Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

София беше дала разрешение за самолета на руския външен министър
Обновена: 30 ное 2023 06:20 | 30 ное 2023 06:20, Елка Василева
310
Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, преди Лавров да пристигне в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Още по темата
След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г. за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
9
 
! Отговори
До 113 преди 9 месеца
Какви комунисти те гонят бе *** такова. Става въпрос за сесия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. И американския държавен секретар е там. На форумите на ОССЕ се решават международните спорове обикновенно. Не в ООН. Ама толкоз ти разбира теквата проста. Комунисти го подгонили ха ха ха. Бягай бързо, чя ще те хванат ха ха ха.
116
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не беше запада да помага на фашистка русия сега друго щяхте да пеете вижте кой им построи заводите кой пращаше ресурси и храна на човекоядците и после говорете
115
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще заредят хероин и хайде обратно в Тайге
114
0
 
8
 
! Отговори
К9 преди 9 месеца
До 136 Май-муно, пуснали сме него, но не и Захарова. Затова той пък минал над Гърция, щото явно директивата за лица от санкционни списъци на ЕС за гърците не важи. Да ти обясня ли още нещо или вече почваш да стопляш? А, Май-муно?
113
9
 
4
 
! Отговори
Чефо Софиянов преди 9 месеца
Поздрави за правителството. трябва да си последователен в политката. тогава те уважават. Ако говориш едно и вършиш друго никой не те взема на серизно и винаги се оптват да те манипулират.
112
10
 
4
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
ЕС изглежда смешен, не България. Гърция се из***хра***чи@ шумно в лицето на Европейския Съюз. Това е. България се държи според правилата на съюза в който членува.
111
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 134 Нас какво ни интересува Гърция? Ние сме държава и сами вземаме решение? Гърция нито е била 50г под комунизма, нито русия е атакува постоянно както нас за щяло и нещяло. русия не е откъснала Македония от Гърция, а от България? Ти верно ли сравняваш нещата ... неукаа флеггмаа
110
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гърция е по русофилска от България защото там още не са яли руската попара
109
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре, че не е минал, само да мърси въздуха тоя рептил.9
108
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
май-муни не разбрахте ли че сме го пуснали но той все пак не е минал над нас бе
107
1
 
8
 
! Отговори
Баче Кико преди 9 месеца
Местя го.
106
6
 
9
 
! Отговори
Смешки преди 9 месеца
Гърция също са в ЕС, ама го пускат да мине, ние не. Доста смешни изглеждат отстрани нашите решения. По-скоро пасват на държава с комплекси. Чакаме някой да ни каже "браво, вие сте значими" ли?
105
3
 
7
 
! Отговори
К9 преди 9 месеца
Добре де, гърците са член на ЕС, но пускат самолет с лица от санкционния списък на борда,а ние не. И сега се питам тая директива само за нас ли важи или някой пак ми прави на ***?
104
6
 
2
 
! Отговори
С300 преди 9 месеца
Жалко. Бях си заредил ПВО-то за фоеверк за рожденния си ден. Сега трябва да празнувам 2 дни по-късно. На връщане.
103
3
 
6
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Първо луната ще падне на Земята и тогава Русия може и тя да падне. А преди това ще падне Мексико.
102
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕС сам си създава проблемите, защо го допуснаха тоя? сега и балканите ще пламнат
101
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българското правителство се оказа най-умно. Сякаш нямаме излаз на Черно море, а някъде в Атлантическия океан. А гърците за пореден път показаха, че могат да си защитават интересите. Когато свърши войната и всички се наредят на опашка да правят отношения с Москва, България ще плати по най-дебела цена чуждите проекти.
100
7
 
10
 
! Отговори
До До Челопечене преди 9 месеца
Ами не е точно така, просто щатите видяха че русия не се явява реална заплаха за тях поради слабостта на путинската армия, и от там нататък всичко е бизнес. Всъщност слабостта на руската армия е пословична през всички времена, всичките им победи са били постигани за сметка на много жертви и не добър разчет на противника
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям вой за нищо ако не го бяхме пуснали ние щеше ли да ходи пак
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Царе сме на автоголовете.

Спонсорирани публикации