България: Открий и сподели - Боянската църква

12 сеп 2023 11:14, Александър Попов
1

Боянската църква ,,Св. св. Николай и Пантелеймон" е не само най-представителният паметник на българската църковна живопис, но и на цялото православно изкуство през XIII век.

През 1979 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство. Боянската църква дължи своята световна известност на стенописите от 1259 г. - изобразените 89 сцени и композиции с 240 образа на светци, ангели, както и ктиторските и царските портрети се отличават с нехарактерните дотогава ярки и плътни цветове, индивидуалност, убедителна психологическа характеристика и виталност.

Световни специалисти определят тези образи за предшественици на Европейския Ренесанс, започнал един век по-късно в европейската култура. Боянската църква е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, които свидетелстват за значимия принос на българското изкуство към европейската култура.


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Путландор преди 6 часа
Как така построена в 13 век и не е съборена от османските турци? Нали в даскалото ни учат че след като турците са завладели Балканите, първата им работа е била да разрушат всички християнски духовни центрове като манастири, църкви и параклиси, насила са потурчили българите и който не е приел исляма е бил заклан?! Не разбрах историята ли ни е лъжа, или написаното в тази история отгоре.