Зимнината излиза с 10% по-скъпа тази година, цените ще скачат още

Една от причините е лошата реколта
29
Зимнината излиза с 10% по-скъпа тази година, цените ще скачат още
Снимка: Pixabay

През периода, когато активно се прибира земеделската продукция, цените на плодовете и зеленчуците продължават да вървят нагоре.

„Имахме доста по-лоша реколта, особено при плодовете. При доматите имаше по-малко външно производство и на практика наблюдаваме тези явления. Краставицата е интересен продукт, тя буквално беше с 30% нагоре, следващата седмица с 30% надолу, за последните четири дена е отново в посока надолу. Доста сериозна вариация, абсолютно неритмично предлагане. При лука продължава да е лоша реколтата, затова и цената му е с 40% по-висока. Той е шампион, спрямо нивата от миналата година. Морковът е по-евтин с около 12%“, коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на ДКСБТ, който прогнозира, че плодовете и зеленчуците ще останат по-скъпи и в началото на есента.

Още по темата

При останалите хранителни продукти също има вариации. При сиренето увеличението в цената е с около 5%, кашкавалът е с 10% по-скъп, маслото е с 6 % по-евтино, а свинското месо е с цени като миналата година. Олиото и рибата са също по-евтини в сравнение с миналата година. Варивата също имат стабилни цени. Захарта е по-скъпа, спрямо миналата година, с около 6% и тенденцията е да се повишава.

„ С 11% ще бъдат по-скъпи и суровините за приготвянето на зимнината тази година. Това зависи от продуктите, които ще се използват, какви са и откъде ще бъдат закупени. Това ще оскъпи зимнината с около 10% на средна база. Ако някой прави туршия от зеле, тя ще му бъде по-скъпа с 9% към днешна дата. Лютеницата също ще е по-скъпа, защото доматът в момента не е изгодна суровина за консервиране, заради малкото предлагане. Тук основата причина е изключително лошото време през пролетта. Цените на червения и зеления пипер са на равнищата от миналата година, при него предлагането е по-добро. Туршията от чушки ще бъде като миналата година“, допълни Владимир Иванов.

Според него, пазарните процеси се развиват бавно, има добра запасеност на пазара от родно и вносно производство. Няма причини за резки движения на цените нагоре. Очаква се, ако има повишение, то да е с 1%-1,5%. Тенденцията през следващите седмици е за задържане на цените или много малко движение нагоре, с уговорката, че наблизо се води война и не е сигурно какво може да се случи в геополитически план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ценизеленчуциплодове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честита промяна!
23
0
 
0
 
! Отговори
хе хе преди 8 месеца
Оооо, Язе съм израснала , като Бойко-Лойко с филия с мааас и червен пипер, за това сме си с Него толкоз бойки, оти на улицата немаше кой да ни се опре...ха хпа
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 19 Би ли се опитал да говориш малко по-разбираемо? Никой не е длъжен да преодолява дефицитите ти, за да те разбере.
21
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 8 месеца
До Анонимен,къде го ч у ка ш къде се пука,кой ти говори за срам и за традиционни неща,традиционно щото е безплатно,я ако трябваше да плащате дали щеше така да мислиш и ти на никого няма да липсваш самозабравил се наглец
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мерси аз на това редовно правитество!
19
0
 
0
 
! Отговори
зимнина ли преди 8 месеца
отчупете си малко от пилона и си го консервирайте,нали се храните с патриотизъм,ако имахте и толкова акъл ,колкото сте патриоти друга песен щеше да е,ама нейсе,народа си обича блеенето
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 17 Това са традиционни деликатеси. Ти като си толкова засрамен от родината си, не се занимавай с нас, а върви да си ядеш рибай стека! Няма да ни липсваш.
17
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 8 месеца
До Ха ха,че кой няма,аз поне такъв не познавам
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Селска нация, брат.Това сте бугарете.Мизерабъли!!Зимнина и филии с мас.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То затова и макетата са отсвирили тая територия, знаят какво е.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повече дране трябва, малко е това. Пак да си изберат гербави комунисти и променливи продажници.
13
0
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 8 месеца
За лакомиите е още по-скъпо, след эимата ще иэхвърлят далаверата
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
доматите консерва в кутий по-скъпи със70% от миналата година,пълни с китайско доматено пюре.лютеншците също.
11
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 8 месеца
Каква зимнина правите бе. В Метро всичко е направено.
10
0
 
0
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 8 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. Всички застраховки минават през компютърни програми. Ценообразуването минава през компютърни програми. Всички транспортни услуги минават през компютърни програми. Защото едни програмистчета ни лъжат как това 'оптимизира' разходи. И това вдига инфлацията а парите отиват в джоба на програмиста.
9
0
 
0
 
! Отговори
Падна...как да не преди 8 месеца
падна Турската Лира.
8
0
 
0
 
! Отговори
Няма как...война Е преди 8 месеца
Няма как...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ауууу отиде ми царската туршия. И киселото зеле тая година ще е много кисело в България. Ужас, не се търпи и праид няма да има, загазихме го здравата! И паметника още седи.
6
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 8 месеца
а другаря божков що не ни разказа нещо днес ?
5
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Предната седмица щеше да е 30% по-скъпа...

Спонсорирани публикации