и гьл с кал за биволите. Това са фактите!
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До .!.Абря що пак плещиш глупости бря !?
79
1
 
7
 
! Отговори
.!. преди 7 месеца
абря путинофилията! абря нали според вас в северна корея и рашистан било рая бря! Ама що не идете там бря а бря продажни путинофили!!!??? Аз ша ви платя билета бря! Айде бягайте бря! Та най накрая да се отурвен от продажници кат вас! Така и вие ще сте в рая и ние ше се мъчим тука! Това е напълно според ваште думи бря!!! Айде бря бегайте у рашистан или северна корея бря! Бегайте у рая бря!!! Ай да ви ...
78
1
 
7
 
! Отговори
---от стари чаршафи, преди 7 месеца
и после да ги перат, както са правили бабите им. През зимата на 1985/86 г. било най-зле, защото тогава нямало нито лигнин, нито памук, нито марли, нито дори грубите дамски превръзки. Моя близка разказва - "Жените бяха готови за бунт!" Пак от 80-те години от магазините за бельо изведнъж изчезнали мъжките гa щu и във в. "Работническо дело" поместили писмо от възмутен мъж, който съобщавал, че сам си е направил кройка по старо бельо и на ръка си ушил такива, защото нямал съпруга, нито майка.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да страхотии има винаги след голяма война. Така е било и в България (поради липса на обувки са ходели с налъми в София около 1944 г), но също в Германия и навсякъде в Европа. После нещата са се нормализирали, в по-богатите страни по-бързо, в по-бедните по-бавно включително и в България. Страхотиите, които обикновено разказват пропагандаторите за България са от така наречения "преходен период" през 90-те години, когато тръгнаха да строят капитализъм, появиха се мутрите, инлацията 9500% и т.н. ...
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 96. А пък през 1568 година не е имало интернет. Лоша работа е било.
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 96. А пък през 1889 година е било още по зле нали ?
74
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 95. На секи му е зор. Сега нямаш дети и не знаш кво щеше да ти е в днесно време нали ?
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
91- детето ми се роди '84г и беше кошмарно да съчетая приготвяне на всичко около бебе и режимът на ток, в същото време спираха и водата- та това не може да се забрави или обърка- това продължи и през 1085г, а опашките за плащане на ток и вода превземах с дете на ръце!
72
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ко стаа колеги ? Опрайхте ли севернокорейското законодателство и историята на България ?
71
0
 
3
 
! Отговори
До 84,85,87,88,91 преди 7 месеца
Не се карайте, излищно е. По времето на соца страшна нищета е имало през първите години след войната, после нещата постепенно се нормализирали. В големите градове е имало доста стоки, но не и в малките градчета и по селските магазини. Примери колкото щеш, но ще посоча само най-фрапантните. През 70-те години на стената на пловдивските Хали се появява надпис "Тодор Живков да свали медалите и да напълни халите!", защо цяло лято в Пловдив по магазините нямало месо. - Ще продължа -
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
84- не не сме от малцинствата- апропо ромите в Строителни войски построиха панелните квартали- късно след обяд превозваха момчетата с открити камилиони, те строиха пътища и заводи а сега пак те строят но вече им се плаща. Та аз съм от тия които в ония години дебнеха по пазарите за тия сапуни или молеха съседи да им носят от селата за да подсигурят *** за семейството си- не бъди груб и не преувеличавай- нямаше нищо тогава- ток имаше два часа, два нямаше, това беше 1984- тогава ми се роди дете.
69
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 85 Не се отвивай по теми, в които си абсолютно некомпетентен, освен ако целта ти не е да правиш смях!
68
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 85 Аглесивен краварко, който не си се къпал, понеже не си имал ***, стига си се пънал с пяна на уста. Кой ти пречи да не се къпеш и сега? И престани да обиждаш всеки във форума, това само показва колко ниска ти е културата и възпитанието. Такива простаци като тебе ни бутат в дъното сега.
67
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е поредната пропагандна статия със съмнително качество. Без нито едно доказателство, публикуват тука приказки за лековерни. Не бих се учудил и да е имало такава случка, но какво от това? Да ви разкажа ли същата случка от САЩ, когато BLM слагаха на колене USA полицаи и ги пребиваха, защото не били възхитени от техните кражби по магазините? А какво се случва с тези, които са против новите ценности - содомията, джендеризма, 42-та пола?
66
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 80 Хайде стига лъга бе! Кои сте тия вие, дето не сте се къпали и сте нямали ***, бе лъжецо? Сигурен съм, че си от инвалидите на образователната реформа и понеже идея нямаш какъв е бил живота при Социализма, сега ни доверяваш собствените си измислици. Ако под "ние" имаш в предвид собственото си семейство, тогава сигурно си от малцинството и си живял някоя от съответните махали. То там и сега може би не се къпят.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не виждам опашка от русофили към русия и ск. Виждам само лицемери седящи в ЕС и лаеши , колко хубаво било там. Женчовци ами айде отидете да ни докажете де... ; ))) алабала
64
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Русоробски фронт Нещо си се объркал, сигурно си гледал новините от "независима" "свободна" и "демократична" Украйна - "готова" да влезе в НАТО и Европейския съюз, която развива "образцово" общество на "свобода и равенство", "без корупция" и при условията на "плурализъм", под "мъдрото" наставничество на САЩ?

Спонсорирани публикации