Депутатите приеха спорните промени в Закона за горите

Въвеждат се облекчения за строителството върху горски терени
Обновена: 13 юни 2012 14:04 | 13 юни 2012 13:09, Миглена Иванова
99
Депутатите приеха спорните промени в Закона за горите
Право на строеж върху горски терени ще се учредява без да се променя предназначението на земите. Снимка: БТА

Парламентът прие окончателно спорните промени в Закона за горите, станали известни като "поправките Витоша ски", защото бяха изготвени под натиска на фирмата собственик на ски съоръженията над София.

Законът вече позволява върху горските терени да се учредява право на строеж за ски писти, лифтове и други съоръжения без да се променя предназначението на земите.

Терените, върху които ще може да се учредява право на строеж, ще бъдат отдавани чрез търг, предвиждат приетите промени.

Решението за обявяване на търг за гори публична държавна собственост ще се взима от Министерския съвет, за терените, които са частна държавна собственост – от министъра на земеделието, а за горските терени – общинска собственост – от кметовете, след решение на общинските съвети по места, посочва се в закона.

Правото за строеж върху горски терени ще се учредява за максимум 30 години, като след изтичането на срока изградените постоянни обекти ще станат собственост на държавата или на общината, в зависимост от собствеността на горите.

С приетите изменения се улеснява и прокарването на ски писти, тъй като ползвателите на горските територии ще могат да премахват част от почвения слой.

Въвеждат се и облекчения за дърводобива и дървопреработването.

Строителството на обектите върху горските терени ще може да се осъществява и чрез публично-частно партньорство, предвиждат още текстовете.

Опозицията определи измененията в закона като лобистки, а от Синята коалиция заявиха, че ще поискат президентът Росен Плевнелиев да наложи вето над изменения Закон за горите.

За Investor.bg Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани" каза, че екоорганизациите, обединени в коалицията "За да остане природа в България", още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка.

Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
18
 
2
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
Крайно време е и на Витоша да се направят качествени писти,лифтове , хотели - и след 3-4 години да има и тук световно,европейско по ски !!! а не се знае след време и някоя олимпиада
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди време Борисов попита, защо в Швейцария могло да има толкова писти, а в България не могло. Като оставим настрана разликата в природните дадености, отговорът е следния - Баце, ти по какво приличаш на швейцарец?
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕДНО ПРАСЕ КАТО ГО ИЗВАДИШ ОТ ***, ТО *** И ИСКА ДА СЕ ВРЪЩА, ЗАЩОТО ТАКА СИ Е СВИКНАЛО. каза преди време Борисов.ТАКА Е. ЕДНО ПРАСЕ КАТО ИСКАШ ДА МУ ОСИГУРИШ ЧИСТА ПРИРОДА И ЕВРОПЕЙСКИ НОРМИ, ТО *** И ИСКА ДА БЕТОНИРА ПРИРОДАТА, ДА Я УНИЩОЖИ И ДА Я ЗАМЪРСИ, ЗАЩОТО СИ Е СВИКНАЛО С ***.
27
3
 
16
 
! Отговори
еко преди 12 години
https://facebook/events/328219683919287/Днес е рожденият ден на бат'Бойко. ПоДУПЕчните му депутати направиха най-добрия подарък на него и близките до него олигарси - гласуваха промените в закона за горите. Заради един човек и една банка, заради финансирането на една предизборна кампания, против природата на България, против всички нас!Как: елате за предпочитане с колела, но ако нямате - с кучета, детски колички, пеша...Какво правим: събираме се на езерото Ариана точно в 19:30 и точно в 19:40 излизаме на платното на Орлов мост (ще разберете как намясто). Ако решим се местим на друго място. Стоим там докато всички медии разберат за това, че след 2 години няма да остане гора в България, докато започне диалог за скандалните промени.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Президентът Росен Първанов и премиерът Бойко Доганов.
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не протестираме, всички сме съучастници!Законът ощетява държавата с милиони, които ще се натъпчат в джобовете на Цеко Минев и нещастника Емил Димитров. От Евросъюза ще ни сринат от глоби, които ще плащаме ние от джобовете си, а олигарсите само ще тъпчат още и още пачки. На крепостни селяни ни обърнаха!Ако допуснем сега мафията да си поръчва закони, никой не може да каже до къде ще стигнат в наглостта си! Да докажем, че не сме овце! НА ОРЛОВ МОСТ в 19:30!
24
18
 
