Ваксината "Бустрикс” срещу коклюш вече е изчерпана

Само тя е одобрена от Агенцията по лекарства
Обновена: 24 апр 2024 12:00 | 24 апр 2024 12:00, Инна Ангелова
26
Ваксината "Бустрикс” срещу коклюш вече е изчерпана
Снимка: БГНЕС

Фармацевти сигнализираха, че ваксината за коклюш вече е изчерпана в аптеките. До преди седмица-две никой не се интересуваше от нея, но предвид динамичната обстановка, много от хората са решили да си я купят. Ваксината "Бустрикс”, която е срещу коклюш е белгийска и вече трудно се намира дори и в складовете.

"Изчезна заради интензивното търсене през последните дни и намирането ѝ става все по-трудно. Ако са останали някакви малки количества, то трябва да се поръчва с предварителна заявка", заяви за "Труд" фармацевтът Виолета Илиева.

Агенцията по лекарства в България не е одобрила друга ваксина. "Рутинните реимунизации, които се правят през определен период години на възрастните, са само за дифтерия и тетанус. Коклюш не е включен в допълнителните бустери. Затова всеки, който иска подсилваща защита срещу магарешка кашлица, трябва да си закупи на частно дозата. Тя струва между 30 и 35 лева в различните аптеки", заяви още Илиева.

Белгийските производители посочват, че ваксината е подходяща за реимунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш при лица над 4 годишна възраст, юноши и възрастни. Поставя се дълбоко мускулно в делтоидния мускул на ръката. Тя е безклетъчна, компонентна и с намалено антигенно съдържание. Ако бъде поставена по време на бременност това ще помогне да се предпази бебето от магарешка кашлица през първите няколко месеца от живота, преди да получи първичната имунизация.

Лекарите смятат, че ваксината не дава странични ефекти, но защитата ѝ действа не повече от 5 години, заради което е желателно по-често да се реимунизираме.

"Безспорно ситуацията с коклюша е неприятна, но нека не настава паника. Доколкото разбрах, има много желаещи за ваксини, но недостатъчно ваксини. Първо и основно - важни са рисковите групи, бременни и възрастни хора. Причинителят Bordetella pertussis е бактерия, т.е. спирането ѝ с маски е отлично, пренася се с капчиците лигавичен секрет, основно при кашлица. Просто сложете по една обикновена хирургична маска на всеки гост на новороденото и избягвайте това непрекъснато целуване от всеки срещнат на новородени деца”. Това съветва д-р Аспарух Илиев.

“Сегашната рекомбинантна ваксина е с по-ниска продължителност на защита. Дори световните препоръките за реваксинация на всеки 10 години са несъвършени, нужно е да е поне на 5 години. Както спомена доц. Ангел Кунчев , много от майките у нас са ваксинирани още със старата цялоклетъчна ваксина (преди 2010), която дава по-добър имунитет, но има и повече странични реакции", допълни д-р Аспарух Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Здраве
Полезни храни за белия дроб, богати на антиоксиданти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
ТОТО преди 1 седмица
"Това съветва д-р Аспарух Илиев."- БЯГАЙТЕ С 200 ОТ СЪВЕТИТЕ НА ТЕЗИ МОШЕНИЦИ .
23
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 1 седмица
*** народ! Един да поднесе новина и останалите като овце се редят за ваксина!
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, защо и варицела и коклюш прекарах много тежко при положение, че и за двете болести имах ваксина като дете и двете ваксини трябва да са действали в онзи момент. Доколкото зная до 10-12 години имаш имунитет след ваксина. Защо при мен ефект нямаше? Същото беше и с ковид, ваксинираните в офиса бяха тежко болни, дори имаме един с нелечим рак веднага след бустер, а неваксинираните си бяха ок. Как става така?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ега ти - какво време настана - хората са бодат всяка седмица вече с квот намерят - в другата тема пишеше че зомби-ваксърите чак можели да хукнат да разбиват хладилниците на лекарите за някоя ваксинка, ако си пропуснат дозата
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имали са някакви останали ваксини по рафтовете и Кунчев са му дали добър бонус да плаши населението, че Фарма да си продаде залежалата стока.
19
2
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
Разгледах и листовката. Има два вида алуминий. Направо ставаш супер здрав след нея, дори рак никога няма да те хване
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А с тази срещу заушка какво става? Почвам да се притеснявам! :D :D :D
17
0
 
4
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 седмица
Верваме ви, Ша Знаете! Юруш на Бустерите!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 седмица
А, св. Кунчо Третоиглений, какво каза по въпроса
15
1
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Как така са ви изчерпани ваксините? Веднага звънкам на мъжо ми!
14
1
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 1 седмица
СПОРЕД ПЛАНА РАН-ЪТ, ОСВЕН БЕДНОСТ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ, БЕЗДОМНИ КУЧЕТА И КУЧКАРИ КЪМ ТЯХ, КАПИТАЛИЗМА ЩЕ ДОНЕСЕ И СТАРИ ЗАБРАВЕНИ БОЛЕСТИ!
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ох, доста глуповато племе си е нашиОТ. Вика на тоя и оня "овца", а нашиОТ блее със сдадото снишени роби овчици как повече от 3-4к заплатка никой не давал и си рине дъното в склада. Блее ли блее, той животът се подиграва и гаври с него ежедневно, ама нашиОТ не бил овца... После как да ми е жал, че ми ринете дъното, бе?! Ми токова ви е капацитетът. Логично, че човек може да се реимунизира, защото отново АНВИВАКСЪРИТЕ докараха изчезнали вече болести...
12
3
 
2
 
! Отговори
$ преди 1 седмица
След дъжд качулка.. Ама бъдете предвидливи , ваксинирайте се с всички налични ваксини и не забравяйте тази за малария! Климатът се затопля и ще долетят комари с малария от Африка. Ваксините са за ползване , а не да стоят на рафтовете.
11
0
 
2
 
! Отговори
Ужасно Ужасена преди 1 седмица
УжасТ!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Eто за какво била цялата истерия, за да си продадем ваксинките...
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 10, можеш да отидеш до някоя болница и да видиш натръшканите деца. С по два антибиотика и на кортикостероиди. Днес ни изписаха със сина ми. Ще предпочетеш ваксината след това "преживяване".
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тествани и безопасни....и овцете се вързаха.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мощно и масово заразяване! Това е единствения изход!
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това на пропаганда ми мяза......Като пуснем пак отровите, бързайте да се набодете, че може пак да свършат. хи хи хи
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Boostix 33лв.но няма.Некадърници.