2
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
Колкото и да е странно аз подкрепям този закон-крайно време е на Витоша да се изградят подобаващи ски съоражения както и хубави хотели!
23
1
 
13
 
! Отговори
шокиран преди 12 години
"Решението за обявяване на търг за гори публична държавна собственост ще се взима от Министерския съвет, за терените, които са частна държавна собственост от министъра на земеделието, а за горските терени общинска собственост от кметовете, след решение на общинските съвети по места, посочва се в закона. " - ...иначе се "борят" с корупцията...да не говорим, че "държавата" - "българия" *** /без извинение!!!/ майката на страната "България" !!! определено на Бат' ви му е последен мандат !!!
22
1
 
11
 
! Отговори
Б преди 12 години
"Законът вече позволява върху горските терени да се учредява право на строеж за ски писти, лифтове и други съоръжения без да се променя предназначението на земите..."Хей Балкан ти роден нашставаш казват за гараж!На всеки клон магнитофон,до всяка билка бутилка!Законът, който на.ба Българската природа и спонсорира българката мебел!!!Закон подписан от екологически 3,14дераси!Извинете за вулгарноста, но то вече няма други думи!
21
3
 
12
 
! Отговори
Колко ли ??? преди 12 години
Колко ли им бутнаха в джоба?Еле на Бойко, рожденника.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА ОТНЕМЕМ ПОДАРЪКА НА БОЙКО! БЛОКАДА НА ОРЛОВ МОСТ ПО СЛУЧАЙ ГЛАСУВАНИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ!Тази вечер - ВСИЧКИ НА ОРЛОВ МОСТ ОТ 19:30!!! Да честитим на Бойко рождения ден и да изкажем недоволството си от приетия днес закон за горите, който обрича на безмилостен сеч нашата "мила моя горо"...
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре стана време да започнат да строят молове и бетонни комплеси посред Джендема и на рилските езера.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка мръснициииии
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе.. най-добре си е президентът РОСЕН ПЪРВАНОВ да наложи вето !!! .. И някой от екипа на dnes.bg да го пратят на обучение за да му се вдигне малко интелектуалното ниво...
16
2
 
20
 
! Отговори
Един преди 12 години
Крайно време е да се вдигнем и да пометем тази алчна *** от Парламента, а с нея е престъпното правителство.
15
4
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 12 години
президентът Росен Първанов ???!!!!
14
4
 
15
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Нормално,кво ревете?Предишните крадци застроиха Черноморието и не остана далаверка за дружината на Боко.Ей сега с тоя закон нещата се оправят,предишните съсипаха морето,сегашните ще съсипят горите и планините.Моля последния да дръпне шалтера,хаха!!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Дядо благун преди 12 години
Знам само,че с тия политици няма да ни бъде,и сегашните и предните все тая,ще разпродам овцете и овните и се махам с бабичката в страна където на оправляващите им е мило за родината,тук алчноста и злобата са над всичко,Бог да пази истинските българи!
12
2
 
14
 
! Отговори
помощ преди 12 години
президентът Росен Първанов ??? Ааа, ужас, това е кошмар, политически Франкещайн, обединяващ най - лошото от Първанката и Роско, хахах
11
1
 
20
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Защо само еколозите, бе братко! всички трябва да пазим горите.Като има еко-протести - най-много по 1000 души да се съберат. И после все някой ще ги нарече я "наркоманчета", я "храненици". Черноморието - Бог да го прости! И гората като се застрои - въздух няма да остане.А ако има евро-санкции - плащаме всички! На мутрите обектите и именията им остават "чисто" :(

Спонсорирани публикации